facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Ανησυχία των δανειστών για κατώτατο μισθό και τη «βόμβα» των δικαστικών αποφάσεων

Πάνω από πέντε ώρες κράτησε τελικά η εναρκτήρια συνάντηση Τσακαλώτου-Δραγασάκη με τους επικεφαλής των θεσμών για την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Η ανησυχία των δανειστών ήταν έκδηλη για το ζήτημα των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια αλλά και για τις αρνητικές επιπτώσεις από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι κατά την συνάντηση με τους θεσμούς έγινε μια γενική συζήτηση για τα βασικά ζητήματα και σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα όλα αυτά, προκειμένου να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα μέχρι την Παρασκευή οπότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων.

Τα θέματα που τέθηκαν στην πρώτη συνάνηση και θα εξεταστούν διεξοδικότερα τις επόμενες τρεις ημέρες ήταν:

1. οι 16 εκκρεμότητες που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις και σε ποιο σημείο προόδου έχει φτάσει η κυβέρνηση σε αυτά.

2. Οι εξελίξεις για τις δικαστικές αποφάσεις. Οι θεσμοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει εκτενής συζήτηση για τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει. Ρωτούν να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν επίκειται να προκύψουν και άλλες τέτοιες αποφάσεις.

3. Το ζήτημα των τραπεζών όπου ο κύριος Τσακαλώτος τους εξήγησε το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα το παρουσιάσει και στην Κομισιόν, με το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να φτάσει σε μεγαλύτερη ωριμότητα το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η πρόταση για τις εγγυήσεις είναι πιο ώριμη πάντως για να παρουσιαστεί, αλλά και η κυβέρνηση θα προωθήσει και την άλλη πρόταση της ΤτΕ, που θα την παρουσιάσει και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν η Ομάδα Εργασίας ολοκληρώσει το σχέδιο.

4. Στα χρηματοικονομικά επίσης, η κυβέρνηση παρουσίασε τις προθέσεις της για το νέο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών με βάση και την εμπειρία από το Κυπριακό μοντέλο, το οποίο θα αντικαταστήσει "Νόμο Κατσέλη".

Στην ατζέντα μπήκε και θα συζητηθεί αύριο με την Έφη Αχτσιόγλου και το θέμα για τον κατώτατο μισθό. Οι θεσμοί ζητούν να το ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με την κυβέρνηση, για το εάν εκτός από θετικές επιπτώσεις (στην Κοινωνία και στην ζήτηση στην Οικονομία) μπορεί να έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Σημερα πάντως στάθηκαν μόνον στον κατώτατο μισθό και όχι στον υποκατώτατο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχία των δανειστών για κατώτατο μισθό και τη «βόμβα» των δικαστικών αποφάσεων"

Αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ

Την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ αποφάσισαν σε συνεδρίαση τους τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Έτσι με ψήφους 11-5 ενέκριναν την αποχώρηση, αφού βέβαια είχε προηγηθεί η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

“H ΔΗΜΑΡ μένει σταθερή στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού, που από την πρώτη στιγμή κράτησε σε αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα. Για εμάς, αυτή είναι η πραγματικά πατριωτική στάση προς όφελος των εθνικών συμφερόντων σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Με αυτό το σκεπτικό, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, που συνεδρίασε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να πει ΝΑΙ στην ψηφοφορία στη Βουλή για τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Δεδομένου ότι η απόφαση ψήφισης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» είναι συλλογική απόφαση του κόμματός μας και όχι προσωπική απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η επιλογή της κ. Γεννηματά να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ σημαίνει απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής. Πολύ περισσότερο που η απόφαση διαγραφής δεν λήφθηκε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Tο επιχείρημα ότι η διαγραφή του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δε σημαίνει και διαγραφή της ΔΗΜΑΡ από το Κίνημα Αλλαγής είναι αδύνατο να σταθεί λογικά. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς τη ΔΗΜΑΡ εκτός του πολυκομματικού φορέα του Κινήματος Αλλαγής.

Η επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ να δώσει τις επόμενες πολιτικές μάχες μέσα από το Κίνημα Αλλαγής ακυρώθηκε.”

Τα 5 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που καταψήφισαν κατέθεσαν διαφορετική πρόταση που εισηγήθηκε ο Τάσος Δαρσινός:

“Είναι λάθος η διαγραφή του συντρόφου προέδρου Θανάση Θεοχαρόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί αδυνατίζει τον κοινό αγώνα για μια σύγχρονη Κεντροαριστερά. Χωρίς όμως απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που να επικυρώνει την ρήξη με το Κίνημα Αλλαγής και να διευκρινίζει τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος οδηγούμαστε σε μια σοβαρή ανατροπή της πορείας που έχουμε χαράξει. Έστω και τώρα κάνουμε για μια ακόμα φορά έκκληση ενότητας για την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ.”

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ"

Πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης

Eφυγε από τη ζωή ο γνωστός εκδότης και δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης, πριν από λίγο στην Ελβετία.

Σε ηλικία 61 ετών πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», Θέμος Αναστασιάδης, μετά από ενάμιση χρόνο μάχης με τον καρκίνο.

Ο Θέμος Αναστασιάδης άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Είχε γεννηθεί στις 6 Ιανουαρίου του 1958 και υπήρξε συνιδρυτής και εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» και συνιδρυτής της εφημερίδας «Πρωταθλητής».

Aφού αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εργάστηκε ως πολιτικός - οικονομικός συντάκτης στις εφημερίδες Το Βήμα, Εξπρές, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή, ραδιόφωνα (Flash 9.61),

Για ένα σύντομο διάστημα εργάστηκε στην ΕΡΤ, ενώ ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν το ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 του Δήμου Αθηναίων.

Στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου παρουσίασε χιουμοριστικά talk show (Νοκ Άουτ, Μπίλιες).

Μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία υπήρξε η εκπομπή ΟΛΑ στον ALPHA, η οποία προβαλόταν από τα μέσα του 2006 από τον ΑΝΤ1 και στην οποία παρουσιάζονταν, μεταξύ άλλων, βίντεο με συρραφή αποσπασμάτων από τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Θέμος Αναστασιάδης ήταν εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», από το 2005.

Ο κ. Αναστασιάδης ήταν παντρεμένος με την Βασιλική Παναγιωτοπούλου, με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά.

Η τελευταία μάχη…

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Θέμος Αναστασιάδης έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο, γι’ αυτό και ζούσε μόνιμα στην Ελβετία, ενώ είχε κάνει ταξίδια και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τελευταίο δίμηνο είχε επιβαρυνθεί πολύ η υγεία του και γι’ αυτό είχε διακόψει την αρθρογραφία του στο Πρώτο Θέμα.

Θέμος Αναστασιάδης και δικαστικές περιπέτειες

Τον Ιανουάριο του 2009 καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση με αναστολή για δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που παρουσίαζαν τον Χρήστο Ζαχόπουλο σε προσωπικές στιγμές.

Τελικά, τον Απρίλιο του 2013 το τριμελές Eφετείο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Αναστασιάδη και των άλλων εμπλεκομένων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ επεξεργασία και ταξινόμηση του DVD από τον ίδιο.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2012 ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη εις βάρος του για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ποσού ύψους 5,5 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει και κόλλησε από το 2007, όταν και ο Θέμος Αναστασιάδης βρέθηκε με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα, χωρίς να καταφέρει τελικά να τις δικαιολογήσει ως νόμιμα έσοδα.

Αρχικά αθωώθηκε, αλλά το 2017 του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 5 εκ. ευρώ ως οφειλή στο δημόσιο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προήλθε το 2007 από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Θέμος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον είχε στοχοποιήσει και η απόφαση να του επιβληθεί πρόστιμο είναι πολιτική.

