facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Γεννηματά: Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει αξία να διδάσκεσαι την ιστορία

Έμμεση αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών και τους λόγους που δεν τη στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής έκανε απόψε η Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα.

«Ζούμε σε μια εποχή που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει αξία, να διδάσκεσαι από την ιστορία. Κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει σημασία η γλώσσα, δεν έχει σημασία η εθνότητα, όπως για παράδειγμα στο θέμα των Σκοπίων, όπου με αυτή τη συμφωνία αντί να κλείνουν οι πληγές, ανοίγουν και νέες. Εμείς πιστεύουμε βαθιά ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν στηριχτούμε στις ρίζες μας, σε όλα αυτά που μας ενώνουν», τόνισε η κυρία Γεννηματά και υπενθύμισε τις σχέσεις της παράταξη και του ΠΑΣΟΚ που ήταν πάντα μαζί με τον ποντιακό Ελληνισμό, στήριξε και στηρίζει τα αιτήματα του.

«Συμπληρώνονται όμως και 25 χρόνια από το 1994, όταν η Βουλή με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε τη γενοκτονία και θεσμικά.

Αγωνιζόμαστε για την δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη και με στόχο τη διαφύλαξη και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Αρκεί να δώσουμε ένα τέλος στο λαϊκισμό και το διχασμό. Για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση. Για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γι αυτό ο τόπος χρειάζεται πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση που μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε και το ξέρετε καλά. Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και όλα θα πάνε καλά».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έχει αξία να διδάσκεσαι την ιστορία"

Βανδάλισαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά -Εγραψαν «προδότες» [εικόνα]

Στόχος αγνώστων έγιναν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά όπως αντιλήφθηκαν μέλη του κόμματος όταν πήγαν στον χώρο.

Οι άγνωστοι έγραψαν με σπρέι τη λέξη «Προδότες» στην επιγραφή των γραφείων.

Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση» αναφέρει σε ανακοίνωση της:

Την αμέσως επόμενη ημέρα ενός σημαντικού βήματος προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος, ειρηνικής διευθέτησης και συνεννόησης στον χώρο των Βαλκανίων, γνωστοί-άγνωστοι φασίστες προκάλεσαν αναγράφοντας την φράση "προδότες" στην εξωτερική πινακίδα των γραφείων ενός δημοκρατικού πολιτικού κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) στην Καλαμαριά, κύτταρου της δημοκρατίας, που συγκροτεί την κυβερνητική πλειοψηφία.
Η ΡΕΚΚ, όπως έκανε και στο παρελθόν, καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή, «που έχει σκοπό την επιστροφή σε εμφυλιοπολεμικά μοντέλα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελληνική κοινωνία και καλεί τη Δημοτική αρχή της Καλαμαριάς, τις άλλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις και τις οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή.
Τέλος ζητεί τον εντοπισμό των δραστών και «την παραδειγματική καταδίκη τους».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βανδάλισαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά -Εγραψαν «προδότες» [εικόνα] "

Αυτή είναι η αποζημίωση - «μαμούθ» που θα πάρει ο Πατμάνογλου από τον «Mr Jumbo» - Η τελική απόφαση που εκδόθηκε

Στο ένα τρίτο «κούρεψε» το δικαστήριο το ποσό που ζητούσαν ως αποζημίωση ο Υπάτιος Πατμάνογλου και συγγενικά του πρόσωπα από την οικογένεια Βακάκη για το θάνατο της συζύγου του Αποστολίας και του τρίχρονου τότε παιδιού του, Παύλου στις 26 Φεβρουαρίου του 2017.

Όπως αποκαλύπτει η RealNews η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες καταλήγει στο ότι οι προσφεύγοντες, οι οποίοι διεκδικούσαν συνολικά πάνω από 4 εκατ. ευρώ, πρέπει να λάβουν το ποσό που κυμαίνεται περί το 1.200.000 ευρώ!

Η αγωγή της οικογένειας Πατμάνογλου και των συγγενών της αδικοχαμένης Αποστολίας είχε συζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2018, έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Τότε, ο Γιώργος Βακάκης, γιος του ιδιοκτήτη των πολυκαταστημάτων Jumbo, είχε πέσει, οδηγώντας με ιλλιγιώδη ταχύτητα την Porche που είχε δανειστεί από τον πατέρα του εκείνη την μέρα, πάνω στο σταθμευμένο αυτοκίνητο του Πατμάνογλου.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτή είναι η αποζημίωση - «μαμούθ» που θα πάρει ο Πατμάνογλου από τον «Mr Jumbo» - Η τελική απόφαση που εκδόθηκε"

ΕΡΤ: Εισβολή και “ζωντανή” παρέμβαση εκπαιδευτικών με πανό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων!

Εισβολή 30 εκπαιδευτικών στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή προκάλεσε διακοπή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και παρέμβασή τους στον “αέρα”!

