facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ερντογάν απειλεί το ΝΑΤΟ και η τουρκική λίρα καταρρέει

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών υποχώρησε η τουρκική λίρα, καθώς φαίνεται πως η Τουρκία οδεύει προς νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,7%, στις 5,85 λίρες ανά δολάριο, μετά τις απειλές Ερντογάν ότι θα κλείσει δύο κρίσιμες βάσεις του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, αυτό είναι μια πιθανότητα αν η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η αγορά αυτή είναι ασύμβατη με την ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ. Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων που θα μπορούσαν να βυθίσουν εκ νέου την Τουρκία σε οικονομική αναταραχή.

Η τουρκική λίρα έχει ήδη αποδυναμωθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς από τις 12 Δεκεμβρίου που η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε τα επιτόκια για τέταρτη φορά στη σειρά, στο 12%, με αποτέλεσμα από τις αρχές Ιουλίου και μετά τα επιτόκια να έχουν μειωθεί συνολικά κατά 1.200 μονάδες βάσης.

Το τουρκικό νόμισμα μπορεί να χάσει άλλο ένα 1,5% επιπλέον, πλησιάζοντας τα χαμηλά του Οκτωβρίου, των 5,938 λιρών ανά δολάριο, αν η απάντηση των Αμερικανών στις δηλώσεις Ερντογάν αποδειχθεί «σχετικά σκληρή», υποστηρίζει ο Piotr Matys, υπεύθυνος στρατηγικής στην Rabobank στο Λονδίνο.

Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν όμως και τα τουρκικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου (σε τουρκική λίρα) να κάνει άλμα 16 μονάδων βάσης, στο 12,52%.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news