Από το 2014 στην Ελβετία

Ο Θέμος Αναστασιάδης έμενε από το 2014 στην Ελβετία.

Τα πρώτα χρόνια πηγαινοερχόταν Ελβετία – Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα όμως η κατάστασή του είχε τόσο επιδεινωθεί που δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι του.

Θέμος Αναστασιάδης: Το τηλεοπτικό του «αντίο»

Τον Απρίλιο του 2017 ο Θέμος Αναστασιάδης αποχαιρέτισε τον κόσμο μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «ΟΛΑ» στον ΑΝΤ1.

Στην τελευταία του εκπομπή είχε καλεσμένους τον τραγουδιστή Σταν, το χορογράφο Κωνσταντίνο Ρήγο, και το σκηνοθέτη Δημήτρη Αρβανίτη, ενώ σχολίασε τις εξελίξεις των τότε ημερών, όπως μόνο αυτός ήξερε. Στο πλάι του Θέμου Αναστασιάδη βρισκόταν η Δούκισσα Νομικού.

Το "αντίο" του Άδωνι Γεωργιάδη

Ένας πραγματικά ωραίος άνθρωπος, ο Θέμος Αναστασιάδης, “έφυγε”, αναφέρει στο λιτό μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Στο μήνυμά του ο κ. Γεωργιάδης γράφει τα εξής:

“Έφυγε” ο Θέμος Αναστασιάδης: ένας πραγματικά ωραίος άνθρωπος έφυγε! Καλό ταξίδι Θέμο!



















Δείτε τον Θέμο Αναστασιάδη στα πρώτα τηλεοπτικά βήματά του, με προσκεκλημένες την Βίκυ Καγιά και τη Ζέτα Λογοθέτη:



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Θέμος Αναστασιάδης"

Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων που εξαιρούνται από το Υπερταμείο

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού τον πλήρη κατάλογο των 2.330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που εξαιρέθηκαν από το «Υπερταμείο» με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του ΚΥΣΟΙΠ και βρίσκεται αναρτημένος​.

Κάποια από τα «άγνωστα» που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο είναι ενδεικτικά, το ευρύτερο τοπίο των Δελφών, το Τελωνείο Ερμούπολης, το Ωδείο Καλαμάτας και πολλά άλλα αρχαία και νεότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να δώσουμε στην δημοσιότητα τον κατάλογο, έπρεπε όμως να σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει αποφάσεων» δήλωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στη συνέντευξη Τύπου, μία μέρα μετά την έκδοση ΦΕΚ με την οποία εξαιρούνται τα ακίνητα του ΥΠΠΟ από την ΕΕΣΥΠ («Υπερταμείο»). Στο μεταξύ το ΥΠΠΟ έχει ήδη ετοιμάσει μία επιπλέον νομοθετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή «για τη διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της κυριότητας μνημείων ανεξαρτήτως χρονολόγησης». Την διασφάλιση δηλαδή εκτός συναλλαγής και των νεοτέρων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που χρονολογούνται μετά το 1453 μ.Χ., είναι κτήσης Δημοσίου ακόμα και στην περίπτωση που ανήκουν σε ιδιώτη (π.χ αρχοντικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας) .Όσο για τα μνημεία, τα μουσεία, τους χώρους που έχει αποκτήσει το ΥΠΠΟ με διαδικασίες απευθείας εξαγοράς, απαλλοτρίωσης ή και από κληροδοτήματα και τα διαχειρίζεται για τον δημόσιο σκοπό της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και αυτά προφανώς αποτελούν δημόσια περιουσία του Δημοσίου, άρα είναι εκτός συναλλαγής και εμπίπτουν στην τροπολογία.

Δείτε τον κατάλογο
« Για όσους μας αμφισβήτησαν με ερωτήσεις τους στη Βουλή και με διάφορους τρόπους, πιστεύω» είπε η κ. Ζορμπά« ότι τώρα είναι και η πρόκληση να ψηφίσουν την τροπολογία στο νομοσχέδιο ώστε να δείξουν έμπρακτα ότι έχουν κάνει λάθος».

Η εξαίρεση των 2330 ακινήτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι πάρα πολύ ισχυρή, δεν τίθεται θέμα διαχείρισης εφόσον είναι στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου, τόνισαν στη συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού> Ζορμπά, ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής και η Γ.Γ του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη.

Πώς προκλήθηκε η όλη αναστάτωση με τα 2330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ με εξαίρεση; Η αιτία , σύμφωνα με τον Κ. Στρατή βρίσκεται στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού δημοσίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο εθνικό κτηματολόγιο. «Για ακίνητα όπως ο Λευκός Πύργος η μόνη πληροφορία που υπήρχε στο εθνικό κτηματολόγιο ήταν ότι πρόκειται για μια ακάλυπτη έκταση κυριότητας του ελληνικού δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού.«Αυτές οι εγγραφές στο εθνικό κτηματολόγιο έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία, σε μια εποχή που είχε ανακοινωθεί η πρόοδος και η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου …που ακόμα δεν έχουμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το έργο της ταύτισης των Κωδικών Αριθμών Eθνικού Kτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ολοκλήρωσαν οι υπηρεσίες και αρμόδιες εφορείες του υπουργείου Πολιτισμού μέσα σε 20 ημέρες, χρόνο ρεκόρ. «Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι αλλά οι οποίοι εξαιρούνται, ζητήσαμε επειγόντως από τον γ. γ Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών και μας εκχώρησε όλα αυτά τα 10119 ακίνητα μαζί με τα πληροφορικά δεδομένα και το απόσπασμα από την google για την τοποθεσία τους. Μέσα σε περίπου είκοσι μέρες ολοκληρώθηκε από τις υπηρεσίες μας και μετά από κάποιες διορθώσεις η λίστα κατέληξε στα 2330.Το ολοκληρώσαμε ταχύτατα πολύ καλά και σωστά. Δύσκολο εγχείρημα με τις Κασσάνδρες να λένε ότι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα. Τραυματική εμπειρία, δεν το κρύβω, για μένα να βλέπω μνημεία στον κατάλογο του Υπερταμείου ως εξαιρέσεις βέβαια. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ» είπε η Μαρία Βλαζάκη .

Μιλώντας εφ όλης της ύλης για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσπάθεια στο εξής για καθολική εξαίρεση των ακινήτων η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρθηκε και στα 72 χιλιάδες κρατικά ακίνητα που μεταβιβάστηκαν το 2011 στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ): «Υπάρχει ένας σκελετός στο ντουλάπι και είναι θέμα χρόνου να τον αποκαλύψουμε» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού ενώ ο Κώστας Στρατής υπενθύμισε ότι το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας που στεγάζει το ΥΠΠΟ είναι από τα 28 ακίνητα του δημοσίου που πέρασαν «εν μια νυκτί» στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο προχώρησε στην εκποίηση τους και το ελληνικό δημόσιο το επανοικιάζει με δυσμενέστατους όρους, υψηλότατο ενοίκιο, και μάλιστα επιβαρύνεται μ όλα τα έξοδα συντήρησης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη δημοσιότητα ο κατάλογος των 2.330 ακινήτων που εξαιρούνται από το Υπερταμείο"

Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Νέα φάση τρομοκράτησης βιώνουν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου που παραμένουν στις πατρογονικές εστίες τους με την είσοδο του 2019.

Στο έργο αυτό συντελούν τόσο το ίδιο το αλβανικό κράτος όσο και διάφοροι άγνωστοι κακοποιοί.

