facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Δήμος αρνείται να ανακηρύξει «επίτιμο δημότη» τον Παυλόπουλο

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας με θέμα την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτημο δημότη.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από μεγάλο αριθμό δημοτικών συμβούλων (17) ενώ 9 δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ.

Να θυμίσουμε ότι ο κος Παυλόπουλος κλήθηκε να παραστεί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Νιγρίτας ύστερα από πρόταση της Δημάρχου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Δημήτρης Καλαϊτζίδης ανακοίνωσε ευθύς εξ αρχής πως δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ.

«Ο Πρόεδρος των Σκοπίων έχει μια ξεκάθαρη θέση και λέει δεν υπογράφω. Ο δικός μας βολεύεται με την όλη κατάσταση και δεν αντιδρά και δεν εκφράζει άποψη για το θέμα.

Πριν δυο χρόνια από την Αμφίπολη είχε πει η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική. Σήμερα μούγκα. Τίποτα. Εγώ προσωπικά δε θα ψηφίσω για την ανακήρυξη του ως επίτιμο δημότη,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαϊτζίδης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαράλαμπος Τερζίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να ακυρωθεί η επίσκεψη του ΠτΔ στη Νιγρίτα και εξήγησε τους λόγους:
«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να έρθει ο κ. Παυλόπουλος. Φανταστείτε να έρθει και να υπάρχουν εντάσεις, ΜΑΤ και δακρυγόνα. Συντάσσομαι με αυτό που είπε ο κ. Καλαϊτζής. Να ενημερωθεί και να μην έρθει».

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ευαγγελία Ευαγγελούδη, δήλωσε από την πλευρά της:
«Επιθυμώ μόνο αυτός ο λαός της Νιγρίτας, να αποδώσει τιμές στους προγόνους του με ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια, περηφάνια και αποφασιστικότητα. Με λύπη μου, γιατί είναι αποτέλεσμα των συγκεκριμένων περιστάσεων, θα πω όχι στην ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη».

Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Λεωνίδας Ψαρράς υποστήριξε πως θα πρέπει να αποφευχθούν τα γιουχαΐσματα προς τον ΠτΔ, αλλά πως θα πρέπει να τον υποδεχθούν κρατώντας μαύρες σημαίες.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός Νίκος Πασχαλίδης διευκρίνισε πως η αρνητική του ψήφος βασίζεται στις εξελίξεις της δεδομένης συγκυρίας και όχι στην έλλειψη σεβασμού του θεσμού.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Βισαλτίας Μιχάλης Τσερβίστας, ψήφισε θετικά, υποστηρίζοντας τα εξής:
«Ναι πρέπει να έρθει ο ΠτΔ. Ναι πρέπει να τιμήσει αυτή την πόλη. Ναι πρέπει να τον τιμήσουμε με τις τιμές που πρέπει».



aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμος αρνείται να ανακηρύξει «επίτιμο δημότη» τον Παυλόπουλο"

«Ψυχολογικές επιχειρήσεις» από την Αγκυρα: Ανέβασαν φωτογραφίες αρχείου με Τούρκους στρατιώτες στα Ιμια

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στα Ίμια με αφορμή την επέτειο της κρίσης των Ιμίων τον Ιανουάριο του 1996.

Όπως μπορείτε να δείτε αν κάποιος πληκτρολογήσει στους χάρτες της Google τη λέξη Ίμια εμφανίζονται φωτογραφίες με Τούρκους στρατιώτες πάνω στις ελληνικές βραχονησίδες.

Mάλιστα οι βραχονησίδες πλέον χαρακτηρίζονται «οικολογικά πάρκα».

Μερίδα του τουρκικού Τύπου με πιο σημαντικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων Hurriyet, Milliyet, Sabah και το CNN Turk αναφέρουν πως το τουρκικό Ναυτικό λαμβάνει μέτρα γύρω από τα Ίμια προκειμένου να αποτρέψει εκδηλώσεις των Ελλήνων στην περιοχή της βραχονησίδας στο πλαίσιο της επετείου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στέλνει πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων για αυτό τον σκοπό ενώ προσθέτουν πως χάριν στο φυλάκιο που έχει τοποθετηθεί στην νησίδα τσαβούς οι Έλληνες δεν τολμούν να προσεγγίσουν.

Δείτε τις φωτογραφίες




pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ψυχολογικές επιχειρήσεις» από την Αγκυρα: Ανέβασαν φωτογραφίες αρχείου με Τούρκους στρατιώτες στα Ιμια"

Οδοιπορικό του Newpost στο Ζεφύρι: Ανήλικοι ντίλερς, ληστείες και επιθέσεις κατά αστυνομικών

Ναρκωτικά, όπλα, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στα πρότυπα της μαφίας και ομερτά μεταξύ των κατοίκων είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ανομίας, της παραβατικότητας και εν τέλει της ανικανότητας της πολιτείας να βάλει τάξη στο χάους του Ζεφυρίου.
Μόλις ο επισκέπτης της περιοχής περάσει το κτίριο που στεγάζεται η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, που εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην οδό Κρητικού Πελάγους 13, μπαίνει σε άγνωστα μονοπάτια.
Στην αρχή και στο τέλος του δρόμου που διασχίζει το γκέτο στο Ζεφύρι υπάρχουν «τσιλιαδόροι», συνήθως ανήλικα παιδιά, που ενημερώνουν με σφυρίγματα άλλα άτομα που επιβλέπουν από ταράτσες κτιρίων για την παρουσία «ξένων» στην περιοχή. Άλλωστε, στο σημείο οι μόνοι που κινούνται είναι οι κάτοικοι και οι τοξικομανείς που πηγαίνουν σε διάφορα σπίτια - αποθήκες ναρκωτικών για να παρουν τη δόση τους και μάλιστα οι έμποροι ναρκωτικών έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για να «τρυπιούνται» και να φεύγουν στην συνέχεια χωρίς ποσότητες ναρκωτικών στην κατοχή τους, έτσι ώστε σε περίπτωση που πέσουν σε μπλόκο αστυνομικών να μην υπάρχει κίνδυνος να αποκαλύψουν το σπίτι που τα προμηθεύτηκαν.
Στο Ζεφύρι, στίγμα για τα σπίτια που έχουν ναρκωτικά δίνει η μουσική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματικοί της ασφάλειας, «όταν ακούς δυνατά μουσική από κάποιο σπίτι στο Ζεφύρι, να ξέρεις πως έχει πράμα και με την μουσική στην διαπασών ενημερώνει τους υποψήφιους πελάτες».
Το Ζεφύρι έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε άντρο ανομίας, η πολιτεία είτε δεν μπορεί, είτε δεν θέλει να αλλάξει το καθεστώς στην περιοχή, προκειμένου τα παραβατικά στοιχεία που δρουν στην περιοχή να μην δημιουργήσουν νέες ζώνες εγκληματικότητας, σε περίπτωση που σπάσει το άβατο.

