facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Πως ανακοίνωσε το Star το “άκυρο” του Καμμένου για τη συνέντευξη

Με μια λιτή ανακοίνωση το Star έκανε γνωστό ότι τελικά ο Πάνος Καμμένος δεν θα δώσει συνέντευξη αύριο στη Μάρα Ζαχαρέα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Το Star επιβεβαιώνει επίσης πως ο κ. Καμμένος ζήτησε τη μετάθεση της συνέντευξης για μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Τσίπρα την Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του star αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο κύριος Πάνος Καμμένος ανέβαλε τη συνέντευξη που θα παραχωρούσε αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star για μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό που θα γίνει την Παρασκευή 11.1.19.

Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος θα συναντηθούν τελικά την Παρασκευή, 11.01.2019, μετά την “εμπλοκή” που παρουσιάστηκε για το… ιδιότυπο debate των δύο ανδρών σε “απέναντι” τηλεοπτικά “παράθυρα”!

Το παρασκήνιο είναι έντονο και οι τελευταίες πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε την συνέντευξη που είχε “κλείσει” στο Star, το βράδυ της Τετάρτης, 09.01.2019. Όλα αυτά ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημοποιήσει πως πρόκειται να δώσει συνέντευξη επίσης αύριο, Τετάρτη 09.01.2019, στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε απόψε στον Πάνο Καμμένο και του ζήτησε να συναντηθούν την Παρασκευή το πρωί. Πηγές των ΑΝΕΛ τονίζουν πως ο υπουργός Άμυνας, καλή τη πίστει αποφάσισε να ακυρώσει την συνέντευξή του στο Star και να την μεταθέσει για την επόμενη Παρασκευή, 18.01.2019.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών εξέφρασε την δυσφορία του για το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να δώσει συνέντευξη μία ώρα μετά προφανώς για να του απαντήσει σε όσα ο πρώτος θα είχε ήδη πει, δημιουργώντας την εντύπωση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό διάλυση.

Μετά από συζήτηση που είχαν οι δύο άνδρες, αποφασίστηκε ο Πάνος Καμμένος να αναβάλλει την συνέντευξή του για το επόμενο διάστημα, όπως προαναφέραμε, ενώ επίσης συμφώνησαν να συναντηθούν την Παρασκευή, καθώς ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, 10.01.2019, θα είναι απασχολημένος με την επίσημη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Αθήνα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πως ανακοίνωσε το Star το “άκυρο” του Καμμένου για τη συνέντευξη"

Αναθεώρηση Συντάγματος: «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις της ΝΔ για διοίκηση και δικαστική εξουσία

Με τις διατάξεις που αφορούν τη δικαστική λειτουργία και εξουσία, τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, που είναι και η τελευταία θεματική ενότητα, ασχολήθηκε σήμερα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Στο επίκεντρο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ήταν κυρίως τα άρθρα για τη δικαστική εξουσία και τη διοίκηση με τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει τις αλλαγές που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία και υποστήριξε ότι, σκοπίμως πολλές από τις προτάσεις της είναι χωρίς εξειδίκευση γιατί έχει στόχο να τις αξιοποιήσει διαφορετικά.

Έμφαση έδωσε στο άρθρο 103 για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση, καλώντας τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν έχει σκοπό να θέσει θέμα άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

«Να το πείτε τώρα, διαφορετικά δικαιολογούμαστε να μιλάμε για ψευδεπίγραφη αναθεώρηση που προτείνετε και ότι είναι άλλες οι βλέψεις σας. Εμείς θεωρούμε ότι η μονιμότητα των υπαλλήλων είναι κοινωνική κατάκτηση. Εφόσον η ΝΔ δεν δεσμεύεται για κάτι τέτοιο, νομιμοποιούμαστε να προβάλουμε τον ισχυρισμό ότι η πρόταση σας για το άρθρο 103 είναι υποκριτική», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

«Πίσω από τις προτάσεις σας για την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης υπάρχει υποκρισία και απόκρυψη των πραγματικών σας προθέσεων και στόχων. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει στην αναθεώρηση να προσδώσουμε εμβάθυνση της δημοκρατίας και άμεσης δημοκρατίας και ενίσχυση του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων».

Αντίστοιχη υποκρισία της καταλόγισε ο κ. Κατρούγκαλος και για το άρθρο 110 για τα θέματα της δικαστικής λειτουργίας, επισημαίνοντας ότι κάποια θα μπορούσαν να συζητηθούν ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα η ωριμότητα.

«Οι προτάσεις της ΝΔ για αλλαγές στο άρθρο 110 θα μπορούσαν να συζητηθούν δεν υπάρχει όμως τώρα ο πραγματικός ιστορικός χρόνος για να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας από την πλευρά του, στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις του κόμματός του για την ενίσχυση και επιτάχυνση, όπως είπε, της δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναθεωρηθούν συνταγματικές διατάξεις για τα επόμενα 10 χρόνια.

«Αισθάνεστε ότι η δικαιοσύνη έχει λυμένα όλα τα προβλήματά της; Τότε αναλάβετε και την ευθύνη να μην "φροντιστεί" η δικαιοσύνη για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν νομίζω όμως ότι ισχύει αυτό. Και η παράληψή σας να μην καταθέσετε πρόταση είναι δείγμα μιας επιφανειακής κομματικής ιδεοληπτικής και εμπαθούς προσέγγισης της αναθεώρησης την οποία έχετε και την οποία εργαλειοποιείτε ενόψει των εκλογών του 2019», υποστήριξε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ.

«Είναι τεράστιο ατόπημα και μεγάλη ιστορική ευθύνη να αφήσουμε την επόμενη αναθεωρητική Βουλή χωρίς εμπεριστατωμένες και βελτιωμένες προτάσεις για τη δικαιοσύνη και χωρίς τη δυνατότητα αλλαγών για τα επόμενα 10 χρόνια. Η ευθύνη σας θα είναι βαρύτατη όπως και η άρνησή σας να πετύχουμε βελτίωση της δημοκρατίας και να αφήσετε να ελέγχουν και να ποδηγετούν τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Κατρούγκαλου για το άρθρο 103, ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι η ΝΔ δεν κατέθεσε εξειδικευμένες προτάσεις γιατί υπάρχει το χρονικό περιθώριο για αλλαγές τις οποίες και θα ενσωματώσει και πρόσθεσε ότι αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στο ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να «κιβδηλοποιεί».