Την ώρα που ο πολιτικός συντάκτης Γιάννης Φασουλάς έδινε το ρεπορτάζ για το παρασκήνιο της συνάντησης Τσίπρα – Καμμένου το πρωί της Κυριακής (13.1.2019), άρχισαν να ακούγονται δυνατά χτυπήματα στην πόρτα!

Όσο περνούσαν τα δευτερόλεπτα, οι ήχοι γίνονταν όλο και πιο δυνατοί.

Δείτε την στιγμή που οι εκπαιδευτικοί χτυπάνε την πόρτα στο στούντιο και την αντίδραση της παρουσιάστριας Αντριάνας Παρασκευοπούλου:



Η παρουσιάστρια του δελτίου Αντριάνα Παρασκευοπούλου διέκοψε τον ρεπόρτερ και πήγε εκτάκτως για διαφημίσεις.

Η μετάδοση του δελτίου συνεχίστηκε μετά από περίπου 30άλεπτη διακοπή με παρέμβαση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι παρουσίασαν τα αιτήματά τους!





newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΤ: Εισβολή και “ζωντανή” παρέμβαση εκπαιδευτικών με πανό στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων!"

Η Φώφη Γεννηματα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Εκτεταμένη διακοπή ρεύματος το βράδυ του Σαββάτου στην Αργολίδα, στη Φρουσούνα, σε όλα τα χωριά στο κάμπο της Εξοχής αλλά και την Σκοτεινή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους έχουν πάρει φωτιά κάποιες κολόνες και δεν μπορούν να επικοινωνήσουμε με την ΔΕΗ.

Οπως αναφέρει το argolikeseidhseis.gr οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση προς την ΔΕΗ και τους υπευθύνους καθώς βρίσκονται σε δυσχερή θέση με πολύ κρύο, μικρά παιδιά και αρρώστους ανθρώπους και δεν γνωρίζουν πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Δύσκολη είναι και η κυκλοφορία στους δρόμους μιας και οι περισσότεροι είναι παγωμένοι και θεοσκότεινοι.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Φώφη Γεννηματα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών "

«Θα σας σκοτώσουμε»: Οπαδοί σκοπιανής ομάδας στους 81 που ψήφισαν τη «(Βόρεια) Μακεδονία»

«Η μητέρα μας μόλις βιάστηκε από 81 μανιακούς», αναφέρουν Σκοπιανοί οπαδοί της «Βαρντάρ» σε ανάρτησή τους στο Facebook απειλώντας πως να σκοτώσουν τους 81 βουλευτές που ψήφισαν, την Παρασκευή, στα Σκόπια τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Μάλιστα, ο σύνδεσμος φιλάθλων «Komiti Skopje» προειδοποιεί ότι όλοι οι βουλευτές «θα λογοδοτήσουν σε λαϊκό δικαστήριο».

«Ακόμη και στους τάφους τους δεν θα βρουν την ειρήνη» οι 81 βουλευτές, αναφέρουν και, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «δεν συγχωρούμε την προδοσία».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θα σας σκοτώσουμε»: Οπαδοί σκοπιανής ομάδας στους 81 που ψήφισαν τη «(Βόρεια) Μακεδονία»"

Φύλλο πορείας πήρε ο διμοιρίτης - Απειλούν με κινητοποιήσεις οι συνδικαλιστές

Φύλλο πορείας έλαβε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του bloko.gr, ο διμοιρίτης για τα επεισόδια στην Ηρώδου Αττικού και τις "απαράδεκτες" -όπως τις χαρακτήρισε η Υπουργός- ενέργειες των αστυνομικών.

Πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί ήδη έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν και μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι εάν δεν ακυρωθεί η απομάκρυνσή του εντός πέντε ημερών, τότε θα προχωρήσουν σε πολύ σκληρές μορφές κινητοποίησης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φύλλο πορείας πήρε ο διμοιρίτης - Απειλούν με κινητοποιήσεις οι συνδικαλιστές"

Ανοιξε η Κορίνθου-Καλαμάτας - Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Πελοπόννησο

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία, σύμφωνα με την Αστυνομία, στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης – Καλαμάτας.

Νωρίτερα υπήρξε δυσχέρεια και ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω της χιονόπτωσης, από το 135ο χιλιόμετρο, μέχρι το 174ο χιλιόμετρο.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης- Καλαμάτας από το 5ο έως το 30ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Ελάτης - Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας - Βυτίνας.


Στο μεταξύ λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία του νομού Αρκαδίας :


  • Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Πύργου, από το 15ο, έως το 56ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης από το 10ο έως το 23οχιλιόμετρο.
  • Στην παλαιά εθνική οδό 'Αργους - Τρίπολης, από το 38ο, έως το 56ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου - Κοσμά, από το 15ο, έως το 25ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Δραγουνίου - Καστρίου - Αγίου Πέτρου.
  • Στην επαρχιακή οδό Αγίου Ανδρέα - Καστάνιτσας.
  • Στην επαρχιακή οδό Μεγαλόπολης - Βάστας.