Από τις 16 έως τις 21 Ιανουαρίου η αλβανική αστυνομία κάλεσε και ανέκρινε στα κεντρικά γραφεία της Ασφάλειας στο Φίερι τουλάχιστον πέντε κατοίκους του χωριού Βουλιαράτες, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 8 Νοεμβρίου 2018.

Παράλληλα καλεί «για ερωτήσεις» και άλλους κατοίκους του Δήμου Δρόπολης, στο πλαίσιο των ερευνών για τις «αντιαλβανικές ενέργειες» που έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας, συντηρώντας επί τρεις μήνες το κλίμα εκφοβισμού στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε όσους ανακρίνονται οι αλβανοί αστυνομικοί τους δείχνουν φωτογραφίες όχι μόνο από την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα αλλά και από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους Βουλιαράτες για εθνικές επετείους, κάνοντας ερωτήσεις για διάφορα πρόσωπα και κινήσεις.

Οι αλβανικές αρχές έχουν κάνει σαφές στους ανακριθέντες ότι γνωρίζουν πάρα πολλά για ενέργειες πολλών προσώπων καθώς και ότι οι κλήσεις στο Φίερι μόλις άρχισαν!

Παράλληλα, σε έξαρση βρίσκονται από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου οι διαρρήξεις και οι εισβολές σε σπίτια Ελλήνων στα χωριά της Βορείου Ηπείρου από αγνώστους.

Η αρχή έγινε στο χωριό Άγιος Νικόλαος του Δήμου Δρόπολης, όπου σημειώθηκαν διαρρήξεις σε τέσσερα σπίτια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επικαλούνται μαρτυρίες περιοίκων, οι διαρρήκτες άδειασαν τα σπίτια στα οποία εισέβαλλαν και κατέστρεψαν ότι δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους.

Στο χωριό Λουψάτι του Δήμου Φοινικαίων παραβιάστηκαν πέντε σπίτια, στα οποία οι εισβολείς κατέστρεψαν ότι έβρισκαν μπροστά τους και έφυγαν χωρίς να κλέψουν κανένα αντικείμενο.

Οι κάτοικοι θεωρούν πως ήταν μια καθαρά τρομοκρατική κίνηση με σκοπό να εκφοβηθούν και να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

Την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου το βράδυ, άγνωστοι προσπάθησαν να εισβάλλουν σε σπίτια στο χωριό Φανάρι του Δήμου Φοινικαίων.

Έγιναν όμως έγκαιρα αντιληπτοί από κάτοικο του χωριού, ο οποίος κάλεσε σε βοήθεια συγχωριανούς του και την αστυνομία.

Μέχρι να έρθει η αστυνομία κάποιοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό και οι διαρρήκτες τράπηκαν σε φυγή.

Οι Έλληνες που ζουν μόνιμα στην Βόρειο Ήπειρο αισθάνονται εντελώς απροστάτευτοι, αφού όπως καταγγέλλουν, η αλβανική αστυνομία έχει να επιδείξει μηδενικό έργο, καμία σύλληψη και καμία σοβαρή έρευνα πάνω σε αυτά τα περιστατικά.

Τα τελευταία γεγονότα έρχονται να αποδείξουν ότι η αλβανική πλευρά συνεχίζει την υπόγεια εθνοκάθαρση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Με τρομοκρατία άρχισε το 2019 για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου"

ΣΔΟΕ: Απάτη μέσω Facebook με προϊόντα «μαϊμού» και 70.000 εξαπατημένους πελάτες!

Νέο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων από τον ΣΔΟΕ που αποκάλυψε κυκλώματα εμπορίας παραποιημένων – απομιμητικών προϊόντων, τα οποία δρούσαν με λήψη παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε ότι τα εμπλεκόμενα μέλη του κυκλώματος σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς (προφίλ) σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων (με φωτογραφίες) σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, ενώ στους αγοραστές - που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες - απέστελλαν, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων), η πληρωμή των οποίων γινόταν με αντικαταβολή κατά την παραλαβή τους.

Οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται στα κυκλώματα, υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών, αποκρύπτοντας την πραγματική τους συναλλακτική δραστηριότητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ:

► Η πρώτη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της - Φεβρουάριος 2018 - υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθόσον είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1.500.000 €.

Η Υπηρεσία μας, δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης δέσμευσε, εις χείρας της εταιρείας ταχυμεταφορών, τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 € οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατέσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικά εμπορεύματα, τα οποία αποτελούσαν επιστροφές (από πελάτες) προς την ελεγχόμενη εταιρεία.

► Η δεύτερη εταιρεία που εντοπίστηκε από τον έλεγχο, παρουσίαζε εικόνα αδράνειας, από το 2016 που υπέβαλλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, αφού υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016 & 2017. Η επιχείρηση είχε αγοράσει και δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το τέλος του 2016, μια Φ.Τ.Μ., η οποία δεν εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία μας στην φερόμενη ως έδρα της, καθόσον είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη δηλωθείσα έδρα της. Όπως προέκυψε όμως από τον έλεγχο των Α.Λ.Σ., που είχαν εκδοθεί από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ. και συνόδευαν τις αποστολές των εμπορευμάτων που κατάσχεσε η Υπηρεσία μας, το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων - όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της Φ.Τ.Μ. - υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 €. Περαιτέρω, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε εταιρεία ταχυμεταφορών κατασχέθηκε Η/Υ, στον σκληρό δίσκο του οποίου εντοπίστηκε ηλεκτρονικό αρχείο όπου εμφανίζονται καταχωρημένες, για το έτος 2017, 21.669 συναλλαγές πώλησης επώνυμων απομιμητικών προϊόντων με συνολική αξία 2.446.995,79 € και 21.787 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.512.511,40 €, για το έτος 2018. Η συνολική αξία των συναλλαγών και για τα δύο έτη, αντικρίζεται επακριβώς με τη συνολική αξία των συναλλαγών που εκδόθηκαν από την ανωτέρω Φ.Τ.Μ.

Επίσης, το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αρχείου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι στις στήλες του αποτυπώνονται, όχι μόνο τα στοιχεία των χιλιάδων συναλλαγών, αλλά και δεκάδες ιστοσελίδες οι οποίες μέσω Facebook αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες. Επίσης, στον ίδιο έλεγχο κατασχέθηκε ποσότητα 265 τεμαχίων απομιμητικών εμπορευμάτων, που ήταν έτοιμα για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές.

Για όλα τα κατασχεμένα προϊόντα ενημερώθηκαν από την Υπηρεσία μας οι δικαιούχοι των σημάτων και έχουν αποστείλει βεβαιώσεις – πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις οποίες τα σήματα που έφεραν ήταν απομιμητικά.

Θα συνταχθούν πληροφοριακά δελτία προς τις αρμόδιες Δ. Ο. Υ. της Α.Α.Δ.Ε., σχετικά με την τεράστια φοροδιαφυγή των εμπλεκόμενων οντοτήτων.

Η έρευνα από την Υπηρεσία μας συνεχίζεται, σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών, εξαπατημένων καταναλωτών που αποστέλλονται καθημερινά στην Υπηρεσία μας, για παράνομες ιστοσελίδες πώλησης απομιμητικών εμπορευμάτων, ενώ δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίζεται ήδη σε βάρος πλήθους εμπλεκομένων προσώπων, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες υποθέσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι οι ιδιώτες εξαπατημένοι πελάτες που συναλλάχτηκαν με τους ανωτέρω εμπλεκόμενους υπερβαίνουν τους 70.000 και για ποσά που προσεγγίζουν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, απευθύνουμε έκκληση προς τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου στη διάθεση επώνυμων προϊόντων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου Προμηθευτών Ηλεκτρονικού Εμπορίου, η οποία θα θωρακίσει περισσότερο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΔΟΕ: Απάτη μέσω Facebook με προϊόντα «μαϊμού» και 70.000 εξαπατημένους πελάτες!"