Ο γενικός εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι το κόμμα του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται αλλαγές στη μονιμότητα των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης, χαρακτηρίζοντας «άκαιρη και άχρηστη» τέτοια συζήτηση.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος σε έναν ριζοσπαστικό μετασχηματισμό του κράτους που είναι αναγκαίος μέσα από τη συνταγματική αλλαγή.

Ο κ. Λοβέρδος επανέφερε «τις λιτές και καίριες» όπως είπε προτάσεις τις οποίες έχει κάνει το κόμμα του, που όμως δεν έχει την απαραίτητη αριθμητική κοινοβουλευτική δύναμη των 50 υπογραφών, καλώντας βουλευτές από άλλα κόμματα, τουλάχιστον κάποιες από αυτές είτε να τις στηρίξουν με την υπογραφή τους είτε να τις συμπεριλάβουν στις δικές τους.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» την αναφορά του κ. Κατρούγκαλου ότι δεν είναι ώριμο να γίνουν τώρα αλλαγές στη δικαιοσύνη όπως προτείνει η ΝΔ, σημειώνοντας ότι το ίδιο ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση.

«Αυτός ο δικομματικός καυγάς για δήθεν αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν είναι πρωτόγνωρος. Κάθε φορά που θέλουν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση καταφεύγουν σε αυτούς τους τακτικισμούς», τόνισε και πρόσθεσε:

«Επαναλαμβάνεται μονότονα το ίδιο έργο. Το ενδιαφέρον και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δήθεν για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι πέρα για πέρα υποκριτικό και δεν έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι εργαζόμενοι και οι υπάλληλοι στη δικαιοσύνη. Γι αυτό παραμένει άθικτο το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της δικαιοσύνης».

«Το ΚΚΕ ξεκάθαρα λέει ότι η δικαστική λειτουργία ούτε είναι ούτε μπορεί να είναι ανεξάρτητη. Ο ρόλος της καθορίζεται από τους αντιεργατικούς νόμους, από το ότι είναι πανάκριβη, από την εκπαίδευση των δικαστών και το ρόλο που επιτελεί η δικαιοσύνη στο υπάρχον αστικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας.

Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, επεσήμανε την ανάγκη να απεμπλακεί η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβερνητική πλειοψηφία και επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την τελική επιλογή από μια «σορτ λιστ» που θα προτείνει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Ο γενικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Κατσίκης, τόνισε ότι για το κόμμα του αποτελεί εθνική ανάγκη και προτεραιότητα η απεξάρτηση της δικαιοσύνης από την κηδεμονία της εκτελεστικής εξουσίας.

«Η πρόταση μας για έκφραση γνώμης και από τους δικηγορικούς συλλόγους για τις προαγωγές ανώτατων δικαστικών λειτουργών συμβάλλει στην αξιοκρατία και την ισχυροποίηση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», επεσήμανε.

Ο κ. Κατσίκης επέκρινε τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η πρόταση της για αναθεώρηση 57 άρθρων, των μισών δηλαδή άρθρων του συντάγματος, θα μεταβάλει σε συνταγματική, από αναθεωρητική, τη Βουλή».

Η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κοζομπόλη, έδωσε έμφαση στις προτάσεις του κόμματος της για ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τη συνταγματική καθιέρωση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος και δυνατότητας τοπικών δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου και Περιφέρειας.

«Η ενίσχυση και εμβάθυνση της δημοκρατίας θα διαμορφώσει όρους συναίνεσης και θα εξαλείψει την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης για αυτό πρέπει να υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση και όχι απλή νομοθετική πρόβλεψη», επεσήμανε η κ. Κοζομπόλη.

Η συζήτηση της τελευταίας αυτής θεματικής ενότητας θα συνεχιστεί και αύριο και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, ενώ από τη Δευτέρα η επιτροπή θα συνεχίσει με διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα.

Όπως αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή μέχρι την Πέμπτη μπορούν να ανακοινωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις βουλευτών και κομμάτων ανεξάρτητα αν έχουν την στήριξη 50 υπογραφών αλλά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να κατατεθούν ολοκληρωμένες για να συζητηθούν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναθεώρηση Συντάγματος: «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις της ΝΔ για διοίκηση και δικαστική εξουσία"

Σε συμφωνία καταλήγουν ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ – Τι αποφάσισαν οι δύο πλευρές

Σε επίτευξη συμφωνίας για την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος για τις μεγάλες οφειλές της βιομηχανίας για το ηλεκτρικό ρεύμα, φέρεται πως καταλήγουν η ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, έπειτα από τη νέα συνάντηση των διοικήσεών τους η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη οριστικής λύσης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των οφειλών και να υπογραφεί νέα σύμβαση προμήθειας ρεύματος, καθώς όπως φαίνεται συμφώνησαν στο κείμενο με τους όρους της προμήθειας. Το κείμενο αυτό αναμένεται να αποτελέσει και τη βάση της νέας σύμβασης.

Όπως φαίνεται, μετά τη κατ΄αρχήν συμφωνία η ΔΕΗ δεν θα άρει την εκπροσώπηση της ΛΑΡΚΟ, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να γίνει το αργότερο την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, μάλιστα, η ΔΕΗ φαίνεται πως κατάφερε να διασφαλίσει τόσο την ολοσχερή εξόφληση των τρεχουσών καταναλώσεων, καθώς η ΛΑΡΚΟ φαίνεται να δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη μείωση της παραγωγή της. Παράλληλα, φαίνεται πως συμφωνήθηκε η σταδιακή εξόφληση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν την τελευταία διετία, μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης προμήθειας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε συμφωνία καταλήγουν ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ – Τι αποφάσισαν οι δύο πλευρές"

Κοινωνικό μέρισμα – Ανοίγει πάλι η εφαρμογή – 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι το 2018!