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στα παρακάτω σημεία:


  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Λυκουρίας - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 17ο χιλιόμετρο και άνω.
  • Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Τιτάνης, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.


Στην Λακωνία, με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, από το 23ο, έως το 32ο χιλιόμετρο, ενώ στην Μεσσηνία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Σπάρτης - Καλαμάτας, από το 30ο , έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξε η Κορίνθου-Καλαμάτας - Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Πελοπόννησο"

Η κακοκαιρία δείχνει τα «δόντια» της: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ, προειδοποιώντας ότι εκτεταμένο χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα στο νότιο Ιόνιο κινείται ανατολικά νοτιοανατολικά και αναμένεται στα νότια της Κρήτης.
Ειδικότερα, οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 ή 8 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, οι άνεμοι πνέουν δυτικοί – βορειοδυτικοί με ισχύ από 7 έως και 9 μποφόρ. Την ίδια στιγμή, στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικά στα 7 με 8 μποφόρ.
Στο βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν επίσης βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι εντάσεως 8 ή 9 μποφόρ, οι οποίοι στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βοριάδες εντάσεων 8 μποφόρ.
Παράλληλα, στη θάλασσα των Κυθήρων θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 ή 8 μποφόρ, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο Ικάριο, στο νότιο Ευβοϊκό και στο Στενό του Καφηρέα θα επικρατούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 7 ή 8 μποφόρ.
Δείτε πού έπεσε η περισσότερη βροχή το Σάββατο:
vroxi meteo

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Την Κυριακή αναμένονται νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο έως το απόγευμα. Από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και στα δυτικά ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά ηπειρωτικά, στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου θα είναι σχετικά αυξημένες
Οι άνεμοι στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το πρωί θα εξασθενήσουν και σταδιακά έως το απόγευμα θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, όμως προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, όμως από το απόγευμα θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά ηλιοφάνεια, από το μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που σταδιακά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 3 και στα δυτικά του νομού 2 έως 4 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί και προς το βράδυ στα ανατολικά του νομού θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς.
Τη Δευτέρα στα βορειοανατολικά αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια αναμένεται να πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 Μποφόρ και στα νότια 6 τοπικά 7 που το βράδυ στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
cnn
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κακοκαιρία δείχνει τα «δόντια» της: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ"

Στο όριο αντοχής το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας

Κινδύνους για το σύστημα ηλεκτροδότησης δημιουργεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να σαρώσει τη χώρα, σενάριο που έχει θέσει σε συναγερμό τους αρμόδιους φορείς. 

Το σύστημα δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξει, ιδιαίτερα εάν τα προβλήματα στην τροφοδοσία λιγνίτη συνεχιστούν, ενώ οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα. 

Ήδη, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές στη χώρα. Χωριά της Μεσσηνίας σε Μάνη και Καλαμάτα καθώς και μεμονωμένα σπίτια έχουν μείνει από χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα, λόγω των καιρικών συνθηκών. 

Μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη 

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η δυνατότητα του συστήματος φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού να αντέξει τις επόμενες ημέρες. Από τη μία πλευρά, τα αποθέματα λιγνίτη μειώνονται, ενώ από την άλλη, οι μονάδες φυσικού αερίου είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες,καθώς η Ρεβυθούσα δεν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Για να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης, η ΔΕΠΑ ναύλωσε έκτακτο φορτίου LNG, που όμως δεν αναμένεται ότι θα φτάσει στη χώρα πριν τις 24 Ιανουαρίου. Παράλληλα, η ΡΑΕ αποφάσισε τη συμμόρφωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διατήρηση αποθεμάτων ασφάλειας. Ως εκ τούτου, η αγορά θα στερηθεί απαραίτητα κυβικά μέτρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 

Η ΡΑΕ απειλεί με πρόστιμα τους ηλεκτροπαραγωγούς, επειδή δεν διατήρησαν, ως όφειλαν, αποθέματα ασφαλείας πέντε ημερών. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αποθέματα δεν δηλώθηκαν λόγω αδυναμίας της ΔΕΠΑ να δεσμεύσει ποσότητες φυσικού αερίου για τους πελάτες της, η οποία και ζήτησε από τη ΡΑΕ παράταση της σχετικής προθεσμίας για τις 13 Φεβρουαρίου.

Σε συναγερμό το σύστημα 

Παρά τα προβλήματα, η ΡΑΕ προειδοποιεί ότι θα ενεργοποιήσει τις κυρώσεις, ύψους έως και 10% του τζίρου κάθε μονάδος. Ως εκ τούτου, οι ηλεκτροπαραγωγοί αναμένεται να συμμορφωθούν στην απόφασή της, με όποια επίπτωση στην επάρκεια. 

