facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Αυστηρή προειδοποίηση Δένδια στην Τουρκία!

Το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην ημερίδα πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών, τέτοιες απόπειρες αποτελούν τα δύο τελευταία μνημόνια Τουρκίας -κ υβέρνησης Τρίπολης. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη βασική, διαχρονική θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την οικοδόμηση μίας σχέσης βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου με την Τουρκία.

Όπως σημείωσε, από τη μία πλευρά «επιδιώκουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» και από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, είτε στο Αιγαίο είτε στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου είτε τελευταία μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Αυτό προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με μία πολυεπίπεδη δραστηριότητα. Καταρχήν στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη Δευτέρα με τον γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη. Από εκεί και πέρα, ανέδειξε τη γενικότερη στάση της Ελλάδας στην ΕΕ και χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών προέταξε τις προσπάθειες οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησεων φιλικών χωρών που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Σε αυτό το σημείο μίλησε για τις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία και προανήγγειλε ότι προσεχώς θα επισκεφτεί, μεταξύ άλλων, το Μαρόκο.
Ειδική αναφορά έκανε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς τις αδελφικές. Αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και του ιδίου με τον ομολόγό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας για τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας να δοθεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύοντας πως «δεν έχουμε πάψει να υπογραμμίζουμε και στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ, ότι υπάρχει σαφής αιρεσιμότητα». Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, επισήμανε την ανάγκη την απόλυτης συμμόρφωσης με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Γαι την Αλβανία υπογράμμισε την ανάγκη συμμόρφωσης με την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Χαρτογραφώντας τη δομική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη συνολικού σχεδιασμού. Διευκρίνισε πως η πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και η νέα φιλοσοφία, είναι η ενοποίηση του φορέα άσκησης της εξωτερικής πολιτικής με τον φορέα της εξωστρέφειας της χώρας και της οικονομικής διπλωματίας. Όπως πρόσθεσε, η πρόκληση είναι η σύζευξη να φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο που να μπορέσει όχι μόνο να λειτουργήσει αποδοτικά αλλά και να μην είναι δυνατόν να ανατραπεί στο μέλλον.

Καταληκτικά, απευθυνόμενος στο σύνολο του διπλωματικού Σώματος, ο κ. Δένδιας εξήρε τον πατριωτισμό τους και τη διαρκή προσπάθειά τους, απηύθυνε έκκληση να διατυπώνουν και να καταθέτουν την αιτιολογημένη και διαφορετική άποψή τους και δήλωσε εξαιρετικά υπερήφανος που είναι υπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news