Κοινωνικό μέρισμα δεν θα είχε το 2019, που είναι και χρονιά εκλογών; Για υποβολή αιτήσεων ανοίγει πάλι η διαδικτυακή εφαρμογή.
Συνολικά, το κοινωνικό μέρισμα του 2018 έλαβαν 1.659.452 δικαιούχοι-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 3.708.719 ωφελούμενους), συνολικού ύψους 768.739.375 ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη (8.1.2019).
Στις 28 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε 196.099 δικαιούχους-νοικοκυριά (που αντιστοιχούν σε 456.835 ωφελούμενους), συνολικού ύψους 92.610.125 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, όπως επίσης ότι η διαδικτυακή εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει πάλι από την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου για τις εξής κατηγορίες δικαιούχων:
1η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που συμπληρώθηκε στην αίτηση ανήκει στο δικαιούχο του μερίσματος. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται ότι για την πίστωση του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει ο λογαριασμός ΙΒΑΝ που δηλώθηκε στην εφαρμογή να ανήκει στον δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε βάσει ΑΦΜ. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα ή/και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφόσον το είχαν συμπληρώσει στην πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της αίτησης.
Πιστώσεις σε δηλωθέντες στην εφαρμογή λογαριασμούς ΙΒΑΝ για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει από την τράπεζα ταυτοποίηση του ΑΦΜ του δικαιούχου του κοινωνικού μερίσματος δεν θα πραγματοποιηθούν.
Προς το σκοπό καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, καλούνται οι δικαιούχοι, οι οποίοι είχαν εγκεκριμένη αίτηση μερίσματος αλλά δεν πληρώθηκαν:
(α) να ακυρώσουν την αίτησή τους και να προβούν σε «Επαναξιολόγηση». Στη νέα αίτηση πρέπει να δηλώσουν στην εφαρμογή λογαριασμό ΙΒΑΝ στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι ή / και (β) να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του ΑΦΜ τους στην τράπεζα συνεργασίας τους προσκομίζοντας το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν σχετικό ενημερωτικό έντυπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτούνται από τη νομοθεσία και τα έγγραφα που μπορούν να πιστοποιήσουν τα στοιχεία αυτά.
https://www.hba.gr/UplDocs/Sistithikate-Gr-forPreview_july18.pdf
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο εις χείρας του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
2η Περίπτωση: Δεν επιβεβαιώθηκε μέσω της υποβολής φορολογικών δηλώσεων η μόνιμη διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, αλλά εκείνος ήταν εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για 12 μήνες κατά το έτος μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Σημειώνεται ότι πραγματοποιείται έλεγχος σε βάθος πενταετίας είτε για την υποβολή δήλωσης ως υπόχρεου είτε για το αν ο αιτών υπήρξε σύζυγος, εξαρτώμενο πρόσωπο ή φιλοξενούμενος σε δήλωση άλλου υπόχρεου αρκεί να είχε δηλωθεί σωστά ο ΑΦΜ ή ο ΑΜΚΑ του αιτούντος. Για τις περιπτώσεις που ο έλεγχος έδωσε αρνητικό αποτέλεσμα για κάποια έτη, θα πραγματοποιηθεί ένας πρόσθετος έλεγχος με διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων στον ΟΑΕΔ. Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και για τους 12 μηνες για τα έτη κατά τα οποία δεν έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση, θα έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μέσω των πληροφοριακών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και του ΟΑΕΔ και οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρειάζεται μόνο να επανυποβάλλουν αίτηση εντός της νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί, ενώ δεν απαιτείται να απευθυνθούν στα γραφεία του ΟΑΕΔ.
Η εκ νέου λειτουργία της διαδικτυακής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr για την υποβολή των αιτήσεων θα γίνει αποκλειστικά για τις ανωτέρω κατηγορίες δικαιούχων.