Η κακοκαιρία δυσχεραίνει την εξόρυξη στην Πτολεμαΐδα 

Έντονα είναι τα προβλήματα στην Πτολεμαΐδα, όπου η κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα στην εξόρυξη. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν, λόγω του παγετού, να χρησιμοποιήσουν μηχανήματα και τα αποθέματα λιγνίτη είναι σημαντικά περιορισμένα. 

Συναγερμός για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ 

Οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εφαρμογή έκτακτων μέτρων, για να αποφευχθούν φαινόμενα μπλακ άουτ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο όριο αντοχής το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας"

Συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου την Κυριακή στις 12:30

Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου (12:30) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αναλυτικά:

«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αύριο Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 12:30, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Attica)».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου την Κυριακή στις 12:30"

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση για τη “Βόρεια Μακεδονία”

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσει η κυβέρνηση των Σκοπίων να ενημερώσει επίσημα, με ρηματική διακοίνωση, την Αθήνα για την τροποποίηση του Συντάγματος όπως προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (12.01.2019).

Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να βρει τους 80 (81 είχε τελικά) βουλευτές που απαιτούνταν για να περάσει τις αλλαγές στο Σύνταγμα και να αλλάξει η συνταγματική ονομασία της χώρας σε “Βόρεια Μακεδονία”. Πλέον, απομένει να επικυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

Τα Σκόπια θα πρέπει να ενημερώσουν την Αθήνα με ρηματική διακοίνωση και ώρα να πάρουν το δρόμο προς την… ελληνική Βουλή. «Αυτές τις ημέρες μαζί με τη φίλη χώρα Ελλάδα θα αποτινάξουμε την απομόνωση και τις διαφωνίες και θα επιβεβαιώσουμε από κοινού την ιστορική συμφωνία. Είμαι βέβαιος ότι και οι βουλευτές της ελληνικής Βουλής θα αναγνωρίσουν το σημαντικό τους ρόλο σε αυτή την ιστορική στιγμή», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη Ελλάδα θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα γίνει η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό θα υποκινήσει και τις άλλες 28 χώρες της συμμαχίας να πράξουν το ίδιο και να καταστούμε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

New York Times: Θρίαμβος της επιμελούς διπλωματίας

«Δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη που εξόργιζε επί δεκαετίες και κρατούσε τη μικρή βαλκανική χώρα της «Μακεδονίας» εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, οι βουλευτές συμφώνησαν χθες να αλλάξουν επισήμως το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», γράφουν οι New York Times σχολιάζοντας την ψηφοφορία στα Σκόπια. «Πράγματι, σε μια στιγμή κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, η χθεσινή ψηφοφορία αντιμετωπίζεται ως ένα σπάνιο δείγμα καλών νέων και θριάμβου της επιμελούς διπλωματίας», σημειώνεται.

Η εφημερίδα τονίζει ότι η απόφαση «ήταν το προτελευταίο βήμα μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, να τερματίσει τελικά, επισήμως, τη διαμάχη με την Ελλάδα για αυτό το θέμα». Θα ακολουθήσει η κύρωση από την ελληνική Βουλή κάτι που σύμφωνα με τους NY Times «είναι πιθανόν να αποδειχθεί μια όχι εύκολη υπόθεση, δεδομένων των διαιρέσεων που συνεχίζει να προκαλεί εκεί το θέμα». Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στη διαφωνία του Πάνου Καμμένου, το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση ή κι εκείνο της ψήφου εμπιστοσύνης.

Όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης «για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτέλεσε την κορύφωση πολυετών συζητήσεων και έγινε δεκτή με αισθήματα εξάντλησης αλλά και χαράς».

Ανατρέχοντας, ακολούθως, στην ιστορική διαδρομή της διαμάχης από το 1991, η εφημερίδα επισημαίνει τις ανησυχίες δυτικών διπλωματών για τη στάση της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και «για το ενδεχόμενο η Μόσχα να επιτείνει τις προσπάθειες της για υποδαύλιση παθών στην Ελλάδα πριν από την κύρωση της συμφωνίας τον προσεχή Μάρτιο».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα η ρηματική διακοίνωση για τη “Βόρεια Μακεδονία”"

Παππάς: Ζητά παρέμβαση του ΕΣΡ για τις απολύσεις στον ΣΚΑΙ

Βέβαιος για την παρέμβαση του ΕΣΡ εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος δεν άφησε ασχολίαστη την απόλυση 12 εργαζομένων από τον «ΣΚΑΪ».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «η αιφνιδιαστική και αναιτιολόγητη, κατά τους ίδιους, απόλυση 12 εργαζομένων του ΣΚΑΪ, δεν αφήνει ασυγκίνητη την Πολιτεία και τα όργανα της».