Λαθρεμπόριο και ανήλικοι ντίλερς

Στο Ζεφύρι οι εγκληματικές πράξεις έχουν χωριστεί σε ομάδες προκειμένου να αποφεύγονται οι έριδες μεταξύ των συμμοριών.
Έτσι λοιπόν, άλλοι πωλούν ναρκωτικά, άλλοι όπλα, άλλες ομάδες λαθραία τσιγάρα, άλλες λαθραία καύσιμα και φυσικά από αυτό το σκηνικό δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εγκληματικές ομάδες που προωθούν γυναίκες στην πορνεία.
Πολλά από τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο Big Brother, προκειμένου να ελέγχονται όλα τα άτομα που περνούν από έξω, ποιοι εισέρχονται για να προμηθευτούν ναρκωτικά και κυρίως για να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αν κυκλοφορούν αστυνομικοί στην περιοχή.
Αστυνομικοί που ενεργούν στην περιοχή και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αναφέρουν πως: «Η μεταφορά του τμήματος ασφαλείας στην περιοχή έκανε μεγάλη ζημιά. Πλέον τα παραβατικά στοιχεία γνωρίζουν ποιοι είμαστε, μας βλέπουν και καταγράφουν και τις πινακίδες των οχημάτων μας».
Για τη μεταφορά των ναρκωτικών οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά, προκειμένου να μην κινούν τις υποψίες των αρχών. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, θάβονται κυριολεκτικά σε χωράφια της περιοχής ή καταχωνιάζονται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε σπίτια της περιοχής. Κάποια άλλα σπίτια πάλι, έχουν χτισμένα παράθυρα για να αποφεύγονται οι αδιάκριτες ματιές των περαστικών.

Οι ληστές των χρηματοκιβωτίων και οι βομβιστές των ΑΤΜ

Στο Ζεφύρι εκτός από διακίνηση κάθε είδους παράνομου προϊόντος βρίσκουν καταφύγιο και μέλη εγκληματικών ομάδων που απασχολούν με τις ενέργειές τους συχνά-πυκνά την αστυνομία.
Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, αποτελούν τα μέλη των ληστών των χρηματοκιβωτίων με δεκάδες επιθέσεις. Επίσης στην περιοχή, κινούνται με περισσή άνεση, λόγω έλλειψης αστυνόμευσης, πολλά από τα μέλη της αρχικής σπείρας των βομβιστών των ΑΤΜ. Είναι τα άτομα που αντέγραψαν από το εξωτερικό την μέθοδο ανατίναξης μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης χρημάτων με την εισροή αερίου. Στην συνέχεια η... τεχνογνωσία πέρασε και σε άλλα άτομα, με αποτέλεσμα οι ομάδες που πραγματοποιούν τέτοιου είδους ενέργειες να είναι δεκάδες.

Δρομολόγια τρόμου για οδηγούς λεωφορείων

Στις 14 Σεπτεμβρίου ένας οδηγός λεωφορείου λίγο έλειψε να λιτσαριστεί από δεκάδες Ρομά, όταν παρέσυρε με το βαρύ όχημα ένα τετράχρονο παιδί.
Μόλις έγινε γνωστό ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται άτομα έξω από αμαξοστάσιο στα Άνω Λιόσια με τα πνεύματα να ηρεμούν όταν έγινε γνωστό πως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του παιδιού.
Στο Ζεφύρι και στην ευρύτερη περιοχή, τα δρομολόγια των λεωφορείων χαρακτηρίζονται δικαίως, «δρομολόγια τρόμου». Δεκάδες τοξικομανείς τρυπιούνται μέσα στα οχήματα παρουσία μικρών παιδιών και επιβατών, οι οδηγοί δέχονται κατά καιρούς επιθέσεις με σκοπό την ληστεία και υπό την απειλή μαχαριών, ενώ κατά καιρούς άγνωστοι, πραγματοποιούν επιθέσεις με πέτρες κατά των οδηγών, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο τις ζωές των εργαζομένων όσο φυσικά και αυτές των επιβατών.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο Newpost, ο Φώτης Νικολόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ, «γενικώς στην περιοχή γίνονται επιθέσεις με πέτρες σε λεωφορεία και κλοπές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τοξικομανείς. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στις γραμμές Α10,Β10,735,Β12 και 805. Είναι οι γραμμές σε Μενίδι, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Ασπρόπυργος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εισβολές σε καταστήματα και επικηρύξεις εργαζομένων!
Οι εισβολές σε επιχειρήσεις και οι επιθέσεις στη μέση του δρόμου, αποτελούν...ρουτίνα για όσους ζουν στο Ζεφύρι. Κάθε μέρα καταγράφονται τρεις με τέσσερις εισβολές σε επιχειρήσεις με σκοπό την ληστεία, ενώ οι κάτοικοι πέφτουν θύματα ληστεία ακόμη και για ένα κινητό τηλέφωνο.
Οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης για να προστατευτούν από τις καταδρομικές επιθέσεις. Σε μια μάλιστα περίπτωση, υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, αναγκάστηκε να μετακινήσει υπάλληλο φύλαξης, τον οποίον οι θρασύτατοι ληστές είχαν... επικηρύξει καθώς έκανε σωστά την δουλειά του και δεν τους επέτρεπε να κλέβουν από τα ράφια!
Σε μια άλλη περίπτωση δε, υπάλληλος φύλαξης παραιτήθηκε την πρώτη κιόλας ημέρα από επιχείρηση, λόγω της ανασφάλειας που του προκαλούσε το εργασιακό του περιβάλλον στην περιοχή.
Καθημερινές επιθέσεις κατά αστυνομικών και έλλειψη αστυνομικών
Τον περασμένο Ιούλιο δυο αστυνομικοί δέχτηκαν άγρια επίθεση από Ρομά με αποτέλεσμα να μεταφερθούν για τις πρώτες βοήθειες στο 401. Αφορμή στάθηκε η πρόθεση των αστυνομικών να συλλάβει έναν 42χρονο σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις 19 ετών και 2 μήνων. Οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μένος των Ρομά με αποτέλεσμα να δεχτούν σφοδρή επίθεση από συγγενείς του 42χρονου, οι οποίοι τους επιτέθηκαν με πέτρες και καδρόνια. Ο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο σαγόνι από πέτρα, ενώ ο άλλος γρονθοκοπήθηκε άγρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Αυτή είναι μια μόνο περίπτωση επίθεσης κατά αστυνομικών. «Αυτά γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται», τονίζει ο πρόεδρος των αστυνομιών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης μιλώντας στο Newpost,λόγω των κενών που υπάρχουν στις αστυνομικές υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Δυτική Αττική ενισχύθηκε προσφάτως με μόλις 50 αστυνομικούς, ενώ η Βορειοανατολική με 130.
Όπως τονίζει, «αυτό σημαίνει πως προτεραιότητα της πολιτείας είναι η ασφάλεια των πλουσίων και των εχόντων και όχι των ανθρώπων του μεροκάματου και του μόχθου. Εμείς σαν σωματείο είχαμε στείλει έγγραφο προς τον κύριο αρχηγό πριν τις τοποθετήσεις των αστυφυλάκων και του ζητήσαμε να τοποθετήσει εδώ στην Δυτική Αττική ικανό αριθμό αστυνομικών από την στιγμή που γνωρίζουμε όλοι τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και την έξαρση της εγκληματικότητας και η απάντηση ήταν να πάρει η Δυτική Αττική τα λιγότερα άτομα». Παράλληλα, ο κ. Σταματάκης, αναφέρει πως «η αστυνομία μπαίνει στο γκέτο μόνο με οργανωμένη επιχείρηση, δεν μπορείς να μπεις να συλλάβεις».
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδοιπορικό του Newpost στο Ζεφύρι: Ανήλικοι ντίλερς, ληστείες και επιθέσεις κατά αστυνομικών"