Κοινωνικό Μέρισμα 2018

Επιπλέον των ανωτέρω, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει τα ακόλουθα σε σχέση με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του κοινωνικού μερίσματος:
1. Το κοινωνικό μέρισμα του 2018 σχεδιάστηκε με τρόπο που να στοχεύει στο φτωχότερο 35% του πληθυσμού της χώρας. Αυτό το ποσοστό καλύπτει τόσο το σύνολο των ατόμων που βιώνουν υλική/εισοδηματική φτώχεια στην Ελλάδα (20,2% σύμφωνα με τη Eurostat για το 2017) και το σύνολο όσων βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό (34,8% σύμφωνα με τη Eurostat κατά το 2017).
2. Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μειώσει τον κατά κεφαλήν δείκτη φτώχειας για το 2018 τουλάχιστον κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες για το σύνολο του πληθυσμού σε σχέση με το 2017. Η μείωση είναι μεγαλύτερη, 2,3%, για τα παιδιά έως 18 ετών, καθώς και για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών. Αυτό αξιολογείται ως ιδιαίτερα θετικό, καθώς αυτές είναι οι ομάδες με τους υψηλότερους δείκτες φτώχειας για το 2017 και το 2018.
Η επιλογή των κριτηρίων
1. Ως καθολικό πρόγραμμα εφάπαξ πληρωμής, που δεν στοχεύει σε κάποια επιμέρους ευάλωτη ομάδα (υπάρχουν εξειδικευμένα τακτικά προγράμματα για αυτό το σκοπό), το κοινωνικό μέρισμα ακολούθησε τις αρχές των προγραμμάτων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αξιολόγησε τους πολίτες στη βάση της ευημερίας τους ως νοικοκυριό, οριζόμενο ως το σύνολο των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Αυτό είναι επιστημονικά συνεπές, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι τα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη κατά κανόνα μοιράζονται τους ίδιους πόρους και έξοδα, επωφελούνται των οικονομιών κλίμακας στην κατανάλωση και συνεπώς βιώνουν το ίδιο επίπεδο ευημερίας.
2. Η αξιολόγηση των πολιτών σε επίπεδο φορολογικής δήλωσης και όχι νοικοκυριού, θα δημιουργούσε πολλές στρεβλώσεις και λάθη στόχευσης, και θα ήταν κυρίως εις βάρος των οικογενειών με ανήλικα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση θα εμφανίζονταν ως δικαιούχοι πολλά άτομα που είναι εξαρτώμενα ή φιλοξενούμενα σε άλλα (και είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μέλη της ίδιας οικογένειας) με μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, ανεξάρτητα από το αν τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού τους είναι φτωχά ή πλούσια. Στην πράξη, αυτοί οι δικαιούχοι θα εξαντλούσαν το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου.
3. Η αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών έγινε με τον δικαιότερο τρόπο βάσει όλων των κριτηρίων που ήταν διαθέσιμα στις αρχές (εισόδημα, ακίνητη περιουσία, κινητή περιουσία, τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης) και χωρίς να εξαιρεθεί κανένα είδος εισοδήματος ή χρηματικής ενίσχυσης προκειμένου να ωφεληθεί μία κοινωνική ομάδα έναντι της άλλης.
4. Έγινε ειδική πρόβλεψη για τις αυξημένες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, και δόθηκε αυξημένη στάθμιση στις μονογονεϊκές οικογένειες.
5. Ειδικά, για όσους έχασαν τη δουλειά τους εντός του 2018, έγινε ειδική πρόβλεψη για μείωση των εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες, που φαίνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017, έτσι ώστε να μην αποκλειστούν από την εισοδηματική ενίσχυση, όντας άνεργοι, λόγω εισοδημάτων του προηγούμενου έτους.
6. Το κριτήριο για την ελάχιστη ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (μόνο για τον κύριο δικαιούχο του νοικοκυριού, μόνο για ένα μήνα και σε οποιαδήποτε περίοδο στο παρελθόν) έχει κυρίως συμβολική αξία. Υποδηλώνει ότι για να είναι λήπτης κάποιος σε ένα σύστημα αναδιανομής θα πρέπει να έχει και μια ελάχιστη εισφορά στο παρελθόν. Το κριτήριο αυτό δεν αφορά ηλικιωμένους άνω των 67 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και τις οικογένειες αυτών.
Υλοποίηση
1. Όπως και το 2017 έτσι και φέτος η άσκηση του κοινωνικού μερίσματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο όγκος των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ανήλθε σχεδόν στα 4 εκ.
2. Όπως και πέρυσι υπήρχαν έμμεσα οφέλη από την ενημέρωση στοιχείων των πολιτών στις διάφορες βάσεις δεδομένων και διόρθωση λαθών.
3. Επιπλέον, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε με επιτυχία, ο έλεγχος του ΑΦΜ στον τραπεζικό λογαριασμό που ο δικαιούχος του μερίσματος είχε δηλώσει για την καταβολή του, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στην καταβολή.
Σημειώνεται ότι πλέον βάσει της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), για κάθε είδους καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας, επιδοτήσεων, επιδομάτων προνοιακού ή μη χαρακτήρα, μερισμάτων, επιστροφή φόρων κ.ο.κ., που πραγματοποιείται από το Δημόσιο, Ο.Τ.Α. ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή Πρόνοιας με πίστωση λογαριασμού πληρωμών (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου, απαιτείται η προηγούμενη ταυτοποίησή του με τον ΑΦΜ του δικαιούχου ή συνδικαιούχου του λογαριασμού. Καλούνται συνεπώς οι πολίτες να φροντίσουν για την ενημέρωση των στοιχείων τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και τη χρήση για συναλλαγές τους με το Δημόσιο αποκλειστικά τραπεζικών λογαριασμών, στους οποίους είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.
Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της σχετικής ανακοίνωσης ευχαριστεί θερμά όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια για τον επιτυχή σχεδιασμό και υλοποίηση του προγράμματος του Κοινωνικού Μερίσματος του 2018 και ειδικότερα το προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.), του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ), της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α) και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
 ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοινωνικό μέρισμα – Ανοίγει πάλι η εφαρμογή – 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι το 2018!"

Η κακοκαιρία «σαρώνει» την Ευρώπη: 13 νεκροί, μεγάλες καταστροφές

Η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο... ψυγείο, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά με κύρια χαρακτηριστικά τους τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και τη σφοδρή χιονόπτωση, πλήττουν ολόκληρη την επικράτεια. Ο βαρύς χειμώνας, ωστόσο, δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με έντονα και ακραία φαινόμενα, ακόμη και σε χώρες που είναι συνηθισμένες σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στη Σκανδιναβία.

Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι 13 νεκροί από το ψύχος και την κακοκαιρία που επικρατεί την τελευταία εβδομάδα στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα και σε ιδιωτικές περιουσίες.

Τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας που διαπερνούν την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλους κινδύνους για τους κατοίκους, ενώ οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν λόγο για νέα ψυχρά ρεύματα τα επόμενα 24ωρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις επιδόσεις των αρμοδίων αρχών.

winter1
Ήδη στις Άλπεις, η αυξημένη χιονόπτωση έχει σημάνει συναγερμό στις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν εκδώσει προειδοποίηση για σοβαρή πιθανότητα εκδήλωσης χιονοστιβάδων προς τους κατοίκους. Μεγάλες περιοχές της Σκανδιναβίας έχουν μείνει δίχως ηλεκτρικό ρεύμα, με θερμοκρασίες αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στην Ολλανδία, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν εδώ και πολλές ημέρες, έχουν προκαλέσει την ακύρωση πολλών προγραμματισμένων πτήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, μία 29χρονη Σουηδή και τρεις Φινλανδοί σκιέρ, βρήκαν τραγικό θάνατο μετά την εκδήλωση χιονοστιβάδας, στην κοιλάδα Tamok, στη Νορβηγία, κοντά στην πόλη Τρόμσο.

winter2

Στην Αυστρία, χιλιάδες κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους λόγω των αποκλεισμένων δρόμων, ενώ μεγάλες περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα. Πολλά σχολεία, όπως και στην Ελλάδα, παρέμειναν κλειστά για δεύτερη μέρα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημέρωσαν πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών να καθαρίσουν από το χιόνι τις σκεπές τους, καθώς εγκυμονεί ο σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης από το βάρος του χιονιού. Ήδη καταγράφηκε ο σοβαρός τραυματισμός ενός 78χρονου, όταν η στέγη του σπιτιού του κατέρρευσε στην πόλη Turrach.