«Ο ν.4339/2015 προβλέπει 400 εργαζόμενους ανά σταθμό και συνιστά όρο για την κατοχή αδείας. Είμαι βέβαιος ότι το ΕΣΡ θα έχει τη σχετική εγρήγορση» έσπευσε να προσθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία στον τηλεοπτικό σταθμό, τον ραδιοφωνικό σταθμό και την ιστοσελίδα του «ΣΚΑΪ», αξιώνοντας την άμεση ανάκληση των «μαζικών απολύσεων».



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παππάς: Ζητά παρέμβαση του ΕΣΡ για τις απολύσεις στον ΣΚΑΙ"

Αύριο τελικά η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου

Αύριο θα γίνει τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον κάλεσε να συναντηθούν στις 10:30 το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου (σ.σ. νωρίτερα πληροφορίες από τους ΑΝ.ΕΛΛ. έκαναν λόγο για συνάντηση τη Δευτέρα).

Το τετ α τετ έρχεται την ώρα που η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ολοκληρώθηκε από τη Βουλή των Σκοπίων και έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έλθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, εφόσον βέβαια η Ν.Δ. δεν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και αν η κυβέρνηση δεν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι άμεσα συναρτώμενο με το ραντεβού της Δευτέρας καθώς, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Open, αν ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Όσον αφορά τη στάση του Π. Καμμένου, η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛΛ. έδειξε ότι ο πρόεδρος του κόμματος δεν έχει τον πρώτο λόγο καθώς η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημά του να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αποσύρει από την κυβέρνηση τα υπουργικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. και παράλληλα να μην αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση.

Κ. Μητσοτάκης: Κωλοτούμπες των δύο τυχοδιωκτών συνεταίρων

Μιλώντας νωρίτερα στο Συνέδριο της Δράσης ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «η δημόσια ζωή δηλητηριάζεται από τις παλινδρομήσεις και τις κωλοτούμπες των δύο τυχοδιωκτών συνεταίρων ενώ στο παρασκήνιο εκτυλίσσονται πρωτοφανή παζάρια με κάποιους γυρολόγους βουλευτές, “πρόθυμους” να μετατραπούν σε δεκανίκια μιας εξουσίας σε αποδρομή. Όλα αυτά, ενώ Τσίπρας και Καμμένος ασχολούνται μόνο με το πώς θα αγκιστρωθούν για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους, κάτι που εξηγεί γιατί ετεροκαθορίζονται σε όλα».

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τόσο οι εξελίξεις στην οικονομία όσο και ο θεσμικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλουν την άμεση προσφυγή στις κάλπες και εξήγησε: «Γιατί εκτός από το κράτος δικαίου και τη δημοκρατική τάξη απειλείται πια και η αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου. Οι συνεχείς πρωθυπουργικές παλινωδίες τραυμάτισαν, εκτός από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και το αξίωμά του. Αυτές η κακοφορμισμένες σχέσεις μεταξύ αυτών που κυβερνούν, αυτό το χυδαίο θέατρο που παίζεται σε δημόσια θέα, αυτή η νοσηρή εξάρτηση από την καρέκλα, μετατρέπει την άσκηση πολιτικής σε ένα συνονθύλευμα πανικού και συμφερόντων. Η χώρα δεν μπορεί να στηρίζεται σε μια ευκαιριακή κυβερνητική πλειοψηφία-κουρελού από πολιτικούς καρεκλολάγνους. Και δεν μπορεί η συμπεριφορά του πρωθυπουργού και των υπουργών του να προσβάλλει έναν ολόκληρο λαό».

Κίνημα Αλλαγής: Δεδομένη η αυτογελoιοποίηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συνεχίζουν να αλληλοεκβιάζονται. Η αυτογελοιοποίησή τους είναι πασιφανής και δεδομένη. Η κατάσταση αυτή όμως τραυματίζει και πάλι την εικόνα της χώρας», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής και ζητάει εκλογές ως «μόνη λύση».

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύριο τελικά η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου"

Κίτρινα Γιλέκα: Επεισόδια, πετροπόλεμος και χημικά στην Αψίδα του Θριάμβου

Σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπου είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τα Κίτρινα Γιλέκα. Πεδίο μάχης είναι το κέντρο της Τουλούζης, ενώ συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία καταγράφονται στη Χάβρη και το Μπορντώ.

Επεισόδια όμως, ξέσπασαν και στην Αψίδα του Θριάμβου, στο Παρίσι, όπου έφτασαν οι διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα κι ενώ πραγματοποιούν ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στις πρώτες συμπλοκές που έγιναν σήμερα με τους διαδηλωτές.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα. Στο πλαίσιο αυτό, η αστυνομία προχώρησε σε συνολικά 50 συλλήψεις.

Live εικόνα από τη Γαλλία



Σύμφωνα με την εφημερίδα, LeParisien, στις 17.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) περίπου 200 διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων συγκεντρώθηκαν κοντά στη βίλα του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν στην παραλία Τουκέ, πραγματοποιώντας μία γενικότερα ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην 11:00 σήμερα τοπική ώρα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου πριν από μία ώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας το πλήθος φώναζε συνθήματα, καλώντας σε παραίτηση τον Γάλλο πρόεδρο.