Αποστολάκης: Όποιος αμφισβητήσει τα ελληνικά σύνορα θα λάβει συντριπτική απάντηση

«Ο εθνικός εναέριος χώρος, τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας μας προστατεύονται 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες τον χρόνο από τις δυνατές, αξιόπιστες και τεράστιας ισχύος Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και οποιοσδήποτε τα αμφισβητήσει θα λάβει άμεση και συντριπτική απάντηση. Αυτό διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

«Απευθύνω πρόσκληση- πρόκληση για συνεργασία και εθνική συνεννόηση για τα θέματα που αφορούν τη θεσμική άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν και τα θέματα ασφάλειας της χώρας πρέπει να μείνουν μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Οι στιγμές είναι κρίσιμές για τη χώρα και επιβάλλουν ενότητα, συνεργασία και εθνική συνεννόηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

Τις επισημάνσεις έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη σχετικά με την πτήση πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Πεντάγωνο την ημέρα της τελετής παράδοσης παραλαβής από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στον νέο υπουργό κ. Αποστολάκη.

Ο κ. Σταμάτης έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτηματικά που υπάρχουν τόσο για τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Πεντάγωνο όσο και για το κόστος τους, ενώ κάλεσε τον κ. Αποστολάκη να διευκρινίσει με ποια ιδιότητα ο κ. Καμένος πέταξε με στρατιωτικό ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια.

Για την πτήση των μαχητικών αεροσκαφών ο κ. Αποστολάκης, επεσήμανε ότι ήταν στο πλαίσιο προγραμματισμένης στρατιωτικής εκπαιδευτικής άσκησης και σε καμία περίπτωση, όπως είπε, δεν υπήρξε ούτε στο ελάχιστο επιχειρησιακό κενό.

«Είναι σαφές ότι στις τελετές παράδοσης παραλαβής διαχρονικά τιμώνται και τα δύο πρόσωπα. Δεν απαγορεύονται τέτοιες πτήσεις συνεπώς δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Και σε παρελάσεις και σε ορκωμοσίες γίνονται κα θα εξακολουθήσουν να γίνονται ανάλογες πτήσεις», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Σε ότι αφορά το κόστος της πτήσης, ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι, δεν τίθεται κανένα θέμα γιατί δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας καθώς αποτελούσε προγραμματισμένη άσκηση και εντάσσεται στο λειτουργικό κόστος αυτών των ασκήσεων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες σε χώρες της ΕΕ αλλά σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης.

«Η επίκληση τριτοκοσμικών χωρών δεν είναι επιτυχής. Οι τιμές σε τελετές παράδοσης- παραλαβής αποδίδονταν και θα αποδίδονται πάντα, σύμφωνα με τη μακραίωνη παράδοση της Ελλάδος. Η Ελλάδα έχει παράδοση οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να αποδίδουν τιμές στους αποχωρήσαντες, διαρκεί αιώνες αυτή η παράδοση και τίποτα διαφορετικό δεν έχει γίνει», αντέτεινε ο κ. Αποστολάκης.

Σε ότι αφορά την πτήση του κ. Καμένου πάνω από τα Ίμια, ο κ. Αποστολάκης παρέπεμψε στις απαντήσεις που ήδη, όπως είπε, έχει δώσει ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει δίπλωμα πιλότου και έχει τη δυνατότητα να πετάξει, άρα δεν τίθεται θέμα ασφάλειας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποστολάκης: Όποιος αμφισβητήσει τα ελληνικά σύνορα θα λάβει συντριπτική απάντηση"

Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Δεν θα αλλάξουν ονομασία τα προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία»

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ονομασίας για ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, με αφορμή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που προβλέπει την σύσταση επιτροπής για τα εμπορικά θέματα.

Στο περιθώριο του Athens Energy Forum ο κ. Σαββάκης σημείωσε ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί η αλλαγή ονομασίας προϊόντων που παράγονται στη γειτονική χώρα για τον προσδιορισμό τους ως προέλευσης "Βόρειας Μακεδονίας", ενώ τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση είναι κατοχυρωμένες οι Ονομασίες Προέλευσης που έχουν αναγνωριστεί από την ΕΕ ως Προστατευόμενες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στην Ελλάδα υπάρχουν 4.000 προϊόντα και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία. Ωστόσο η ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ για οικονομική και διοικητική υποστήριξη της κατοχύρωσης των σημάτων σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο ήταν περιορισμένη.

Αναφορικά με τη μετονομασία του ΣΒΒΕ σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει διάθεση αντιπαλότητας με τους άλλους φορείς εκπροσώπησης της βιομηχανίας και ότι, αντίθετα, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία ομοσπονδίας. Οι θέσεις των φορέων για την ανάπτυξη, πρόσθεσε, είναι κοινές.

Διευκρίνισε τέλος ότι είναι μονοψήφιος ο αριθμός των επιχειρήσεων που είναι μέλη τόσο του ΣΕΒ όσο και του ΣΒΒΕ, ορισμένες εκ των οποίων έχουν εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσουν από τον δεύτερο χωρίς να υπάρχει ασυμβίβαστο ως προς την συμμετοχή τους στους δύο συνδέσμους.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος: «Δεν θα αλλάξουν ονομασία τα προϊόντα με τον όρο «Μακεδονία»"

Ο ΣΥΡΙΖΑ «στριμώχνει» κακοπληρωτές βουλευτές του

Τους κακοπληρωτές βουλευτές του «στριμώχνει» ο ΣΥΡΙΖΑ, επισείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο αποκλεισμού τους από τα ψηφοδέλτια του κόμματος!

Από τους 145 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το 20%, γύρω στους 30, δεν καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές στο κόμμα, δηλαδή 1.000 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνήσει οι βουλευτές πρέπει να καταβάλλουν 600 ευρώ μηνιαίως στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ανάγκες του, ενώ άλλα 400 ευρώ για την αλληλεγγύη, ωστόσο κάποιοι βουλευτές… ξεχνούν επανειλημμένως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, η Κουμουνδούρου έχει αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στους εν λόγω νομοθέτες, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν με νόημα ότι δεν θέλουν να θέσουν ενδεχόμενο αποκλεισμού από τα ψηφοδέλτια.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΣΥΡΙΖΑ «στριμώχνει» κακοπληρωτές βουλευτές του"

Γκουαϊδό σε ΣΚΑΪ: Ανησυχητική η στάση της Αθήνας- Τσίπρα έλα στη Βενεζουέλα

Κάλεσμα στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και οποιοδήποτε μέλος του κόμματός του, να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα για να δει τι πραγματικά συμβαίνει, απευθύνει μέσω του ΣΚΑΪ ο αυτοανακηρυχθείς νέος πρόεδρος της χώρας Χουάν Γκουαϊδό σε αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Ιάσονα Πιπίνη.