Στη Γερμανία πολλές περιοχές έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι, ενώ οι αρχές ενημέρωσαν για επικείμενο κίνδυνο μεγάλων πλημμυρών στο Αμβούργο. Στην Ολλανδία, το αεροδρόμιο Schiphol στο Άμστερνταμ ειδοποίησε για ενδεχόμενη ακύρωση πολλών πτήσεων, ενώ η εταιρεία KLM ακύρωσε 159 πτήσεις από και προς την Ευρώπη, για λόγους ασφαλείας. Οι άνεμοι πλήττουν ιδιαίτερα τις βορειοδυτικές ακτές της Ολλανδίας, ανοιχτά των οποίων σημειώθηκε και η κατάρρευση δεκάδων κοντέινερ από φορτηγό πλοίο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η κακοκαιρία «σαρώνει» την Ευρώπη: 13 νεκροί, μεγάλες καταστροφές"

Ποιά «Βόρεια Μακεδονία»; «Μακεδονία» τα Σκόπια στην Παγκόσμια Διάσκεψη Τουρισμού

Επιβοηθητική της τελικής απόφασής της για τη Συμφωνία των Πρεσπών ίσως αποδειχτούν τα όσα έγιναν στην πρόσφατη Παγκόσμια Διάσκεψη Τουρισμού για την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση όταν η Συμφωνία έρθει στη Βουλή.

Στη διάσκεψη αυτή, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, η ΠΓΔΜ συμμετείχε ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο τελικώς ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη ελληνική συμμετοχή υπό την κυρία Κουντουρά. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε από πάνω και τα ακυρωτικά και τα λοιπά έξοδα κίνησης της υπουργικής αποστολής, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, εξαιτίας της σταθερής προκλητικότητας των Σκοπιανών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ειδικότερα, με απόφαση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ευρυδίκης Κουρνέτα εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 809,58ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος πίστωσης του προϋπολογισμού του υπουργείου Τουρισμού για «πληρωμή ακυρωτικών των λοιπών εξόδων κίνησης τα οποία προέκυψαν από ακύρωση της μετακίνησης της Υπ.Τουρ. κ.Έ. Κουντουρά και της συνοδείας της, κ.κ.Δ.Καρακωνσταντή απ/μένος υπάλ/λος του ΥΠ.ΕΞ. Βαθμού Συμβ.Πρεσβείας Β΄, ως διπλ/κός Σύμβ/λος στο Υπ.Τουρ. και του κ.Χαρ.Αβραμίδη (πρ/πικό ασφαλείας) στην Κων/πολη από 02 έως 03-12-18,(λόγω πληρ/σης του ΥΠ.ΕΞ.περί συμμετοχής στην 3η Παγκ.Διάσκεψη για τον Τουρισμό κ τον Πολ/σμό της ΠΓΔΜ υπό την Συνταγματική της ονομασία κ του ψευδοκράτους)».


Στο πλαίσιο αυτό, εντύπωση προκαλεί και η απόφαση της 3ης Ιανουαρίου 2019 του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει της οποίας 6 ολόκληρους μήνες μετά την υπογραφή της συνεχίζουν να μεταφράζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με το αίτημα της Α3 Διεύθυνσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου της 2ης Ιανουαρίου εγκρίνεται πίστωση 500ευρώ για την πληρωμή «κόστος μετάφρασης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ της 17ης Ιουνίου 2018(“Συμφωνίας των Πρεσπών”)».

Δειτε την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών:


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιά «Βόρεια Μακεδονία»; «Μακεδονία» τα Σκόπια στην Παγκόσμια Διάσκεψη Τουρισμού"

Απονομή μεταλλίου ανδραγαθίας σε αστυνομικούς 8 χρόνια μετά τον θάνατό τους

Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας απονέμει η Πολιτεία σε 3 αστυνομικούς 8 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατό τους από πυρά κακοποιών. Με προεδρικό διάταγμα ύστερα από πρόταση της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη απονέμεται το μετάλλιο “Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας στους “τέως Αστυφύλακες: α)Ευαγγελινέλη Ιωάννη του Εμμανουήλ και β)Σκυλογιάννη Γεώργιο του Χρήστου, επειδή αποδεδειγμένα εξέθεσαν την ζωή τους σε άμεσο και προφανή κίνδυνο, κατά τη δραστηριότητα που επέδειξαν εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία την 1-3-2011, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη Αττικής όπου, τραυματίστηκαν θανάσιμα, σε συμπλοκή με ένοπλους και επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κακοποιούς, πράξη που, αντικειμενικά κρινόμενη, συνιστά ‘έξοχο’ ανδραγάθημα και υπερβαίνει κατά πολύ την εκτέλεση του καλώς εννοούμενου υπηρεσιακού καθήκοντος”.

Ηταν απόγευμα της 1ης Μαρτίου 2011 όταν οι δύο άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ έπεφταν νεκροί ύστερα από καταδίωξη ληστών. Στο μικρό στενό του Ρέντη οι ένοπλοι ομογενείς από τη Ρωσία, οι οποίοι προηγουμένως είχαν διαπράξει ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι, με καλάσνικοφ και πιστόλι κυριολεκτικά “γάζωσαν” τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη από το Περιστέρι και τον 22 Γιώργο Σκυλογιάννη από το Κεφαλόβρυσο Τρικάλων τραυματίζοντας σοβαρά δύο ακόμα συναδέλφους τους της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Το Αστυνομικό Αριστείο Ανδραγαθίας απονέμεται, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της κυρίας Γεροβασίλη που αναρτήθηκε σήμερα στη “Διαύγεια”, και στον πρώην αρχιφύλακα Γιώργο Ανδριτσόπουλο, ο οποίος έχασε την ζωή του “εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία την 17-6-2013 στο Δίστομο Βοιωτίας, σε συμπλοκή με ένοπλους και επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια κακοποιούς”. Ο αρχιφύλακας, που υπηρετούσε στο τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, από τα πυρά του αδίστακτου εκτελεστή Μάριον Κόλα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απονομή μεταλλίου ανδραγαθίας σε αστυνομικούς 8 χρόνια μετά τον θάνατό τους"

«Βόμβα» ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές έκρινε η πλειοψηφία του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η επταμελής σύνθεσης του Δ' Τμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο (ο τελευταίος μειοψήφησε) έκρινε κατά πλειοψηφία με την υπ΄ αριθμ. 18/2019 απόφασή της ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η υπ' αριθμ. 75812/6.7.2017 απόφαση του τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμου Παπαδημητρίου με την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ακόμα, κρίθηκε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίμακα- τουριστική κίνηση.

Επίσης, κρίθηκε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση επιδιώκει θεμιτό και πρόδηλο σκοπό γενικού συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στο τομέα του τουρισμού, η τόνωση και η ενίσχυση του οποίου (τουρισμού) είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί βασικό τομέα της εθνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενισχύεται και ο ανταγωνισμός, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος της χώρας και συγκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, έτσι ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Παράλληλα, απορρίφθηκαν στο σύνολό τους οι αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες και έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κ.λπ.