Το ένατο σαββατοκύριακο διαδηλώσεων έρχεται λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ανοίξε εθνικό διάλογο για να κατευνάσει την οργή από τις τελευταίες βίαιες διαδηλώσεις, χωρίς, ωστόσο, να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται η χώρα.


Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 80.000 αστυνομικούς σε εθνικό επίπεδο και 5.000, μόνο στο Παρίσι. Πολλοί κεντρικοί δρόμοι του Παρισιού, κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, έχουν κλείσει, ενώ η αστυνομία διενεργεί έρευνες σε ανθρώπους στο δρόμο, αλλά και στα τραίνα που κατευθύνονται στην γαλλική πρωτεύουσα.



Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν τους διαδηλωτές με τα κίτρινα γιλέκα να κάνουν πορεία, ξεκινώντας από το υπουργείο Οικονομίας και κατέληξαν στην Αψίδα του Θριάμβου.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες γαλλικές πόλεις. Ειδικότερα, περίπου 5.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Μπουρζ, ενώ περίπου 800 με 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην πόλη Νίμ, όπου σημειώθηκε ένταση.

Στην Μπουρζ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν, όταν διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Επίσης, τεταμένη ήταν η ατμόσφαρια και και στην Τουλούζη, τη Χάβρη, το Μπορντώ.

Ειδικότερα, στην Place Pey Berland, στο Μπορντώ οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν με ρίψεις νερού.



20551207
20551280



20551318
20551340
20551420
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίτρινα Γιλέκα: Επεισόδια, πετροπόλεμος και χημικά στην Αψίδα του Θριάμβου"

Γερμανικός Τύπος: Η Μέρκελ έδειξε κατανόηση για τους Ελληνες που υποφέρουν σαν να μην έχει η ίδια καμία ευθύνη για αυτό

Τον απόηχο της επίσκεψης της Ανγκελα Μερκελ στην Αθήνα καταγράφουν τα γερμανικά Μέσα ενημέρωσης.
ΑRD/Tagesschau: Στην ιστοσελίδα του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου υπό τον τίτλο «Η Mέρκελ στην Αθήνα- Αναπτύχθηκε αμοιβαίος σεβασμός» αναφέρεται: «Η Καγκελάριος Μέρκελ αναγνώρισε στην Αθήνα τη μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησης. Τα λόγια της είχαν θετικό αντίκτυπο. Οι σχέσεις είναι και πάλι καλές, διότι η Mέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη και η Γερμανία χρειάζονται την Ελλάδα»

Η Süddeutsche Zeitung έγραψε: «Η Καγκελάριος Mέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως η κρίση του ευρώ και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα»

Deutsche Welle σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Σήμερα έρχεστε σε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα» σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη εκτίμηση για την Καγκελάριο στην Αθήνα. Ο Τσίπρας και η Μέρκελ κάνουν απολογισμό της μέχρι πρότινος συγκρουσιακής και ταραγμένης σχέσης τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια»
Στην ιστοσελίδα του, το N-tv με τίτλο «Εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. Η Mέρκελ αναγνωρίζει τη γερμανική ευθύνη», έγραψε ότι «από την Αθήνα διατυπώνονταν επανειλημμένα αιτήματα για πολεμικές επανορθώσεις για τα γερμανικά εγκλήματα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τα προηγούμενα χρόνια αλλά το Βερολίνο τα απέρριπτε. Η Καγκελάριος Mέρκελ τονίζει τώρα στην επίσκεψή της ότι η Γερμανία κάνει τα πάντα για να είναι οι σχέσεις των δύο χωρών καλές».
Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau σχολίασε σε κύριο άρθρο της: «Η Καγκελάριος Mέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα και δείχνει κατανόηση για τους ανθρώπους που υποφέρουν εκεί σαν να μην έχει η ίδια καμία σχέση με αυτό».
Η Bild έγραψε: «H Eλλάδα επιμένει για τα γερμανικά δισεκατομμύρια του πολέμου. Ο Έλληνας πρόεδρος επαναλαμβάνει την απαίτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις»

Τo γαλλογερμανικό Arte Tv αναφέρθηκε στη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ελλάδα με τον τίτλο: «Η Γερμανία έχει συνείδηση της ευθύνης της για τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα»