Ο Ζάεφ λέει ότι ο όρος ‘Μακεδονικός’ δεν θα θεωρείται εθνικότητα ή εθνότητα

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συμφώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο όρος μακεδονικός/ή δεν υποδεικνύει την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, αλλά την ιδιότητα του πολίτη, όπως γράφηκε και στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απέστειλε στην Ελλάδα», γράφει στην ιστοσελίδα της η τηλεόραση Άλφα των Σκοπίων.

Ενόσω το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή μακεδονικό λαό, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι που σύντομα η Ελλάδα θα πάρει απόφαση στο Κοινοβούλιο.

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που θα πάρει απόφαση. Η συμφωνία ρυθμίζει την ιθαγένεια. Η Εθνικότητα μας είναι δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, δήλωσε σήμερα ο Ζάεφ.

«Τι διευκρινίζουν οι γείτονές μας, σε αυτό το κείμενο που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία;

Πρώτον.

Ότι το όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν ορίζει ούτε προτείνει το θέμα της εθνικότητας.

Και δεύτερον, ότι η γλώσσα από τους γείτονές μας, όπως αναφέρεται και στη συμφωνία, αναγνωρίσθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξήρε τη συμφωνία, που η ‘Μακεδονία’ αναγνωρίζει ότι η γλώσσα της δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας και την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας.

Εδώ ο Ζάεφ, έχει μια αντίθεση με τους Έλληνες και αυτό που υπέγραψε ο υπουργός της κυβέρνησής του, Νίκολα Ντιμίτροφ.

«Η γλώσσα είναι η ταυτότητά μας, η πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορική κληρονομιά είναι η ταυτότητά μας», είπε ο Ζάεφ.

Αν και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, ο Ζάεφ στο παρελθόν έπεισε τους πολίτες ότι η ταυτότητα και η μακεδονική γλώσσα ενισχύθηκαν και επιβεβαιώθηκαν.

«Μια κρυστάλλινη και αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας και επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ταυτότητά μας, η γλώσσα έχει επιβεβαιωθεί και ενισχυθεί», είπε στο παρελθόν ο Ζάεφ.

«Έχουμε ένα κράτος αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο, στο οποίο αναγνωρίζεται ένα μακεδονικό έθνος, αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, που μιλάει τη μακεδονική γλώσσα αναγνωρισμένη σε όλον τον κόσμο», είπε στο παρελθόν ο Ζάεφ.

Πάντως, σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η Συμφωνία αναμένεται να ψηφισθεί στο τοπικό κοινοβούλιο έως την Πέμπτη ή το αργότερο έως το Σάββατο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ζάεφ λέει ότι ο όρος ‘Μακεδονικός’ δεν θα θεωρείται εθνικότητα ή εθνότητα"

Θεοδωράκης: «Ναι» σε πρόταση μομφής της ΝΔ αν στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τσίπρα [βίντεο]

«Δεν είναι όλα ρόδινα» στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα είναι όλα καλύτερα δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι θα υπερψηφίσει τυχόν πρόταση μομφής της ΝΔ, αλλά κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι είναι αντίθετος στην κυβέρνηση Τσίπρα και δεν την βοηθά με την στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τόνισε ότι εάν υπάρξει πρόταση μομφής από την ΝΔ, ο ίδιος θα την υποστηρίξει, καταψηφίζοντας την Κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή την κριτική περί παραχώρησης δικαιωμάτων «μακεδονικής ιθαγένειας και εθνικότητας» στους Σκοπιανούς, παραδέχθηκε ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν τα κερδίζεις όλα, καθώς υπάρχει η ανάγκη του συμβιβασμού. «Δεν είναι όλα ρόδινα για εμάς, αλλά σε αυτήν την Συμφωνία θα είναι όλα καλύτερα» είπε. Πρόσθεσε δε πως «αυτήν την στιγμή όλος ο κόσμος αποκαλεί αυτό το Κράτος ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διαγράφοντας την ελληνική Μακεδονία στα αυτιά ενός ανθρώπου στο εξωτερικό. Όταν όμως ακουστεί ότι η χώρα λέγεται « Βόρεια Μακεδονία», όλοι θα αντιληφθούν με την Συμφωνία ότι είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μια άλλη Μακεδονία».

Επεσήμανε δε πως «προσθέτως θα σταματήσει κάθε προσπάθεια σφετερισμού της ιστορίας μας, καθώς θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα σχολικά βιβλία της χώρας και όσα αναληθή γράφουν αυτά».

Ερωτηθείς για την διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, με αφορμή τις αποκλίνουσες απόψεις των βουλευτών της για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε «εγώ δεν ήθελα να συμβιβαστώ, είχα εύκολες λύσεις είτε να προσδεθώ στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στην ΝΔ. Εγώ επέλεξα τον δύσκολο δρόμο, διότι αυτήν την ώρα το συμφέρον της χώρας είναι να λύσουμε αυτό το πρόβλημα της χώρας».

Τέλος διαβεβαίωσε ότι το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομα τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Τις αποχωρήσεις βουλευτών του που οδήγησαν σε διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, τις απέδωσε σε διαφορετικές απόψεις και τον πλουραλισμό των απόψεων που υπήρχαν και υπάρχουν στο κόμμα.

Δείτε το βίντεο με την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον ΑΝΤ1:



iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: «Ναι» σε πρόταση μομφής της ΝΔ αν στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τσίπρα [βίντεο] "

Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κυρωθεί η συμφωνία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκάλυψε αν θα υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ή όχι.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του σχετικά με το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί μίνι περιοδεία, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε το απόγευμα πως η ΝΔ θα κάνει ό,τι μπορεί για ν’ αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία εξακολουθεί να θεωρεί μια κακή συμφωνία.

«Αύριο ξεκινάει μια κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή και οι βουλευτές θα έλθουν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και θα καταστούν υπόλογοι με τις αποφάσεις τους απέναντι στην ιστορία», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στη θέση του πως η συμφωνία των Πρεσπών παραχωρεί τη «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες και συνιστά έτσι εγκατάλειψη μιας εξωτερικής πολιτικής δεκαετιών για την Ελλάδα, για λόγους που, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, γνωρίζει μόνο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ως ΝΔ, θα προσέλθουμε συντεταγμένα στη συζήτηση στη Βουλή, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα και θα εξηγήσουμε γιατί είναι μια κακή συμφωνία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός να διεξαχθεί η συζήτηση δίχως να έχει κατατεθεί το οριστικό κείμενο του αναθεωρημένου συντάγματος της πΓΔΜ.

Δείτε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:



newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για Πρέσπες: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην κυρωθεί η συμφωνία»"

Νέα «βόμβα»: Αναδρομικά από Δώρα και σε υπαλλήλους των ΔΕΚΟ

Το απώτατο όριο για να διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού οι δημόσιοι υπάλληλοι τα κομμένα Δώρα και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ τις διαφορές Δώρων πάνω από το πλαφόν των 1.000 ευρώ είναι με αγωγή κατά του Δημοσίου

«Βόμβα» μεγατόνων φέρνει ανατροπές στα αναδρομικά για το 13ο και 14ο μισθό καθώς πέραν των δημοσίων υπαλλήλων, μπορούν να τα διεκδικήσουν και οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή όσοι υπηρετούν στις ΔΕΚΟ και λόγω του κουρέματος που επιβλήθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ζητήσουν την πλήρη καταβολή των Δώρων ίσων με τις μικτές μηνιαίες αποδοχές που λάμβαναν, πριν μειωθούν στα 1.000 ευρώ ετησίως!