Η μειοψηφία

Οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος και Χριστίνα Σιταρά, καθώς και ο πάρεδρος Ιωάννης Μιχαλακόπουλος, μειοψηφούντες υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και την 106η διεθνή σύμβαση εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας.

Επίσης, η μειοψηφία επισημαίνει ότι η απόφαση της Ολομέλειας τους ΣτΕ του 2017 (100/2017), που έκρινε αντισυνταγματική και μη νόμιμη την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές, έχει την δέουσα τεκμηρίωση.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και 28 ακόμα φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ το 2017 με τον τότε πρόεδρο της Σωτήρη Ρίζο, είχε κρίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές "

Τηλεοπτική μονομαχία: Αλ. Τσίπρας στο Open, Π. Καμμένος στο Star

Στα «παράθυρα» των τηλεοπτικών καναλιών και στα δελτία ειδήσεων φαίνεται ότι θα... λύσουν τις διαφορές τους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος, Πάνος Καμμένος.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα εμφανιστεί αύριο στο δελτίο του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα, στις 19:55, όπου θα σχολιάσει όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και θα δώσει απαντήσεις για την στάση των ΑΝΕΛ έναντι της κυβέρνησης, εν όψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την σκοπιανή Βουλή -κάτι που σημαίνει ότι η «σκυτάλη» στη συνέχεια θα περάσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί μία ώρα νωρίτερα στο δελτίο ειδήσεων του Open, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη στην Έλλη Στάη. Υπενθυμίζεται ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στο δελτίο του Open ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεοπτική μονομαχία: Αλ. Τσίπρας στο Open, Π. Καμμένος στο Star"

ΔΕΗ: Κατά της εθελούσιας η ΓΕΝΟΠ

Κατά της πρότασης για εθελούσια έξοδο εργαζομένων από τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, που είναι σε διαδικασία πώλησης, τάσσεται, με σημερινή ανακοίνωση, η ΓΕΝΟΠ, καλώντας τους εργαζόμενους να την απορρίψουν.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν λόγο να υποκύψουν σε «δώρα» και «υποσχέσεις». Οι υποσχέσεις για «ακόμη ένα πεντοχίλιαρο» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια παγίδα, που κάθε συνάδελφος στις «Λιγνιτική Μεγαλόπολης» και «Λιγνιτική Μελίτης», πρέπει να αποφύγει» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Θέτει, επίσης, το ερώτημα «γιατί πρέπει να θεωρηθεί καλή μια πρόταση που είναι μικρότερη από τα όσα ισχύουν (αντίστοιχα) σε πρώην θυγατρική τής ΔΕΗ».

Η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει ενημερωτική εκδήλωση στη Μεγαλόπολη την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Κατά της εθελούσιας η ΓΕΝΟΠ"

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου, τα σχολεία σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και της Αττικής καθώς συνεχίζονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Τηλέμαχος.
Και αύριο, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, θα είναι σχολεία κλειστά λόγω χιονιού και παγετού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, τα σχολεία κλείνουν με αποφάσεις των δήμων ανά Π.Ε. αναλόγως του πώς διαμορφώνονται οι έκτακτες ανάγκες (παγετός-χιονόπτωση) .
Η πληροφόρηση αυτή θα επικαιροποιείται ανάλογα με την νεότερη ενημέρωση που θα έχουμε από τους δήμους, επομένως οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για τα σχολεία της περιοχής τους.

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των δήμων:

  1. Δήμος Γαλατσίου - Ανοικτοί θα παραμείνουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

  1. Δήμος Μαραθώνα - δεν υπάρχει ενημέρωση για παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
  2. Δήμος Διονύσου - δεν υπάρχει ενημέρωση για παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
  3. Δήμος Ωρωπού - Κλειστοί θα παραμείνουν και οι Ιδιωτικοί και Δημόσιοι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
  4. Δήμος Αχαρνών - δεν υπάρχει ενημέρωση για παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής αλλαγή ωραρίου έναρξης μαθημάτων σχολικών μονάδων Α/βαθμίας & Β/βαθμίας εκπαίδευσης

  1. Δήμος Σπάτων - Αρτέμιδος - Έναρξη μαθημάτων στις 10:00 π.μ.
  2. Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου - Δ.Κ.Πικερμίου - Έναρξη μαθημάτων στις 9:30 π.μ.

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων

  1. Δήμος Πεντέλης - Κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου
  2. Δήμος Κηφισιάς - Κλειστοί θα παραμείνουν και οι παιδικοί και Βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου
  3. Δήμος Αμαρουσίου - Κλειστά όλα τα σχολεία - Ανοικτοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, την ευθύνη για τη μεταφορά των παιδιών φέρουν αποκλειστικά οι γονείς.

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών αλλαγή ωραρίου έναρξης μαθημάτων σχολικών μονάδων Α/βαθμίας & Β/βαθμίας εκπαίδευσης