Σε εκπομπή του πολιτιστικού τμήματος του δημόσιου γερμανικού ραδιοφώνου Deutschlandfunk Kultur σχετική με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα ο καλεσμένος της Ούλριχ Στορκ, δ/ντής του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στην Αθήνα είπε μεταξύ άλλων: «Πλέον δεν είναι καν αισθητές οι εντάσεις που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση. Για πολλούς, ωστόσο, η Καγκελάριος παραμένει αντιδημοφιλής».
Η καγκελάριος Άγκελα Μερκελ τόνισε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα ότι «Το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους και δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της» αναφέρει σήμερα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».
«Η ομοσπονδιακή Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε στην Ελλάδα στήριξη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κατά τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών στην Αθήνα γράφει η FAZ και προσθέτει: «Το ζήτημα των προσφύγων είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η Γερμανία καθιστά διαρκώς σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της», δήλωσε η Mέρκελ την Παρασκευή, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Γερμανία στηρίζει διαρκώς μια κοινή προσφυγική πολιτική και πολιτική ασύλου στην ΕΕ, «στην οποία, ο καθένας πρέπει να παράσχει τη δική του συμβολή», είπε η Mερκελ.
Στα ελληνικά νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω βρίσκονται περίπου 14.000 μετανάστες, σύμφωνα με στοιχεία της Αθήνας. Ειδικά, στη Λέσβο και τη Σάμο, κυριαρχούν μη αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Θα αποφεύγονταν, εάν οι ελληνικές αρχές ασύλου υλοποιούσαν το ρόλο τους, όπως προβλέπει η «Συμφωνία για το Προσφυγικό» που αποφασίστηκε το 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, και διέθεταν επαρκές προσωπικό για να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις. Ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε το γεγονός ότι η Mέρκελ στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης έδειξε «πολύ μεγάλο θάρρος» και απέδειξε το ρόλο της ως ευρωπαία ηγέτιδα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε το αίτημα της Αθήνας για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων για τα χρόνια της Κατοχής κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποσό που ανέρχεται τουλάχιστον σε 289 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία Επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση πρώτα από την Ιταλία του Μουσολίνι τον Οκτώβριο του 1940 και έξι μήνες αργότερα, όταν τα στρατεύματά της ήταν έτοιμα να υποχωρήσουν, από τη Γερμανία του Χίτλερ και τη Βουλγαρία και στη συνέχεια βρέθηκε υπό την Κατοχή των τριών χωρών. Επιπλέον, εξαιτίας ναυτικού αποκλεισμού από τους Βρετανούς, το χειμώνα του 1940-41 ακολούθησε μεγάλος λιμός, κυρίως στην Αθήνα, με θύματα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Περισσότερα θύματα προήλθαν από τις θηριωδίες της Βέρμαχτ και των SS. Αναφορικά με την παρουσίαση του Παυλόπουλου, η Μέρκελ δήλωσε: «Γνωρίζουμε πόσο πολύ υπέφερε η Ελλάδα την περίοδο του Ναζισμού». Ωστόσο, δεν αναγνώρισε το αίτημα για αποζημιώσεις. Έδωσε, όμως, έμφαση στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της ίδιας και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Έμαθαν «να συνεργάζονται καλά, ακόμα και όταν εκπροσωπούσαν εντελώς διαφορετικές θέσεις όσον αφορά το περιεχόμενο» γράφει ακόμα η FAZ.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικός Τύπος: Η Μέρκελ έδειξε κατανόηση για τους Ελληνες που υποφέρουν σαν να μην έχει η ίδια καμία ευθύνη για αυτό "

Καιρός: Ψηλά η στάθμη του Αλφειού – Πλημμύρισε όλος ο κάμπος – video

Η στάθμη του ποταμού Αλφειού υποχώρησε κατά 30 εκατοστά περίπου στη διάρκεια της νύχτας και έτσι σταμάτησε η ανοδική πορεία που παρουσίαζε από τη νύχτα της Πέμπτης.

Ωστόσο ο κίνδυνος παραμένει καθώς αναμένονται σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και χιόνια σε όλη την περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού σε Ηλεία και Αρκαδία, αλλά και στις λεκάνες απορροής του Ερυμάνθου και του Λούσιου που εκβάλλουν στον Αλφειό και με μικρότερο κίνδυνο από την πλευρά του Ενιπέα.

Οι βροχές φαίνεται πρόσκαιρα να σταματούν το βράδυ του Σαββάτου, όμως σύμφωνα και με τον προγνώστη Θεόδωρο Κονδύλη ο χρόνος που απαιτείται για να “κατέβουν” τα νερά στον Αλφειό θα διατηρεί σε κίνδυνο ανόδου της στάθμης έως την Κυριακή το βράδυ τουλάχιστον.

Οι κάτοικοι δηλώνουν ανήσυχοι κυρίως στην περιοχή των Μακρισίων, όπου το ανάχωμα “έσπασε” υπόγεια σε σημείο που είχε και πάλι συμβεί το 2003. Οι υπηρεσίες του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων μαζί με τους αρμόδιους της Π.Ε. Ηλείας και εργολάβο επιχείρησαν παρεμβάσεις που όμως δεν κατάφεραν να περιορίσουν το πρόβλημα. Έτσι συνεχίζει η “διαρροή” νερού προς την περιοχή “Ποτόκια” όπου έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού εκεί ανέβηκε αισθητά, καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών και αγροικιών.