Αναφορικά με την απόφαση της Αθήνας να στηρίξει τον Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, ο κ. Γκουαϊδό αποστέλλει μήνυμα στην Ελλάδα να συνταχθεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας ανησυχητική την έως στιγμής στάση της.

«Δεν θα ήθελα να αναμειχθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας ή στα εθνικά της συμφέροντα. Αλλά καλώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και οποιοδήποτε μέλος του κόμματος του, να έρθει στη Βενεζουέλα όσο πιο σύντομα γίνεται… Αύριο, μεθαύριο αν θέλει. Και να πάμε μαζί σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, ή σε σχολεία της Βενεζουέλας. Ή να μείνει μια εβδομάδα για να ζήσει με τον κατώτατο μισθό της Βενεζουέλας, και να δούμε τι γνώμη θα έχει για το καθεστώς του Μαδούρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι ανησυχητική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Χωρίς αμφιβολία, περιμένω η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με τις φωνές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να στηρίξει την διαδικασία αποκατάστασης της Δημοκρατίας για να δοθεί τέλος στην πείνα και να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά» είναι το μήνυμα του στην Αθήνα.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, σημειώνει αντίθετα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθάει πολύ τη Βενεζουέλα. «Με τη δήλωση που έκανε και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε εκείνους που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά, ασκείται πίεση ώστε να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα» τόνισε. Νομίζω, προσθέτει, ότι πρέπει να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

«Ο Νικολάς Μαδούρο έχει σφετεριστεί την προεδρία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η Εθνοσυνέλευση της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να προεδρεύω, που θέλει την πρόοδο, που θέλει να επανακτήσει τα δικαιώματα της, να αποκαταστήσει την τάξη στη Βενεζουέλα και να προχωρήσει. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» διευκρινίζει ο κ. Γκουαϊδό.

Εξηγώντας την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα σημειώνει ότι «υπάρχει πάνω από 83% φτώχεια. Ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα είναι περίπου τρία δολάρια το μήνα». «Νομίζω ότι αυτό δεν λέγεται απλά φτώχεια, αλλά μιζέρια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Χουάν Γκουαϊδό ξεκαθαρίζει ότι απορρίπτει οποιαδήποτε ψεύτικη πρόταση που δεν οδηγεί σε λύση. «Ο Μαδούρο δεν θέλει έναν διάλογο. Ο Μαδούρο θέλει να κερδίσει χρόνο. Εμείς πιστεύουμε σε οποιαδήποτε πραγματική πολιτική λύση για αυτή τη σύγκρουση. Όχι όμως κανέναν μηχανισμό που σκοπό έχει να κερδίσει χρόνο μια δικτατορία» διασαφηνίζει.

Ο Χουάν Γκουαϊδό παράλληλα παραδέχεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να συλληφθεί, ή να δεχθεί επίθεση, αλλά όπως τόνισε, «αυτό δεν μας εμποδίζει να εκπληρώσουμε το έργο μας».

Απαντώντας δε στις κατηγορίες ότι το κίνημα του οποίου ηγείται κατευθύνεται και χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ ο Βενεζουελανός πολιτικός σχολιάζει ότι «αυτή είναι μια θλιβερή ρητορική ενός καθεστώτος που έχει μείνει χωρίς επιχειρήματα». «Εμείς εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε στη Βενεζουέλα. Από την εποχή που ήμασταν νέοι, φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Πάντα έγινε με τις δικές μας προσπάθειες, με πολλές θυσίες, όπως συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι σήμερα» επισημαίνει.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Γκουαϊδό σε ΣΚΑΪ: Ανησυχητική η στάση της Αθήνας- Τσίπρα έλα στη Βενεζουέλα "

Αύξηση κατώτατου μισθού - Τι δικαιούνται άγαμοι και έγγαμοι

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου θα οδηγήσει στην ενίσχυση 24 επιδομάτων και ειδικών παροχών που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε τουλάχιστον 300.000 δικαιούχους, όπως το επίδομα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας, το ειδικό εποχικό επίδομα και η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών.

Το 2012, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μια σημαντική μείωση της τάξεως του 22%, καθώς είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών ο μισθός μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 510 ευρώ, δημιουργώντας έτσι τον «υποκατώτατο μισθό» και θέτοντας ηλικιακές διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζομένους. Οι επιπτώσεις της μείωσης αυτής επηρέασαν δραματικά τις εισοδηματικές κατανομές, καθώς το ποσοστό των χαμηλόμισθων αυξήθηκε και το φαινόμενο της εργασιακής φτώχειας οδηγήθηκε σε έξαρση.

Η αύξηση του κατώτατου, που λειτουργεί ως ελάχιστο «κατώφλι» για τις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών αλλά και τα ημερομίσθια των εργατών στον ιδιωτικό τομέα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αποδοχές όσων λαμβάνουν τα “παγωμένα” επιδόματα προϋπηρεσίας όπως επίσης και το επίδομα γάμου 10% λόγω υπαγωγής στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως με ρήτρα του 2012 έχει ανασταλεί η προσαύξηση του μισθού για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από 10%. Όσοι ωστόσο είχαν έως το 2012 συμπληρώσει πάνω από μια 3ετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Με αντίστοιχο τρόπο το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φλεβάρη του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Κατηγορία εργαζομένων και χρόνια προϋποηρεσίας έως 14.2.2012:


  • Χωρίς προϋπηρεσία για άγαμος: 586,08 έως σήμερα – 650 από 1η Φεβρουαρίου
  • Χωρίς προϋπηρεσία για έγγαμους: 644,69 έως σήμερα - 715 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με μια τριετία για άγαμους: 644,69 έως σήμερα – 715 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με μια τριετία για έγγαμους: 703,3 έως σήμερα - 780 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με δύο τριετίες για άγαμους: 703,3 έως σήμερα – 780 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με δύο τριετίες για έγγαμους: 761,91 έως σήμερα - 845 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με τρεις τριετίες για άγαμους: 761,9 έως σήμερα – 845 από 1η Φεβρουαρίου
  • Με τρεις τριετίες για έγγαμους: 820,51 έως σήμερα - 910 από 1η Φεβρουαρίου


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση κατώτατου μισθού - Τι δικαιούνται άγαμοι και έγγαμοι"

Καστοριά: 300 άτομα με γαστρεντερίτιδα σε 48 ώρες

Τον αριθμό – ρεκόρ των 300 κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, μέσα σε διάστημα 48 ωρών, κατέγραψαν οι γιατροί στο Κέντρο Υγείας του Αργους Ορεστικού και του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ασθενείς, που ενδέχεται να είναι περισσότεροι από 300, εμφανίζουν εμετούς, διάρροιες και κοιλιακό άλγος. Παρά ταύτα, ο εργαστηριακός έλεγχος «για Salmonella spp. και Shigella spp. ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων».