Μια νέα γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΑΔΕΔΥ έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και θέτει πλέον ως καταληκτική ημερομηνία των διεκδικήσεων τη 15η Μαρτίου του 2019, με απώτατο όριο το τέλος Μαρτίου!

Λήγει…
Η γνωμοδότηση την οποία κοινοποίησε χθες η ΑΔΕΔΥ σε όλες τις Ομοσπονδίες-μέλη της, αναφέρει ότι οι αποφάσεις 2626-2635/2018 του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ στις 17/12/2018, με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, αφορούν και στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μάλιστα επισημαίνεται ότι η διεκδίκηση των αναδρομικών παραγράφεται μεν μετά από μια διετία, αλλά σε κάθε περίπτωση ανατρέχει από την 1/1/2013 και μετά.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ, το απώτατο όριο για να διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού οι δημόσιοι υπάλληλοι τα κομμένα Δώρα και οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ τις διαφορές Δώρων πάνω από το πλαφόν των 1.000 ευρώ είναι με αγωγή κατά του Δημοσίου, εντός του τριμήνου που ακολουθεί μετά την απόφαση του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ. Το τρίμηνο αυτό εκπνέει στα μέσα Μαρτίου 2019 και οι αγωγές θα πρέπει να ασκηθούν μέχρι τότε, ή ως τα τέλη Μαρτίου.

Από το 2013
Με τις ενέργειες αυτές οι δημόσιοι υπάλληλοι «κλειδώνουν» την επαναφορά των Δώρων από την 1/1/2013 και όχι για μια διετία., δηλαδή για τα έτη 2017 και 2018, που έχουν κατοχυρώσει με τις αιτήσεις περί μη παραγραφής των αξιώσεών τους!

Το «κλειδί» δηλαδή για να μη χαθούν τα Δώρα 6 ετών (2013-2018) είναι μετά τις αιτήσεις που παγώνουν για έξι μήνες την παραγραφή των διεκδικήσεων, να γίνουν αγωγές κατά του Δημοσίου ή και των διοικήσεων ΔΕΚΟ, ώστε με αυτές τις αγωγές οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν επαναφορά Δώρων από 1/1/2013 γιατί απ’ αυτή την ημερομηνία και μετά το ΣτΕ λέει ότι η κατάργηση/μείωση Δώρων είναι αντισυνταγματική.

Η επίσπευση των διεκδικήσεων έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το ΣτΕ θα πάρει την οριστική του απόφαση για τα Δώρα των υπαλλήλων στις 1/2/2019 και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αλλάζουν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Στ’ Τμήμα στις 17/12/2018. Στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή πλεύσης σε μια τόσο ξεκάθαρη απόφαση.

Οσοι έχουν κάνει ήδη αίτηση στις υπηρεσίες τους για την επαναφορά Δώρων έχουν κατοχυρώσει το πάγωμα της παραγραφής για ένα εξάμηνο. Σύμφωνα με το γνωμοδοτικό σημείωμα, η διακοπή παραγραφής μετά τις αιτήσεις αφορά τα Δώρα του 2017 και 2018 εφόσον εντός εξαμήνου γίνουν και αγωγές.

eleftherostypos
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα «βόμβα»: Αναδρομικά από Δώρα και σε υπαλλήλους των ΔΕΚΟ"

Εισαγγελία Διαφθοράς: Κλήσεις σε 15 υπόπτους για αποφυλακίσεις με πιστοποιητικά «μαϊμού»

Στην τελική ευθεία μπήκε η έρευνα που διενεργεί από τον περασμένο Αύγουστο η εισαγγελία Διαφθοράς για τις αποφυλακίσεις κρατουμένων, με αμφιβόλου νομιμότητας ιατρικά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ολοκληρώθηκε και η εισαγγελία έχει ήδη αποστείλει κλήσεις σε 15 περίπου πρόσωπα. Κατά τις πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά καλούνται από την εισαγγελία να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Έχουν, ωστόσο, το δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους.

Η εισαγγελική έρευνα είχε ξεκινήσει με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες αποφυλάκισης του καταδικασμένου για την υπόθεση της Energa - Hellas Power Αριστείδη Φλώρου. Ο νεαρός επιχειρηματίας, που έχει καταδικασθεί και για την απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Γ. Αντωνόπουλου, το περασμένο καλοκαίρι είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο κρατούμενος είχε προσκομίσει τότε στο δικαστικό συμβούλιο τη βεβαίωση του ΚΕΠΑ Νίκαιας βάσει της οποίας είχε ποσοστό αναπηρίας 70%.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα οι ιατρικές βεβαιώσεις που πιστοποιούσαν την αναπηρία του Αρ. Φλώρου ήταν πλαστές. Μετά δε τις αποκαλύψεις αυτές το βούλευμα αποφυλάκισης του επιχειρηματία αναιρέθηκε και ο ίδιος επέστρεψε στη φυλακή.

Τι έβγαλε η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας τους οι εισαγγελείς ερεύνησαν εξονυχιστικά τα πλαστά πιστοποιητικά της αποφυλάκισης Φλώρου, και σύμφωνα με πληροφορίες εντόπισαν μελανά σημεία και στην περίπτωση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας ενός ισοβίτη.

Πιο συγκεκριμένα, στις δυο αυτές αποφυλακίσεις ένα πρόσωπο ήταν κοινό στη διαδικασία έκδοσης των ιατρικών γνωματεύσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελία Διαφθοράς: Κλήσεις σε 15 υπόπτους για αποφυλακίσεις με πιστοποιητικά «μαϊμού»"

Συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν στις αρχές Φεβρουαρίου

Συγκεκριμένη ημερομηνία στις αρχές του Φεβρουαρίου για επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία αναζητούν στο Μαξίμου. Στα επιτελεία Τσίπρα και Ερντογάν συζητούν τις ημερομηνίες και 5 με 7 Φεβρουαρίου.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραήμ Καλίν, μιλώντας για το προσεχές πρόγραμμα του προέδρου Ερντογάν και την περιοδεία του για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές είπε -μεταξύ άλλων- ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή στο Open στις αρχές Ιανουαρίου, είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφτεί την Τουρκία μέσα στον Φεβρουάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί πριν από μερικούς μήνες στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση εκείνη, ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη συνάντηση εργασίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν στις αρχές Φεβρουαρίου"

Έρχεται η κακοκαιρία «Φοίβος»: Πού και πότε θα χτυπήσει – Δείτε χάρτες

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας έως την Κυριακή 27/01. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας η οποία πήρε το όνομα «Φοίβος» θα είναι οι βροχοπτώσεις στο σύνολο σχεδόν της χώρας και οι καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (8 έως 9 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης 22/01 έως το Σάββατο 26/01.


Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας. Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται ο αναμενόμενος υετός (βροχή, χιόνι, χαλάζι) από το μεσημέρι της Δευτέρας 22/01 έως το βράδυ της Πέμπτης 24/01, ενώ στο Χάρτη 1 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο ολικός υετός αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 χιλιοστά έως το βράδυ της Πέμπτης 24/01.
Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 23/01 και της Πέμπτης 24/01, βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί γρήγορα βορειοανατολικά και ξεκινώντας από τις ακτές τις Λιβύης θα φτάσει στην Βουλγαρία το βράδυ της Πέμπτης 24/01. Στο χάρτη 2 φαίνεται η θέση του κέντρου του χαμηλού το πρωί της Πέμπτης 24/01. Κατά το διήμερο αυτό αναμένονται βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και πάλι στα βόρεια ορεινά. Σημειώνεται ότι κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Τέλος, από την Παρασκευή 25/01 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 27/01, ένα νέο χαμηλό κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Στον χάρτη 3 φαίνεται η θέση του τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 26/01. Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως το Σαββάτο, οπότε αναμένεται παγετός ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.
Βελτίωση του καιρού  αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής, όπου τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Όμως η βελτίωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος. Μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας για τα πιο νέα προγνωστικά δεδομένα.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται η κακοκαιρία «Φοίβος»: Πού και πότε θα χτυπήσει – Δείτε χάρτες"

Ερώτηση Φωτήλα στη Βουλή για τις ομπρέλες Γεροβασίλη και Παπακώστα

Ερώτηση προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του “protothema.gr” με τον τίτλο, “Πληρώσαμε 500ευρώ για να πάρουν Παπακώστα-Γεροβασίλη 4 ομπρέλες (για τη βροχή, όχι τα χημικά!)”.

Οπως αναφέρει ο κ. Φωτήλας στην ερώτησή του, “Απίστευτο και όμως Αριστερό... βλέπουμε την υπουργό και υφυπουργό της Αριστερής κυβέρνησης να χρεώνουν στο Δημόσιο ακόμα και τις ομπρέλες τους”.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αφού διερωτάται πώς είναι δυνατόν “οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες να πληρώνουν τις ομπρέλες της πολιτικής ηγεσίας του
Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη”, ζητά στην περίπτωση που έχουν γίνει και άλλες προμήθειες, που να αφορούν στη σημερινή πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, να κατατεθεί αναλυτική λίστα των σχετικών τιμολογίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουν τις ομπρέλες της Υπουργού και της Υφυπουργού!!

Απίστευτο και όμως......Αριστερό. Οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, καλούνται να πληρώσουν τις ομπρέλες της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και της Υφυπουργού κ. Κατερίνας Παπακώστα.

Σύμφωνα με απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αλλά και η Υφυπουργός παρήγγειλαν τέσσερις ομπρέλες αξίας 496(!) ευρώ. Συγκεκριμένα, «αποφασίζουμε την με Απευθείας Ανάθεση προμήθεια τεσσάρων (4) ομπρελών, προς κάλυψη αναγκών των κ.κ. Υπουργού και Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην εταιρεία, με την επωνυμία “Π.ΚΟΥΤΣΟΘΟΔΩΡΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ”, που βρίσκεται επί της οδού Πλ. Τσώκρη 1, στην Αθήνα, έναντι του χρηματικού ποσού των τετρακοσίων ενενήντα έξι ευρώ (496,00 ευρώ), συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.».

Έτσι, βλέπουμε την Υπουργό και την Υφυπουργό της Αριστερής κυβέρνησης, να χρεώνουν στο Δημόσιο ακόμα και τις ομπρέλες τους.

Κατόπιν τούτου ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Είναι δυνατόν οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες να πληρώσουν τις ομπρέλες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

2. Έχουν γίνει και άλλες προμήθειες που να αφορούν στην σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Εάν ναι, παρακαλώ όπως μου κατατεθεί αναλυτική λίστα καθώς και τα σχετικά τιμολόγια.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Φωτήλα στη Βουλή για τις ομπρέλες Γεροβασίλη και Παπακώστα"

Αυτή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών -Τι θα ψηφίσουν την Πέμπτη στη Βουλή [pdf]

Το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψαν οι Ν. Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ έδωσαν στην δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτό το κείμενο, που είναι η τελική συμφωνία, μόλις τεθεί σε ισχύ, τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία, μεταξύ των Μερών, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου 1995.
Παράλληλα, το πλήρες κείμενο συμπεριλαμβάνει τις διευκρινίσεις του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, οι οποίες εμπεριέχονται στη ρηματική διακοίνωση με την οποία ενημερώθηκε η Αθήνα για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα.
Δείτε την συμφωνία σε μορφή PDF
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών -Τι θα ψηφίσουν την Πέμπτη στη Βουλή [pdf] "

Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές: 106 χιλιάδες κάλπες ζητά το υπουργείο Εσωτερικών

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των προβλεπόμενων βουλευτικών εκλογών εντός του 2019 το υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει στην προμήθεια καλπών.

Συγκεκριμένα ζητούνται 106 χιλιάδες κάλπες με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή και προβλέπεται δυνατότητα προσαύξησης της ποσότητας έως 40%. 

Οι κάλπες θα πρέπει να παραδοθούν από την 1η μέχρι την 20η Απριλίου και το κόστος ανέρχεται στα 12.500.000 ευρώ με τον ΦΠΑ συν 5.000.000 € συμπεριλαμβανομένου του
ΦΠΑ 24% για προσαύξηση της ποσότητας  έως 40%.

Ο υποψήφιος ανάδοχος υποχρεούται να καταθέσει έγγραφο με δεκαετή (10) εγγύηση για το σύνολο της προσφερόμενης ποσότητας των καλπών, όπου θα εξασφαλίζεται η αντοχή της κάλπης σε μακροχρόνια χρήση.

Κάθε προσφορά των συμμετεχόντων πρέπει υποχρεωτικά και επί ποινή αποκλεισμού να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή συμμετοχής ποσού 25.000 €. 

Η εγγυητική επιστολή συμμετοχής πρέπει να έχει ισχύ τουλάχιστον για ένα μήνα μετά την λήξη της ισχύος των προσφορών, η οποία θα επιστραφεί με την υπογραφή
της σύμβασης.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου. 
kalpes01
kalpes02
kalpes03
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αντίστροφη μέτρηση για εκλογές: 106 χιλιάδες κάλπες ζητά το υπουργείο Εσωτερικών"

Δωρεάν τσάντες πολλαπλής χρήσης σε 4 δήμους!

Τη διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων και αλλά και τσαντών με ροδάκια οικιακής χρήσης σε νοικοκυριά τεσσάρων ελληνικών δήμων από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος για την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στη χρήση πλαστικής σακούλας. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για δράση ανταποδοτικότητας των εισπράξεων από την τιμολόγηση της πλαστικής σακούλας, που εφαρμόζεται από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το πρώτο 9μηνο 2018 βεβαιώθηκαν έσοδα της τάξης των 15.506.584,29 ευρώ. Όπως τόνισε ο αναπληρωτή υπουργός, στο έως τώρα διάστημα εφαρμογής του μέτρου, καταγράφηκε μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80% στα μεγάλα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και κατά 60% στα υπόλοιπα. Υπενθύμισε ότι, χάριν του ν. 4496/2017 που καθιστά πλέον υποχρεωτική την εγγραφή των παραγωγών πλαστικών τσαντών μια χρήσης, με bar code, στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών (ΕΜΠΑ), αναμένεται από τον Μάιο να προκύψουν και τα πρώτα στοιχεία για τον αριθμό διακίνησής τους.

Πάντως, όπως είπε, «από το Νοέμβριο του 2017, που εφαρμόστηκε ο νόμος έως σήμερα, εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑ 1.192 παραγωγοί. Το σύνολο, πλέον, των εγγραφών είναι 5.044».

