facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Λιβύη: O Σάρατζ ζητά τη βοήθεια πέντε χωρών για να απωθήσει τον Χαφτάρ

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, ζήτησε σήμερα από πέντε «φίλες χώρες», ανάμεσα στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύναψη διμερών συμφωνιών ασφάλειας για να τη βοηθήσουν να απωθήσει την επίθεση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη.

Χθες η ΚΕΕ ανακοίνωσε ότι «έθεσε σε εφαρμογή» τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα με την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιο άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη.

Σε επιστολές που απευθύνονται στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Αλγερίας και της Τουρκίας, ο επικεφαλής της ΚΕΕ, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, προτρέπει αυτές τις «φίλες χώρες να ενεργοποιήσουν τις συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

Σκοπός είναι να «απωθηθεί η επίθεση κάθε οργάνωσης η οποία επιχειρεί εκτός της κρατικής νομιμότητας, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα της Λιβύης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη.

Ο Σάρατζ κάλεσε τις πέντε χώρες «να συνεργαστούν και να συντονιστούν» με την ΚΕΕ στη μάχη κατά «των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα».

Η επίθεση που εξαπέλυσε στις αρχές Απριλίου ο στρατάρχης Χάφταρ έδωσε στις οργανώσεις αυτές «την κατάλληλη ευκαιρία και το κλίμα προκειμένου να επιστρέψουν στη Λιβύη όπου οι δραστηριότητές τους αυξήθηκαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕ.

Ο Σάρατζ καλεί επίσης να ενταθεί η συνεργασία στη μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ανθρώπων.

Στον λογαριασμό της στο Twitter, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) αντέδρασε στην ανακοίνωση της έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας με την Άγκυρα, εκφράζοντας λύπη για την «αυξανόμενη ξένη ανάμιξη στη Λιβύη» εκτιμώντας ότι μια «πολιτική λύση είναι η μοναδική λύση στην κρίση».

Η Τουρκία υποστηρίζει ήδη την ΚΕΕ στον πόλεμό της κατά των αντίπαλων δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, παρέχοντάς του κυρίως τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone).

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις υπέρ του Χάφταρ υποστηρίζονται κυρίως από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Η Ρωσία και η Γαλλία κατηγορούνται επίσης ότι υποστηρίζουν τον στρατάρχη, τουλάχιστον στο διπλωματικό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα πιο προσφατα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ, οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 284 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 363 μεταξύ των αμάχων, αφότου ξεκίνησε στις 4 Απριλίου η ένοπλη σύρραξη που οδήγησε στον εκτοπισμό τουλάχιστον 140.000 Λίβυων.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news