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν διαπίστωσαν κάποιο κοινό γεύμα ή δραστηριότητα (λ.χ. δείπνο σε γάμο ή εκδήλωση) και για τον λόγο αυτό στρέφουν τις υποψίες τους στο… νερό.

«Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας» τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του για περαιτέρω συμβουλές.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Καστοριά: 300 άτομα με γαστρεντερίτιδα σε 48 ώρες"

ΠΓΔΜ: Και επισήμως υποψήφιοι Τσίπρας - Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης

Η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης 2015, Ουιντέντ Μπουσαμαουί, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με την οποία τον ενημερώνει ότι έχει ήδη απευθύνει επιστολή προς την Επιτροπή για το Νόμπελ Ειρήνης, προτείνοντας ως υποψηφίους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019, τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, η Ουιντέντ Μπουσαμαουί, στην επιστολή της αυτή προς τον Ζόραν Ζάεφ, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μοντέλο για την ειρηνική και εποικοδομητική επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών μεταξύ γειτονικών χωρών, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στα Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα.

Ακόμη, η Τυνήσια κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, το 2015, σημειώνει ότι η κύρωση της συμφωνίας στις δύο χώρες καταδεικνύει ότι ο διάλογος, η θετική ενέργεια, η αποφασιστικότητα και η συναίσθηση για καλή γειτονία, είναι το κλειδί για όλα τα προβλήματα, ανεξάρτητα από τις πιέσεις των εθνικιστών και από τις δύο πλευρές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΓΔΜ: Και επισήμως υποψήφιοι Τσίπρας - Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης"

Η αλήθεια για την αύξηση στον κατώτατο μισθό -Πόσους και ποιους αφορά, τι λένε κόμματα, φορείς