Ο Παναγιώτης Νικολακόπουλος τόνισε πως “… κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο πρόβλημα μόλις ανεβαίνει το ποτάμι. Κάπου βρήκε δίοδο το νερό και περνά το πέρασε το ανάχωμα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλος ο κάμπος. Ρίχνουν χαλίκια από το πρωί αλλά το νερό έχει βρει πέρασμα και δεν μπορούν να το σταματήσουν. Είναι το ίδιο σημείο που είχε σπάσει παλιά το ποτάμι. Είναι τα περιβόλια και όλος ο κάμπος. Η ζημιά είναι μεγάλη. Τα πορτοκάλια ακόμα είναι άκοπα. Πριν μερικές μέρες είχαμε τον πάγο τώρα έχουμε την πλημμύρα …τελειώσαμε. Τώρα θα τελειώσει και ο κάμπος των Μακρισίων. Είναι οικονομική η καταστροφή για την περιοχή μας”.

Ο Αθανάσιος Γεωργόπουλος απο την πλευρά του είπε ότι “… είναι μεγάλος ο όγκος των νερών. Έλιωσαν τα χιόνια και ήρθαν όλα τα νερά κάτω. Από την γέφυρα του Αφλειού έρχομαι… οι πόρτες είναι ανοιχτές και τρέχει και από τους υπερχειλιστές. Μία μπομπίνα δουλεύει και είναι όλη μέσα στο νερό. Έχει χώσει τα περιβόλια το ποτάμι τόσο αυτά που είναι μέσα στην αλλά και αυτά που είναι από την άλλη πλευρά του αναχώματος, πορτοκάλια και σταφίδες. Μας είπαν ότι περιμένουν κι άλλο κύμα κακοκαιρίας και θα έχουμε πάλι βροχή κι αυτό είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο”

Ο Σπύρος Νικολακόπουλος σχολίασε πως “… οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο Αλφειός έσκαψε το ανάχωμα στο σημείο που το είχε σπάσει το 2003. Το είχαμε πει πολλές φορές αλλά κανείς δεν μας άκουγε, ούτε η Περιφέρεια αλλά ούτε και ο δήμος.. όλοι τους έχουν ευθύνη για την σημερινή κατάσταση και η ευθύνη τους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν τελικά σπάσει και πάλι το ανάχωμα και πλημμυρίσει ο κάμπος”.

Ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος Μακρισίων Γιώργος Χατζόπουλος σημείωσε ότι “… δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Άλλη μία χρονιά χαμένη για τους παραγωγούς καθώς είχαμε συνεχιζόμενες ζημιές, από τον παγετό και το χαλάζι. Τώρα βλέπουμε ότι επιδεινώνεται η κατάσταση με τον Αλφειό. Δυστυχώς η Περιφέρεια για τέταρτη χρονιά μας αγνοεί παρά το ότι έχουμε εδώ και χρόνια λέμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κατασκευή του αναχώματος στο σημείο που είχε σπάσει το 2003. Τώρα έχουμε και πάλι σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να σπάσει το ανάχωμα όπως είχε σπάσει και τότε. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι οριακή. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και υπάρχουν ευθύνες, τόσο στην Περιφέρεια όσο και στην δημοτική αρχή που ποτέ δεν μας στήριξε. Η παραγωγή φέτος των πορτοκαλιών τελείωσε και τα πορτοκάλια είναι άχρηστα. Ήδη έγιναν αναγγελίες και για πλημμύρα και για παγετό και για το χαλάζι και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Ήταν άλλη μία δύσκολη χρονιά και είχαμε πρόβλημα με το λάδι. Τώρα προστέθηκε και η ζημιά στο πορτοκάλι και περιμένουμε τον ΕΛΓΑ μήπως συντηρηθεί η κατάσταση. Μας ανησυχούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και πιέζουμε να κατασκευαστεί το έργο και όλοι μας αγνοούν. Εάν σπάσει το προστατευτικό ανάχωμα ο κάμπος θα διαλυθεί τελείως”.


alfeios plimmires 2

alfeios plimmires 3

alfeios plimmires 4

alfeios plimmires 5

alfeios plimmires 6

alfeios plimmires 7

alfeios plimmires 8

alfeios plimmires 9

alfeios plimmires 10

alfeios plimmires 11

alfeios plimmires 12

alfeios plimmires 13

alfeios plimmires 14

alfeios plimmires 15

alfeios plimmires 16

alfeios plimmires 17

alfeios plimmires 18

alfeios plimmires 19

alfeios plimmires 19

alfeios plimmires 20

alfeios plimmires 21

alfeios plimmires 22

alfeios plimmires 23

alfeios plimmires 24

alfeios plimmires 25
alfeios plimmires 26
ilialive
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ψηλά η στάθμη του Αλφειού – Πλημμύρισε όλος ο κάμπος – video"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news