  1. Δήμος Χαλανδρίου - Έναρξη μαθημάτων στις 10:00 π.μ. και έναρξη λειτουργίας παιδικών σταθμών του δήμου στις 10:00 π.μ.
  2. Δήμος Παπάγου-Χολαργού - Έναρξη μαθημάτων στις 10:00 π.μ. - Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου θα λειτουργήσουν κανονικά
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και από την σχετική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Βόρεια Ελλάδα - Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική
Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξαιτίας του παγετού και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα κρατούν κλειστά και αύριο Τετάρτη, σχολεία σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, στο νομό Θεσσαλονίκης, στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, κλειστό θα παραμείνει το 25ο δημοτικό σχολείο Ευόσμου, ενώ οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες του δήμου λειτουργούν κανονικά. Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Πυλαίας και Πανοράματος, με εξαίρεση το Λύκειο Πανοράματος όπου διαπιστώθηκε βλάβη στο σύστημα υδροδότησης και απαιτείται αποκατάσταση. Επίσης, κλειστό, για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει και το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων.
Για τα σχολεία στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη η διοίκηση του δήμου αποφάσισε με γνώμονα την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, λόγω και του συνεχιζόμενου παγετού, αλλά και της πρόβλεψης της ΕΜΥ για τη συνέχιση της κακοκαιρίας να παραμείνουν κλειστά. Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον Χορτιάτη, το Ασβεστοχώρι, την Εξοχή και το Φίλυρο.
Κλειστά τα σχολεία θα παραμείνουν και στον δήμο Θερμαϊκού λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), που θα ανοίξουν ταυτόχρονα με τα σχολεία. Ανοικτοί, ωστόσο, θα παραμείνουν αύριο όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου.
Στον δήμο Θέρμης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Περιστεράς, του Κ.Σχολαρίου, της Καρδίας, του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου με απόφαση δημάρχου. Κανονικά, βεβαίως, θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Θέρμης. Ανοιχτό θα είναι το 2ο ΓΕΛ Μίκρας και τα υπόλοιπα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Θέρμης. Επίσης, τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν στα Πεύκα του δήμου Νεάπολης - Συκεών.
Εξαιτίας του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολικά συγκροτήματα σε όλους τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στον δήμο Βέροιας για λόγους ασφάλειας μαθητών και διδασκόντων.
Στον δήμο Λαγκαδά, εκτός από τα σχολεία, κλειστές θα παραμείνουν οι μονάδες των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί.
Από τον δήμο Πολυγύρου Χαλκιδικής ανακοινώθηκε πως αύριο Τετάρτη η προσέλευση των μαθητών μπορεί να γίνεται έως τις 9:30 το πρωί, λόγω του παγετού στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Μαθήματα δεν θα πραγματοποιηθούν στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία της παραλιακής ζώνης του δήμου (Όλυνθος, Γερακινή Καλύβες, Ορμύλια, Μεταμόρφωση).
Λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κιλκίς, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Κατερίνης.
Στον δήμο Έδεσσας κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αντίθετα κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της πόλης.
Καστοριά
Σύμφωνα με την απόφαση 1/2019 του Προέδρου του Ν.Π. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Καστοριάς, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Καστοριάς, δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 08-01-2019 και την Τετάρτη 09-01-2019.
Φλώρινα
Σας γνωρίζουμε ότι την Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας, θα παραμείνουν κλειστά, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δήμος Λαγκαδά
Στο δήμο Λαγκαδά, λόγω του συνεχιζόμενου ισχυρού παγετού που επικρατεί στον και για την ασφάλεια των μαθητών, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστές θα παραμείνουν επίσης οι μονάδες των ΙΕΚ, του ΣΔΕ, τα ΚΔΑΠ και οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Λαγκαδά.
Δήμος Παλαμά Καρδίτσας
Σας ενημερώνουμε ότι λόγω του ισχυρού παγετού τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν ΚΛΕΙΣΤΑ και αύριο Τετάρτη 9/1 για την ασφάλεια των μαθητών. Αντιθέτως θα λειτουργήσουν κανονικά οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
Δήμος Ωρωπού
Κλειστοί οι ιδιωτικοί και δημόσιοι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Νομός Λάρισας
Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη ορισμένα σχολεία του νομού, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σύμφωνα με ενημέρωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη όλα τα σχολεία των δήμων Ελασσόνας και των Φαρσάλων, ενώ στο δήμο Τεμπών κλειστά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία Καλλιπεύκης, Αιγάνης και Αμπελακίων, καθώς επίσης και τα νηπιαγωγεία Αμπελακίων και Αιγάνης. Τα σχολεία στους υπόλοιπους δήμους του νομού θα λειτουργήσουν κανονικά.
Νομός Τρικάλων
Σε τρεις δήμους του νομού Τρικάλων θα είναι κλειστά αύριο τα σχολεία, ενώ στον δήμο Τρικκαίων τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν από τις 10:00 και μετά.
Ειδικότερα:
Δήμος Τρικκαίων
Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Τρικκαίων επισημαίνει ότι αύριο Τετάρτη (9 Ιανουαρίου) τα μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα αρχίσουν στις 10:00 το πρωί. Οι μαθητές/τριες που χρησιμοποιούν λεωφορεία των ΚΤΕΛ, μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία των δύο εταιρειών (2431076650 για το αστικό και 2431073130 για το υπεραστικό), καθώς ήδη έχει υπάρξει συνεννόηση για τροποποίηση των δρομολογίων.
Δήμος Μετεώρων
Από τον δήμο Μετεώρων έγινε γνωστό, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, ότι αύριο Τετάρτη, δεν θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή με αποτέλεσμα τον ισχυρό παγετό. Για τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.
Δήμος Πύλης
Με απόφαση του δημάρχου Πύλης αύριο Τετάρτη δεν θα λειτουργήσουν, λόγω παγετού, όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου -πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- καθώς και οι παιδικοί σταθμοί. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, εφιστάται η προσοχή στους διευθυντές των σχολικών μονάδων για τυχόν βλάβες στη θέρμανση, στην ύδρευση και την άμεση αποκατάστασή τους, ώστε να υπάρχει απάλειψη των προβλημάτων.
Δήμος Φαρκαδόνας
Αύριο Τετάρτη δεν θα λειτουργήσει κανένα νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο ούτε οι παιδικοί σταθμοί στον δήμο Φαρκαδόνας, σύμφωνα με απόφαση της αντιδημαρχίας Παιδείας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που επικρατεί στην περιοχή.
Καρδίτσα
Με απόφαση των Δημάρχων Αργιθέας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Σοφάδων, Μουζακίου, και Παλαμά όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου λόγω του πολύ ισχυρού παγετού και της πρόβλεψης για νέα χιονόπτωση.
Οι Παιδικοί Σταθμοί των Δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων θα λειτουργήσουν κανονικά.
Δήμος Άνδρου
Αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Α/θμιας, Β/θμιας Εκπαίδευσης και των Παιδικών Σταθμών, του Δήμου Άνδρου την Τετάρτη 09-01-2019
Δήμος Κιλκίς
Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς στα όρια του Δήμου Κιλκίς, με απόφαση Δημάρχου, λόγω της παρατεινόμενης κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τον παγετό και την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών.
Θήβα
Ο Δήμος Θηβαίων ανακοινώνει ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις, παγετός) με απόφαση Δημάρχου Θηβαίων όλα τα σχολεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θηβαίων καθώς και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Θήβας και Βαγίων θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 από ώρα 10:00 π.μ., ΕΚΤΟΣ από τα Νηπιαγωγεία Καπαρελλίου, Μελισσοχωρίου και Πλαταιών, το Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών και το ΕΕΕΕΚ Λουτουφίου, που θα παραμείνουν κλειστά.
Νομός Ηλείας
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε δημοτικές ενότητες των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και Πύργου της Ηλείας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργου Γεωργιόπουλου, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις δημοτικές ενότητες Λασιώνος και Λαμπείας , καθώς και το δημοτικό σχολείο Κούμανι της δημοτικής ενότητας Φολόης, του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της δημοτικής ενότητας Ανδρίτσαινας, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Ακόμη, θα παραμείνουν κλειστά το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο Γουμέρου της δημοτικής ενότητας Ωλένης, του δήμου Πύργου.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια απόφαση, δεν θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά μαθητών που διαμένουν στις δημοτικές ενότητες Λασιώνος, Λαμπείας, Φολόης και Ανδρίτσαινας και φοιτούν σε σχολεία, όπως Ειδικά, ΕΠΑΛ κ.α., τα οποία λειτουργούν εκτός των προαναφερόμενων περιοχών.