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η στόχευση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας είναι η αναλογία 90 πλαστικών τσαντών μιας χρήσης ανά έτος για κάθε πολίτη μέσα στο 2019, ενώ η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται λίγο πάνω από τις 100. «Αν δεν πετύχουμε την απόδοση που επιβάλλει η Ευρώπη, θα επανεξετάσουμε τα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι είναι απολύτως συμβατά με τη θαλάσσια στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων και με τη στρατηγική για την κυκλική οικονομία», είπε.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και τροχήλατων τσαντών οικιακής χρήσης, που προορίζονται για την τρίτη ηλικία, αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει τους Δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου, οι δήμαρχοι των οποίων μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ο προθάλαμος ενός μεγάλου διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα διαρκέσει περί τα τρία χρόνια και θα στοχεύει στη σταδιακή διανομή τσαντών πολλαπλών χρήσεων σε κάθε έναν από τους 10.800.000 Έλληνες πολίτες με βάση την απογραφή του 2001. Σε πρώτη φάση και σε διάστημα τριών μηνών (έως και τις 10 Μαΐου), αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο, θα παραδοθούν σε κάθε έναν από τους τέσσερις δήμους, τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πλαστικές και υφασμάτινες (σχεδιασμένες από τη Σήλια Κριθαριώτη), καθώς επίσης και καροτσάκια, προκειμένου να διανεμηθούν σε επιλεγμένο από εκείνους και κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) τμήμα του πληθυσμού τους.

Με βάση το σχεδιασμό και το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΟΑΝ και ΕΕΤΑΑ, οι δήμοι θα μελετήσουν και θα καταθέσουν στην Εταιρεία τις προτάσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο προτείνουν τη διανομή των τσαντών στους δημότες τους.

Το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διανομή 48.000 πλαστικών τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.256 υφασμάτινων και 2.380 τροχήλατων. Αναλογικά με τον πληθυσμό του κάθε δήμου, θα διανεμηθούν περί τις 5-10.000 πλαστικές τσάντες, 2.000 υφασμάτινες και 500 τροχήλατες σε καθέναν από τους Δήμους Βόλβης, Ναυπακτίας και Αλοννήσου, ενώ ο μεγαλύτερος Δήμος Χαλανδρίου θα διανείμει περίπου 30.000 τσάντες χειρός και τροχήλατες.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δωρεάν τσάντες πολλαπλής χρήσης σε 4 δήμους!"

Ένωση Αστυνομικών Αττικής: Δεν είμαστε παρακρατικοί, η ηγεσία μας δίνει τα χημικά

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση για τη στάση της σε ό,τι αφορά τη χρήση δακρυγόνων, ασκεί, σε ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών. 

Η Ένωση χαρακτήρισε «μέρα ντροπής» την Κυριακή για τα όσα συνέβησαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεοδνία, κάνοντας λόγο για «βίαιες, δολοφονικές επιθέσεις από φασιστοειδή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 30 αστυνομικών».

Παράλληλα, ζητά να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια, να καταδικάσουν τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται και να αντιμετωπίσουν την Αστυνομία και τους πολίτες βάσει της πραγματικότητας και όχι της πολιτικής τους ιδεολογίας. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Την Κυριακή 20-1-2019 ζήσαμε ακόμα μία μέρα ντροπής. Οι ήρωες συνάδελφοί μας της Δ.Α.Ε.Α. (Υ.ΜΕ.Τ. – Υ.Α.Τ.) δέχθηκαν βίαιες, δολοφονικές επιθέσεις από φασιστοειδή, με αποτέλεσμα 30 εξ αυτών να οδηγηθούν σοβαρά τραυματισμένοι στο 401 Γ.Σ.Ν.Α.

Με έκπληξη όμως και αγανάκτηση μαζί, παρακολουθούμε εδώ και 2 μέρες, το ανάθεμα για ότι συνέβη να πέφτει πάνω στους συναδέλφους μας, να ανακυκλώνονται διάφορες ανακρίβειες και επισήμως κανείς να μην απαντά επί της ουσίας παρά μόνο με αόριστες πολιτικολογίες.

Εμείς ως Ένωση Αθηνών, πιστοί στις διαχρονικές μας θέσεις, θα ζητήσουμε και πάλι από όλους να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του απλού αστυνομικού, να καταδικάσουν τη βία από όπου και αν προέρχεται και να αντιμετωπίσουν την Αστυνομία αλλά και τους πολίτες βάσει της πραγματικότητας και όχι της πολιτικής τους ιδεολογίας.

Θα θέσουμε λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα περιμένοντας επιτέλους απαντήσεις:

Κύριοι της Κυβέρνησης, από αντιδημοκράτες, πότε ξαφνικά γίναμε επαγγελματίες και άξιοι συγχαρητηρίων; Τι αλλάξαμε από τις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι την Κυριακή;

Κύριοι της Αντιπολίτευσης, πως ακριβώς πιστεύετε ότι θα εκκαθαρίσετε τα γκέτο της ανομίας και των μπαχαλάκηδων, χωρίς δακρυγόνα; Έχετε κάτι να πείτε για τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς;

Κύριοι της ηγεσίας, πότε επιτέλους θα πάψετε να ανέχεστε τους κάφρους που προσπαθούν να μας σκοτώσουν, να κάνουν αντισυγκεντρώσεις, να επιτίθενται σε πολίτες επειδή κρατούν ελληνικές σημαίες, να κατηγορούμαστε ανυπόστατα και να σιωπάτε;

Θα πείτε επιτέλους ότι δεν είμαστε παρακρατική ομάδα και ότι τα υλικά που χρησιμοποιούμε μας τα έχετε χορηγήσει ως κατάλληλα για χρήση;

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Τα έχουμε ξαναζήσει όλα αυτά. Τα πολιτικά κόμματα να μας υποστηρίζουν ή να μας καταδικάζουν, ανάλογα με τη σύνθεση των διαδηλωτών, να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, θέτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές απέναντί μας. Στους τελευταίους να θυμίσουμε ότι οι καλύτεροι συμπαραστάτες των αντιλαϊκών – αντεθνικών νομοσχεδίων είναι οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες. Θυμίζουμε επίσης ότι και πολλοί από εμάς συμμετείχαμε ως διαδηλωτές στο συλλαλητήριο και αποχωρήσαμε αηδιασμένοι βλέποντας τους φασίστες να το διαλύουν.

Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες συναδέλφους και μαζί με την δέσμευση της Π.Ο.ΑΣ.Υ., ότι θα παρασταθεί δίπλα τους ως πολιτική αγωγή, θέτουμε και εμείς το νομικό μας τμήμα στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε νομική ενέργεια εναντίον όποιου με πράξη ή παράληψη προκάλεσε των τραυματισμό τους.

Θα πάμε όμως και ένα βήμα παρακάτω και στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, θα τεθεί το θέμα της προσφυγής μας στη δικαιοσύνη για έκθεση σε κίνδυνο των συναδέλφων μας των Υ.ΜΕ.Τ. – Υ.Α.Τ. λόγω του ότι διατάσσονται να εργαστούν κατά παράβαση της 7001/1994 Υπουργικής Απόφασης που διέπει τη λειτουργία της Δ.Α.Ε.Α.

epeisodia3
epeisodia4
epeisodia5
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένωση Αστυνομικών Αττικής: Δεν είμαστε παρακρατικοί, η ηγεσία μας δίνει τα χημικά"

Πέρασε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία των Πρεσπών από την επιτροπή της Βουλής

Πέρασε κατά πλειοψηφία η συμφωνία των Πρεσπών από την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής.

Η συμφωνία πέρασε «δια βοής» καθώς δεν υπήρξε ψηφοφορία, όπου έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα ήταν δεδομένο: 29 υπέρ και 26 κατά την ψήφισής της.

Ετσι, η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί στην ολομέλεια και ψηφίζεται τα μεσάνυχτα της Πέμπτης – εφόσον φυσικά δεν μεσολαβήσει κάτι έκτακτο, όπως η κατάθεση πρότασης μομφής από την ΝΔ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κλείνοντας την συνεδρίαση είπε πως «εμείς κάναμε το καθήκον μας εισπράττοντας το πολιτικό κόστος». Ενώ εξέφρασε την απορία του για τις αιτιάσεις περί «κατασκευασμένων αντιθέσεων».