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, για τις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενώ η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουν πως απαιτείται δρομολόγηση και άλλων μέτρων ελάφρυνσης για να έχει αποτέλεσμα.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεφύγει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα «χαθεί» από τη μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον, το Ποτάμι τονίζει ότι πρόκειται για κίνηση εντυπώσεων, που θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή θέσεων εργασίας.
Πόσους και ποιους αφορά
Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά σχεδόν 11% (10,9%), διαμορφούμενος στα 650 ευρώ τον μήνα μεικτά. Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση για νέους κάτω των 25 ετών που αμείβονται με τον υποκατώτατο μισθό. Για την πρώτη κατηγορία η αύξηση είναι περίπου 64 ευρώ το μήνα, πάντα μεικτά, ενώ για την δεύτερη περίπου 140 ευρώ τον μήνα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 614.044 άτομα, δηλαδή ποσοστό 33,65% του συνόλου. Επί παραδείγματι, κάποιος εργαζόμενος που έπαιρνε 492 ευρώ μηνιαίως καθαρές αποδοχές θα παίρνει πλέον 546 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 54 ευρώ αύξηση.
Παράλληλα, οι αμοιβές για όσους εργάζονται με µε μερική απασχόληση είναι συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, και θα υπάρχει αναπροσαρμογή.
Tο επίδομα γάμου, που σήμερα ανέρχεται σε 58,6 ευρώ μηνιαίως, θα αυξηθεί στα 65 ευρώ τον μήνα.
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ.
Πρόκειται για 24 επιδόματα τα οποία αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων ή βοηθηματούχων:
1. Αμειβόμενοι με κατώτατους μισθούς.
2. Αμειβόμενοι με υποκατώτατους μισθούς.
3. Το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου από το 2012 ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.
4. Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ), για όσους έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.
5. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.
6. Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.
7. Επίδομα γάμου το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου.
8. Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
9. Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.
10. Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.
11. Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται η χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι 360 ευρώ.
12. Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούς οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ..
13. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
14. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά.
15. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
16. Το μισθολογικό κόστος για τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.
17. Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
18. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 17,12 ευρώ).
19. Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.
20. Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ.
21. Εκδοροσφαγείς. Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π
22. Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
23. Φορτοεκφορτωτές.
24. Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.
Ανησυχία υπάρχει και για την αύξηση του αφορολόγητου που θα εκμηδενίζει την όποια αύξηση.
Ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού αμοιβών , παροχών και εισφορών με αποτέλεσμα η αύξηση του να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική επίπτωση . Έτσι, ανάλογα με το ποσοστό αύξησης , αντίστοιχα θα αυξηθεί η αμοιβή για τη μερική απασχόληση, οι τριετίες,το επίδομα ανεργίας , η παροχή μητρότητας, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης, το επίδομα διαθεσιμότητας, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, και τα άλλα επιδόματα , συνολικά 24 ,που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ σε 280.000 πολίτες.
Αντίθετα αναμένεται να αυξηθεί κατά 17.3 ευρώ η κατώτατη εισφορά που έχει θεσπιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 157.9 μηνιαίως μηνιαίως να ανέλθει στα 175.2 με αποτέλεσμα να απορροφηθεί το όποιο κέρδος από την πρόσφατη μείωση των εισφορών.
Το επίδομα ανεργίας με την αύξηση 11% θα ανέλθει στα 399.6 ευρώ από 360 που είναι σήμερα.Ο ΟΑΕΔ που θα υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση υπολογίζει πως η αυξηση 11% θα του κοστίσει 116.831.000 ευερω
Αντίστοιχη αύξηση θα έχει και το επίδομα γάμου, 10% επί του μισθού, το οποίο διασώζεται μέσω της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αναμένεται να υπογράψουν και φέτος οι εργοδοτικοί φορείς με τη ΓΣΕΕ.
ΝΔ: Προσπάθεια να ξεφύγει από τις Πρέσπες
Σκληρή κριτική στην εξαγγελία Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ασκεί η ΝΔ.
«Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη σημερινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών» τονίζει αρχικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ως προς την ουσία, η ΝΔ τονίζει ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον οποίον είχε καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνει: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού βεβαίως καθυστέρησε γιατί η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία με την υπερφορολόγηση και την ανεύθυνη πολιτική της. Όπως καθυστέρησε και η κατάργηση του υποκατώτου  μισθού για την οποία πρώτη είχε δεσμευθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η ΝΔ «πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει».
ΚΙΝΑΛ: Η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου
Το Κίνημα Αλλαγής επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξήγγειλε μισθό 650 ευρώ, έπειτα από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, ενώ υπογραμμίζει ότι η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολόγητου.
Ακόμη, στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι η λύση είναι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, με εθνική γενική συλλογική σύμβαση, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις.  
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής:
«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ. Σήμερα μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ. Αύξηση που θα χαθεί από την μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος ψήφισε. Μια λύση υπάρχει. Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για καθορισμό του κατώτατου μισθού ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση».
Ποτάμι: Κάποιοι δεν θα εισπράξουν τίποτα, μένοντας στην ανεργία
Από την πλευρά του, το Ποτάμι κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να κατανοήσει πως η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας.
Οταν η οικονομία σέρνεται και όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της, τονίζει το Ποτάμι, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι η μόνη έγνοια του είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας. «Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε», τονίζει ακόμη.
Η ανακοίνωση του Ποταμιού:
«O κ. Τσίπρας στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις. Δημιουργία εντυπώσεων, καταστροφή θέσεων εργασίας. Σήμερα, ανακοίνωσε μονομερώς την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
Δέσμιος των ιδεοληψιών του, αδυνατεί να κατανοήσει ότι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ανταμείβει την ανάπτυξη της οικονομίας. Όσο και αν θα επιθυμούσε, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη, με διοικητικές πράξεις και με λεφτά άλλων (τους οποίους δεν ρωτάει). Όταν η οικονομία σέρνεται, μια επιχείρηση μειώνει, αντί να αυξάνει τις θέσεις εργασίας, όσους νόμους κι αν περάσει ο κ. Τσίπρας. Όταν αυξάνεται το κόστος λειτουργίας, η επιχείρηση μειώνει και δεν αυξάνει το προσωπικό της.
Κάποιοι θα εισπράξουν τον ψηλότερο κατώτερο μισθό, κάποιοι άλλοι θα μείνουν στην ανεργία, μην εισπράττοντας τίποτε. Αλλά, η μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση εκλογικής πελατείας, τους λίγους μήνες που του απομένουν στην εξουσία.
Για την πραγματική οικονομία και τους νέους χωρίς δουλειά – τσιμουδιά».
ΚΚΕ: Προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων
Το ΚΚΕ κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι μάζεψε τους υπουργούς για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων.
Ακόμη, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Περισσός υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση διατυμπάνιζε πως ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Με τη σημερινή απόφαση η κυβέρνηση μονιμοποιεί «το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει», επισημαίνεται ακόμη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, που συμπλήρωσε 4 χρόνια θητείας αυτές τις ημέρες, διατυμπάνιζε ότι ο πρώτος νόμος της θα ήταν η επαναφορά στα 751 ευρώ. Αφού για 4 χρόνια διατήρησε τους άθλιους μισθούς και τον υποκατώτατο, έρχεται με τη σημερινή της απόφαση να μονιμοποιήσει το αντεργατικό πλαίσιο και την ενεργοποίηση της άθλιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπ. Εργασίας, απαγορεύοντας έτσι τη συλλογική διαπραγμάτευση των εργαζομένων για το ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νόμος αυτός λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια, ως επιταχυντής της μείωσης του μέσου μισθού και συνεχίζει.
Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αγνοεί τις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος, που κατατέθηκαν και ως πρόταση νόμου από το ΚΚΕ και φανερώνει το μέγεθος της εξαπάτησης όλων των προηγούμενων χρόνων. Βέβαια κι αυτή η μικρή αύξηση ακόμη, δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι διεκδικήσεις, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση κρύβει το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που έχει οδηγήσει πάνω απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίες να είναι μερικής απασχόλησης και 1 στους 5 εργαζόμενους (από 1 στους 10 το 2013), ιδιαίτερα νέους, να εργάζονται με τέτοιες εργασιακές σχέσεις και να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την τακτική της “καλύβας του Χότζα”, παίρνει πίσω πολλαπλάσια, με ένα σωρό άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που διατηρεί και επεκτείνει, όπως η μείωση του αφορολόγητου από την επόμενη χρονιά.
Για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, είναι κρίσιμο ζήτημα να γυρίσουν την πλάτη στην κοροϊδία, να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου, που συνδιαμόρφωσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο παραμένει σε ισχύ, για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Ενωση Κεντρώων: Ο Τσίπρας υπόσχεται φανφάρες
Τέλος, η Ενωση Κεντρώων κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι υπόσχεται «φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει».
Αναλυτικά:
«Ο κ. Τσίπρας, αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει.
Ο λαός δικαιούται πολλά ακόμη κ. Τσίπρα, αλλά για να τα κατακτήσει πρέπει να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και να έλθουν επενδύσεις. Χωρίς αυτά, ομοιάζετε με όλους τους πρωθυπουργούς που αποπειράθηκαν στας δυσμάς της διαδρομής τους να σώσουν την εικόνα τους».
ΓΣΕΕ: «Φύλλο συκής» για να μην αποδεχθεί την άμεση επαναφορά στα 751 ευρώ
Εντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την αύξηση ως «φύλλο συκής» για τη μην αποδεχτεί το αίτημα της ΓΣΕΕ για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Η ΓΣΕΕ διερωτάται:
1. Είναι πραγματική η αύξηση; Η αύξηση κατά περίπου 11% του κατώτατου μισθού αντισταθμίζει στο μισό την απώλεια του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που επιβλήθηκε το 2012. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι εάν παράλληλα εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί από τη φορολογία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα υποζύγια και πιθανά τα πιο συνεπή του φορολογικού συστήματος. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν στο Κράτος σχεδόν ολόκληρο το ποσό της αύξησης, καθώς μεγάλο μέρος του αφορολογήτου, μέχρι τώρα εισοδήματός τους ,θα φορολογείται πλέον με συντελεστή 22%, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.
2. Λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες βιοπορισμού των εργαζομένων; Είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα μετά την πολυδιαφημιζόμενη τυπική έξοδο από τα Μνημόνια, να ενεργοποιείται ο μνημονιακός νόμος του 2013 με προκλητική απουσία από τα κριτήρια αναφοράς της βιοποριστικής λειτουργίας του μισθού, όπως αυτό αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην οποία προσέφυγε η ΓΣΕΕ. Τη δυνατότητα δηλαδή των εργαζομένων να καλύπτουν τις βιοτικές ανάγκες τους από το μισθό τους, δεδομένου μάλιστα ότι μετά τη διοικητική παρέμβαση της 6ης ΠΥΣ το 2012 και τις μειώσεις στους μισθούς και τα επιδόματα που επέβαλε στην τότε ισχύουσα ΕΓΣΣΕ, σε συνδυασμό και με την εκρηκτική αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η αγοραστική ικανότητα του κατώτατου μισθού έχει μειωθεί δραματικά.
3. Η αύξηση αυτή θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα για το 2018; Η Κυβέρνηση αποφεύγει να πει κι εδώ την αλήθεια, ότι δηλαδή η αύξηση θα δοθεί εφάπαξ για το 2019(και μάλιστα από 1/2/19 δηλ. για 11 μήνες), ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί νέα διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ρητά, ότι επόμενη διαδικασία ρύθμισης του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου θα γίνει το 2020. Επίσης η Κυβέρνηση δεν λέει ότι ο νόμος, που θριαμβολογώντας αξιοποιεί, δεν αναφέρεται σε «αύξηση» του κατώτατου μισθού, αλλά για «ρύθμισή» του με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή και στα χέρια της όποιας Κυβέρνησης ο μηχανισμός αυτός να είναι εργαλείο νέας συμπίεσης του ελάχιστου εργατικού εισοδήματος.
4. Διασφαλίζονται θεμελιώδεις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων; Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί γιατί εφάρμοσε αυτό που το 2013, όταν θεσπίστηκε, ταυτιζόμενη με τη ΓΣΕΕ, αναθεμάτιζε εμφατικά και καταψήφιζε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο μνημονιακός αυτός μηχανισμός ρύθμισης του κατώτατου μισθού, που ξαναψήφισε η παρούσα Κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015 με το τρίτο μνημόνιο, θέλει το Κράτος σε ρόλο απόλυτου ρυθμιστή του εισοδήματος των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα και συνεπώς επιδιώκει να κρατήσει αποδυναμωμένη τη δύναμη των συνδικάτων να διαπραγματεύονται, να πιέζουν και να ρυθμίζουν τελικά τον κατώτατο μισθό. Γιατί έτσι ελέγχει κυρίως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με τον κατώτατο μισθό, όπως τα επιδόματα ανεργίας και το κόστος των προγραμμάτων απασχόλησης. Αυτό όμως που δεν γίνεται αντιληπτό είναι ότι απομακρύνοντας τις εργοδοτικές οργανώσεις από το τραπέζι των πραγματικών συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη ΓΣΕΕ, δίνουν τον τόνο στην εργοδοσία να μην διαπραγματεύεται με όλες τις οργανώσεις των εργαζομένων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εδώ η ευθύνη της είναι τεράστια.
5. Ποια είναι η πραγματικότητα για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε βάρος των νέων εργαζομένων έως 25 χρονών; Η κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 χρονών είναι υποχρέωση της Ελλάδας για συμμόρφωση ήδη από το 2017 στην καταδικαστική απόφαση για παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα από την προσφυγή το 2014 της ΓΣΕΕ. Όπως και η κατάργηση της δοκιμαστικής περιόδου των 12 μηνών χωρίς την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, οι παραβιάσεις στη ρύθμιση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, οι παραβιάσεις στην ίση μεταχείριση των νέων μαθητευομένων εργαζομένων, η παραβίαση του δικαιώματος των εργαζομένων να συμμετέχουν στον καθορισμό και τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας τους. Μετά την ιστορική αυτή απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ακολουθεί τις αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για σοβαρές παραβιάσεις στη συνδικαλιστική ελευθερία, αλλά και την απόφαση 2307/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας, δικαιώνεται η αδιάκοπη και επίμονη προσπάθεια της ΓΣΕΕ από το 2010 για την ακύρωση των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων και επιστρέφεται η λάσπη πίσω σε όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους αγώνες της.
6. Η αύξηση αυτή διασφαλίζει συνολικά την έννοια του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για όλους τους εργαζόμενους; Με τη διαδικασία ρύθμισης του 2013 που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ως κατώτατος μισθός/ημερομίσθιο νοείται βάσει του νόμου «… μία μοναδική αξία ( ποσό ) αναφοράς». Η διάταξη αυτή απηχεί τη διατήρηση σε ισχύ της μνημονιακής δέσμευσης για φαλκίδευση του εισοδήματος των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι δύο μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης στην Εθνική Γενική ΣΣΕ, δηλαδή οι τριετίες και το επίδομα γάμου. Αποσιωπάται βέβαια η διατήρηση σε ισχύ της μνημονιακής διάταξης για το πάγωμα των τριετιών…μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%....
Το πλήγμα στην Εθνική Γενική ΣΣΕ και στις κατακτήσεις των εργαζομένων που συντελέσθηκε το 2012 παραμένει καίριο παρά την πολυδιαφημιζόμενη έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι πλήγμα σε έναν θεσμό διασφάλισης των ορίων ασφαλείας στην αμοιβή και τους όρους εργασίας όλων των εργαζομένων στην ελληνική επικράτεια, που μέσω αυτού κατορθώθηκε στη δίνη της κρίσης να διατηρηθούν αρχικά τα 751,39€ (βασικός μισθός) και τα 33,57€ (βασικό ημερομίσθιο) χωρίς ηλικιακό κριτήριο και υποκατώτατο μισθό, με το επίδομα γάμου και με 3 τριετίες για τους υπαλλήλους και 6 για τους εργατοτεχνίτες.
ΕΣΕΕ: Ξεπέρασε το όριο των αντοχών της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας
Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650€, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε ότι η «ΕΣΕΕ πάντοτε αποτιμούσε με θετικό τρόπο και δεν είδε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, υπό δύο όμως προϋποθέσεις:
  • Πρώτον, η αύξηση να είναι σταδιακή –μέχρι το 2022- και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και της αγοράς.
  • Δεύτερον, να είναι σε θέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να την αντιμετωπίσουν, με μία αντίστοιχη ουσιαστική μείωση στο μη μισθολογικό κόστος, κάτι το οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει.
«Το ανακοινωθέν ποσοστό του 11% ξεπέρασε το όριο των προσδοκιών και των αντοχών που έχει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία» τονίζει ο κ. Καρανίκας και προσθέτει: «Να μην ξεχνάμε ότι, το αυξημένο κόστος καλείται και πάλι να καταβληθεί από το ίδιο πορτοφόλι, το οποίο παραμένει κενό τραπεζικής χρηματοδότησης και παράλληλα καλύπτει παράλογη φορολόγηση, αυξημένα εργοδοτικά κόστη, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, ενοίκια, δημοτικά τέλη, ρυθμίσεις ή καταβολές δανείων, ενώ ο κάτοχός του προσπαθεί στο τέλος κάθε μήνα να ισορροπήσει ψυχολογικά μεταξύ του διλήμματος, αν αξίζει να κρατά την επιχείρησή του ανοιχτή ή όχι».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ λέει χωρίς περιστροφές πως «θα προτιμούσαμε ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί πιο λελογισμένα, ρίχνοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το βάρος του σε χαμηλότερες εισφορές και φόρους στην εργασία» για να καταλήξει:
«Πάγια θέση της ΕΣΕΕ παραμένει ότι, για να υπάρξει πραγματική βελτίωση στο οικονομικό κλίμα και αντίστοιχα στην αύξηση των κατώτατων αμοιβών με ορίζοντα διατήρησης και αύξησης των θέσεων εργασίας, χρειάζονται περισσότερο δομικές παρεμβάσεις και ένα συντονισμένο σχέδιο επανεκκίνησης της ανάπτυξης».
Κορκίδης: Θα πρέπει να συνδέεται και με την παραγωγικότητα
Με αφορμή την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για τις νέες αυξήσεις των κατώτατων μισθών και κατώτατων ημερομισθίων, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«…Αναμφίβολα, πρόκειται για μία θετική απόφαση, που θα συμβάλει στην τόνωση της ενεργούς ζήτησης, ενώ οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν αυτόματα σε 24 επιδόματα. Επομένως, από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ωφεληθούν σημαντικά, όχι μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, αλλά και άνεργοι, σπουδαστές, εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα. Επιπλέον, χαιρετίζουμε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που λαμβάνουν όσοι είναι κάτω των 25 ετών, καθώς ήταν μία μεγάλη αδικία και ανισότητα για νέους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Θα ήθελα να επισημάνω πως, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά, μέχρι σήμερα, το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού[..] Σε αυτό το πλαίσιο, οι υγιείς επιχειρήσεις και οι συνεπείς εργοδότες, έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα για σταδιακή και λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού, με ορίζοντα τα 751 ευρώ σε βάθος τριετίας, 2019-2022, με παράδειγμα το "πορτογαλικό" μοντέλο ως το πιο ενδεδειγμένο. Ας μην ξεχνάμε ότι, ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, αφορά μόνο το 8% των μισθωτών, όμως η γενναιόδωρη αύξηση του 11%, από 1/2/19 θα πρέπει να συνδέεται και με την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αναφορικά, τέλος, με τη σχέση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους επιμένουμε σε μια μεταβολή υπέρ του καθαρού μισθού, ως ένα σημάδι επιστροφής στην κανονικότητα για την πραγματική οικονομία και σταθεροποίησης της κοινωνικής συνοχής…».
ΓΣΕΒΕΕ: Χωρίς ελαφρυντικά μέτρα, δεν θα αποδώσει
Η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και της εισόδου της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο κύκλο ανόδου, είχε ωστόσο επισημάνει, όπως προσθέτει, ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς την λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις, δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει στη συνέχεια η ΓΣΕΒΕΕ, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ θα πρέπει να συνοδευτεί με πρωτοβουλίες προς δυο κύριες κατευθύνσεις: τη διεύρυνση του αφορολογήτου ποσού για τους μισθωτούς έτσι ώστε το διαθέσιμο εισόδημα τους να ανταποκρίνεται σε αυτή την αύξηση και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως για παράδειγμα η άμεση κατάργηση της επιπλέον εισφοράς 1% επί των ασφαλιστικών εισφορών του άρθρου 97 του Ν. 4387/2016.
Για την ΓΣΕΒΕΕ η οποιαδήποτε αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων δεν θα πρέπει να εξουδετερώνεται από μια επιπλέον διεύρυνση της «φορολογικής σφήνας» η οποία στην χώρα μας είναι ήδη πολύ υψηλή.
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της επαναφοράς της αποφασιστικής συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
Σημειώνουμε ότι ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού (ν.4172/2013) με τον οποίο ουσιαστικά αντικαταστάθηκε ο κοινωνικός διάλογος θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμος υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτελούσε εργαλείο των κοινωνικών εταίρων και όχι των κυβερνήσεων.
Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών που υπολογίζονται με βάση τον εκάστοτε κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει σχετική μέριμνα περίπου 1 εκατ. μη μισθωτοί θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές το επόμενο διάστημα.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η αλήθεια για την αύξηση στον κατώτατο μισθό -Πόσους και ποιους αφορά, τι λένε κόμματα, φορείς "

Χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής σε 54 ΤΟΜΥ

Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τη λειτουργία 54 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην Αττική, τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, με προϋπολογισμό ύψους 22,3 εκατ. ευρώ.

Προκρίνοντας παρεμβάσεις για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 9 (Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων - Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής), ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Στην Περιφέρεια Αττικής προβλέπεται να λειτουργήσουν συνολικά 54 μονάδες, εκ των οποίων 24 ΤΟΜΥ στα όρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττική πλην Πειραιά και Νήσων) και 30 ΤΟΜΥ στα όρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιάς και Νησιά Αττικής).

Η συγκεκριμένη παρέμβαση ολοκληρώνει το σχέδιο ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Αττική, που χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 αλλά και από ίδιους πόρους (ενδεικτικά: εξοπλισμοί νοσοκομείων, ασθενοφόρα ΕΚΑΒ, Κέντρο Υγείας Κερατσινίου κ.ά.).

Σημειώνεται, ότι οι ΤΟΜΥ, οι νέες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας που αποσκοπούν στην καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες όλων των πολιτών. Το νέο μοντέλο υπηρεσιών στοχεύει στην ορθολογική πλοήγηση των ατόμων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) μέσω της ανακατεύθυνσης της ζήτησης από τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, όπως είναι τα νοσοκομεία, παρέχοντας ποιοτικές, ολιστικές και κοινοτικά προσανατολισμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής σε 54 ΤΟΜΥ"

ΑΣΕΠ: Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή δικαιολογητικών-Πότε ξεκινά η εφαρμογή (τροπολογία)

Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά για τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ από 1.1.2020. Αυτό προβλέπει ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην τροπολογία:
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΕΠ: Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή δικαιολογητικών-Πότε ξεκινά η εφαρμογή (τροπολογία)"

Οργή ΟΝΝΕΔιτών Μακεδονίας για την «μη-αντίδραση» του Κ.Μητσοτάκη στην συμφωνία των Πρεσπών!

Οργή ΟΝΝΕΔιτών Μακεδονίας κατά του προέδρου της ΝΔ, Κ.Μητσοτάκη για την "μη αντίδραση" του στην συμφωνία των Πρεσπών.

Με ανακοίνωση της η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, χαρακτηρίζει «προδότες» όσους ψήφισαν τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας τη διαφωνία της με τις κινήσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οπως έχει τονίζει το pronews.gr, η ΝΔ θα μπορούσε να "υιοθετήσει" μια πιο σκληρή αντίδραση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών με παραίτηση της Κ.Ο. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ και πλέον οι αντιδράσεις είναι πολλές και εντός της ΝΔ.

Η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας διαφωνεί με τον Κ.Μητσοτάκη ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε σημειώσει πως δεν είναι προδότες όσοι στηρίζουν τις Πρέσπες.

Mαλιστα η ΟΝΝΕΔ ματαίωσε ως ελάχιστο δείγμα την καθιερωμένη δημόσια εκδήλωση για την εκκίνηση της νέας χρονιάς και την κοπή της βασιλόπιτας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σε εσωκομματικά πλαίσια διαφωνούμε στο σημείο αυτό ακόμη και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρούμε προδότες όλους αυτούς που την ψήφισαν ή είχαν τη δυνατότητα να την απορρίψουν και δεν το έπραξαν.

Δεν μπορούμε να συμπορευόμαστε μαζί τους, δεν ανήκουν δίπλα μας», τόνισε η ΟΝΝΕΔ χαρακτηρίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών κατάπτυστη, επαίσχυντη και προδοτική.

«Δεν γίνεται να χαριεντιζόμαστε, ούτε να διασκεδάζουμε ως Οργάνωση, την ώρα που κάποιοι ξεπουλάνε τη Μακεδονία», σημείωσε.

«Παράλληλα αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε όποια προσπάθεια αναληφθεί για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή την άμβλυνση των βαρύτατων συνεπειών που είναι σίγουρο ότι θα έχει σε βάρος της Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή της Μακεδονίας», πρόσθεσε.

«Ο αγώνας για τη μια και μοναδική ελληνική Μακεδονία δεν πρέπει να σταματήσει», ανέφερε ακόμα.

«Ας συμβιβαστούν όσοι θέλουν να βάλουν πάνω από τον αγώνα, τις προσωπικές επιδιώξεις.

Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε, εμείς δεν έχουμε λόγους για να το κάνουμε, εμείς ως ΟΝΝΕΔ Ημαθίας, δεν συμβιβαζόμαστε», τόνισε τέλος η ΟΝΝΕΔ Ημαθίας.

Την ανακοίνωση υπέγραψε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Αλέξανδρος Καλαϊτζίδης.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή ΟΝΝΕΔιτών Μακεδονίας για την «μη-αντίδραση» του Κ.Μητσοτάκη στην συμφωνία των Πρεσπών!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news