Στερεά Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Τετάρτη αρκετά σχολεία σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που θα ανοίξουν αύριο, αλλά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα.
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση των κατά τόπους δημάρχων, τα σχολεία στο νομό Εύβοιας θα είναι κλειστά, εκτός από αυτά της Σκύρου, που θα λειτουργήσουν κανονικά.
Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Λοκρών (και οι Παιδικοί Σταθμοί), του δήμου Μακρακώμης και του δήμου Δομοκού στη Φθιώτιδα ενώ στο δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη δημοτική κοινότητα Αμφίκλειας. Αντίθετα μετά τις 9:30 θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Κάτω Τιθορέα και Ελάτεια.
Στην Ευρυτανία, τα σχολεία των δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, θα λειτουργήσουν μετά τις 9:00 το πρωί.
Στη Φωκίδα, θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ κλειστά θα είναι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, στις Κοινότητες Δελφών, Πολυδρόσου και Επταλόφου, καθώς και το νηπιαγωγείο Γραβιάς.
Στη Βοιωτία όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά στο δήμο Τανάγρας στο Κυριάκι, στην Αγία Τριάδα και στην Αράχωβα, ενώ στο Δίστομο θα λειτουργήσουν από τις 10:00 το πρωί και κλειστό θα παραμείνει το νηπιαγωγείο.
Δεν θα λειτουργήσουν επίσης τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σε Στείρι, Ακραίφνιο και Κόκκινο ενώ από τις 9:00 το πρωί θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Λεβαδέων.
Τέλος, στο δήμο Θηβαίων όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν αύριο από τις 10:00 π.μ., εκτός από τα Νηπιαγωγεία Καπαρελλίου, Μελισσοχωρίου και Πλαταιών, το Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών και το ΕΕΕΕΚ Λουτουφίου, που θα παραμείνουν κλειστά
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια σχολεία θα είναι κλειστά στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Κιλκίς και Σερρών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τον Δήμο Κιλκίς και τον Δήμο Παιονίας της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις και παγετός) που εκδηλώθηκαν από τις 03-01-2019 στις παραπάνω περιοχές.

Για τους ίδιους λόγους, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης στον Δήμο Σιντικής, της Περιφερειακής Ενότητα Σερρών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι εξής περιοχές:

Οι Τοπικές Κοινότητες: Άνω Ποροϊων, Κάτω Ποροϊων, Μακρυνίτσας, Νεοχωρίου, Πλατανακίων, Καστανούσσης και Ανατολής, της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης.

Οι Τοπικές Κοινότητες: Ακριτοχωρίου και Μανδρακίου, της Δημοτικής Ενότητας Πετριτσίου.

Και οι Δημοτικής Ενότητες: Αγκίστρου, Αχλαδοχωρίου και Προμαχώνος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές των Δήμων Κιλκίς και Σερρών"

Φυλακές Κασσάνδρας: Κρατούμενος τραυμάτισε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους -Με ξυράφι και τσάπα

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας το μεσημέρι της Τρίτης, όταν κρατούμενος επιτέθηκε σε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους οποίους τραυμάτισε.

Αρχικά, ο αλλοδαπός κρατούμενος έπιασε όμηρο τον σωφρονιστικό υπάλληλο, υπό την απειλή ξυραφιού. Στη συνέχεια, με τσάπα χτύπησε στο κεφάλι τον αρχιφύλακα της φυλακής. Μάλιστα, στη συνέχεια έριξε πετρέλαιο στην πτέρυγα της φυλακής και προσπάθησε να βάλει φωτιά.

Τελικά, έπειτα από λίγη ώρα, οι υπόλοιποι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατάφεραν να αφοπλίσουν τον κρατούμενο, τον οποίο παρέδωσαν στην αστυνομία. Οσο για τον αρχιφύλακα και τον σωφρονιστικό υπάλληλο στους οποίους επιτέθηκε, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ο δεύτερος με ελαφρύ κόψιμο στον λαιμό.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλακές Κασσάνδρας: Κρατούμενος τραυμάτισε δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους -Με ξυράφι και τσάπα "

Καιρός: Χιόνια, βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη – Θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο

Καιρός για... ομπρέλες την Τετάρτη (9.1.2019) με βροχές και καταιγίδες. Λιγότερες θα είναι οι χιονοπτώσεις, ενώ ενισχύονται πολύ οι άνεμοι στο Αιγαίο.
Η πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Νέα μεταβολή του καιρού από τα δυτικά με βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες με χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και από το απόγευμα βαθμιαία στα υπόλοιπα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Άνεμοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.
Σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας, όμως τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.
Αναλυτική πρόγνωση
Αττική
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ αργότερα πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα) που τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα στη Θράκη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα).
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -7 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα).
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις, βαθμιαία τοπικές βροχές και μετά το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, κατά τόπους πυκνές μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Το απόγευμα και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στις Κυκλάδες από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το απόγευμα τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους νοτιοδυτικούς 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και από το μεσημέρι 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Ζάκυνθος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Χιόνια, βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη – Θυελλώδεις νοτιάδες στο Αιγαίο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news