«Είδατε τον κ. Καμμένο. Ήρθε, τάχα, στο πλαίσιο μιας σικέ διαμάχης;» διερωτήθηκε.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «πήραμε τα ρίσκα μας απέναντι σε πολίτες που αισθάνονται ότι πλήττεται η εθνική τους υπερηφάνεια και τους σεβόμαστε, αντίθετα με τους εμπόρους του πατριωτισμού και τους μακεδονομάχους Α.Ε».

Και καταλήγοντας είπε πως «περιμένουμε στάση εθνικής ευθύνης και ειλικρίνειας και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Μετά τη χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με κυρίαρχες τις έντονες αντιδράσεις για τη σύνθεση της Επιτροπής και για τη συνταγματικότητα του κειμένου της Συμφωνίας, σήμερα η Ν.Δ. και οι ΑΝΕΛ. εστίασαν στη χρήση του όρου nationality.

Αρχικά ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό.

Κατρούγκαλος: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς»

Λαμβάνοντας το λόγο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε πως «η Συμφωνία δεν μπορεί να ρυθμίσει θέματα λαού ή έθνους» και εξήγησε πως ο λόγος είναι απλός: «Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, όχι λαούς».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «τα θέματα ιθαγένειας είναι νομικά θέματα που αφορούν στον δεσμό πολίτη με κράτος, ενώ, αντιθέτως, τα θέματα εθνικής ταυτότητας και ένταξης σε μία εθνότητα είναι θέματα συνείδησης και αυτοπροσδιορισμού».

Πρόσθεσε ότι «όπως έχει πολλές φορές εξηγηθεί και σαφώς αναφέρεται και στη ρηματική ανακοίνωση, η Συμφωνία δεν αναφέρεται σε εθνότητα, αλλά σε ιθαγένεια. Άλλωστε, σε όλα τα διεθνή κείμενα, ξεκινώντας από την Οικουμενική Διακήρυξη έως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Ιθαγένεια, ρητά ο όρος "ιθαγένεια" αποδίδεται με τον όρο "nationality" και δεν προσδιορίζει την εθνική ένταξη του ατόμου».

«Στο διεθνές δίκαιο», όπως αποσαφήνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δεν υπάρχουν γενικώς παραδεδεγμένα χαρακτηριστικά ή γενικά αποδεκτοί ορισμοί του έθνους ή του λαού. Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού είναι δικαίωμα αναγκαστικού δικαίου και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συμβατικής ρύθμισης. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει και δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει "μακεδονικό έθνος" ή "λαό" με αυτήν τη Συμφωνία».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «βάσει του διεθνούς δικαίου, την ίδια στιγμή, δεν θα μπορούσε η χώρα μας να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών του γειτονικού κράτους. Η συμφωνία, όμως, διευκρινίζει ότι οι γείτονές μας αποδέχονται ότι δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ρητά στο άρθρο 7(4) ότι και τα δύο μέρη αναγνωρίζουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά (δηλαδή πολιτιστικά, εθνοτικά κ.λπ.) της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά, την κουλτούρα και τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της ελληνικής Μακεδονίας».

Αντίδραση Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛ.

Η τοποθέτηση του Γ. Κατρούγκαλου προκάλεσε την αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, αναφορικά με τη χρήση του όρου nationality. Η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού σχολιάστηκε και από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας σε αυτή τη συζήτηση ότι ο όρος nationality στα αγγλικά σημαίνει και τα δύο. Είναι ένας ασαφής όρος. Σημαίνει και ιθαγένεια αλλά και εθνικότητα. Όταν, λοιπόν, εντάχθηκε στο κείμενο της Συμφωνίας, θέλουμε να γνωρίζουμε αν η ελληνική πλευρά επέμεινε στο ότι θα πρέπει και ότι θα ήταν προτιμότερο το citizens ή αν αποδέχθηκε αυτόν τον ασαφή και διττής έννοιας όρο;», είπε ο τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, και πρόσθεσε: «Αν είναι αποκλειστικά ιθαγένεια, γιατί χρειάζεται ο όρος "Macedonians" δίπλα; Διότι η ιθαγένεια είναι δεσμός με το κράτος. Αφού το κράτος, βάσει της Συμφωνίας λέγεται Βόρεια Μακεδονία, γιατί η ιθαγένεια δεν έγινε αποκλειστικά ιθαγένεια της Βόρειας Μακεδονίας αλλά προστέθηκε και το "Μακεδονικός"; Προφανώς γιατί η άλλη πλευρά στη διαπραγμάτευση ήθελε ο όρος αυτός να καλύπτει και την εθνικότητα. Γι΄αυτό μπήκε και το Μακεδονία και η ελληνική κυβέρνηση το αποδέχθηκε».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. επισήμανε στο σημείο αυτό: «Οι Αλβανοί των Σκοπίων επειδή ανησυχούν από τον όρο αυτό κατέθεσαν τροπολογία για να διευκρινίσουν ότι το nationality δεν σημαίνει εθνικότητα αλλά ιθαγένεια. Ποιοι; Οι Αλβανοί και όχι εμείς».

Την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σχολίασε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. «Παρεμβαίνω διότι άκουσα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει στην Επιτροπή ότι είναι δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδονικός λαός. Εάν είναι δικαίωμά τους αυτό τότε για ποιο λόγο γίνεται η Συμφωνία;» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρόσθεσε ότι με την επιχειρηματολογία αυτή του υπουργού καταρρέει το ζήτημα της Συμφωνίας. «Είτε ο υπουργός θα επαναλάβει αυτό που είπε προηγουμένως και άρα δικαιώνονται οι διαφωνίες μας είτε, αν δεν είναι έτσι, να το ανακαλέσει και να πει ότι το είπε κατά λάθος».

«Ήμουν σαφής και το αντελήφθη και ο κ. Κουμουτσάκος», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, και εξήγησε: «Είπα τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, και έχουμε επίλυση erga omnes, της ονομασίας του γειτονικού κράτους, όχι μόνο για την ονομασία αυτή καθεαυτή -Βόρεια Μακεδονία - αλλά υποχρεώνεται το γειτονικό κράτος να αλλάξει σε όλους τους δημόσιους φορείς, σε όλους τους Οργανισμούς, σε όλα τα δημόσια κτίρια, την ονομασία που έχουν τώρα, από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Αυτή η δέσμευση δεν αφορά μόνο δημόσιους οργανισμούς, δημόσιους φορείς, αφορά και εκείνους τους ιδιωτικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το κράτος. Οπουδήποτε λοιπόν υπάρχει ονομασία κράτους, εκεί η συμφωνία είναι ρητή».

Ενστάσεις της ΔΗΣΥ

Στο μεταξύ, το πλήρες κείμενο του συντάγματος της ΠΓΔΜ ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος επανέλαβε την απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για καταψήφιση της συμφωνίας και της κύρωσης του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, όταν αυτό θα έλθει στη Βουλή.

«Αν ήταν όλα τέλεια όπως ισχυρίζεστε, τότε γιατί παρέχουν συνταγματικές διευκρινήσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας οι της ΠΓΔΜ; Πρέπει να απαντήσετε αμέσως σε αυτό», είπε κατά την εισήγησή του, σημειώνοντας πως υπάρχουν προβληματικά στοιχεία των συνταγματικών τροποποιήσεων που έγιναν στην ΠΓΔΜ, όπως περιλαμβάνονται ως μέρος της ρηματικής της διακοίνωσης.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέρασε κατά πλειοψηφία η Συμφωνία των Πρεσπών από την επιτροπή της Βουλής "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news