facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΟΤΟΕ κατά Πειραιώς για τις ομαδικές απολύσεις

«Αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις» θεωρεί η Ομοσπονδία την απόλυση 24 από τους 200 εργαζομένους που δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν εθελοντικά από τη μονάδα RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων) στη νέα εταιρεία Ιntrum Ηellas που δημιουργήθηκε

Την κερκόπορτα των απολύσεων στον τραπεζικό κλάδο άνοιξε χθες η Τράπεζα Πειραιώς, κοινοποιώντας την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας 24 εργαζομένων του πρώην RBU (διαχείριση «κόκκινων» δανείων). Και η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να αισθάνεται άβολα, καθώς είναι οι πρώτες απολύσεις στον κλάδο μετά τις μεγάλες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 και είναι διάχυτος ο φόβος ότι η απόφαση της Πειραιώς μπορεί να αποτελέσει οδικό χάρτη και για τις υπόλοιπες τράπεζες που συνεχώς μειώνουν καταστήματα και προσωπικό. Οι απολύσεις τότε αφορούσαν κυρίως υπαλλήλους στις ξένες τράπεζες, οι οποίοι τελικά προσλήφθηκαν στις κρατικές.
Πρόκειται για εργαζομένους, επί συνόλου περίπου 200, που διανύουν την 11η εβδομάδα αναγκαστικής άδειας επειδή δεν δέχτηκαν να μετακινηθούν εθελοντικά στη νέα εταιρεία, την Ιntrum Ηellas, αλλά και δεν αποδέχτηκαν τη μετακίνησή τους σε καταστήματα του δικτύου –στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό- ή σε θυγατρική της τράπεζας στην Αττική (εισπρακτική) ή αποχώρηση από την τράπεζα μέσω ειδικού προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Στους 24 υπαλλήλους της Πειραιώς επιδόθηκε ή θυροκολλήθηκε η απόλυσή τους και πιστώθηκαν άμεσα τα ποσά της αποζημίωσης στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η ΟΤΟΕ ζητά άμεση ανάκληση των απολύσεων και ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε σκέψη, πόσο μάλλον απόφαση, για απολύσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού εργαζομένων τους οποίους αυτή αφορά, «αποκλείει κάθε περιθώριο διαλόγου, αποτελεί μάλιστα αιτία πολέμου, με ευρύτερες κλαδικές διαστάσεις και αναπόφευκτα επιπτώσεις».
Η ανακοίνωση της διοίκησης της Πειραιώς κάνει λόγο για δύσκολη απόφαση «που έρχεται ως κατάληξη της επαναλαμβανόμενης άρνησης των παραπάνω συναδέλφων του πρώην RBU να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος συνέχισης της απασχόλησής τους».
Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση σημείωναν ότι επανειλημμένα είχε αποσαφηνιστείς στους εργαζομένους του RBU η σημασία του εγχειρήματος μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για το προσωπικό που θα μετακινηθεί στην Ιntrum Ηellas με μπόνους 5 μισθών συν πριμ μετάβασης και πριμ παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών αλλά και οι εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες προς κάλυψη θέσεις.
Σημειώνεται ότι η ΟΤΟΕ έμαθε τις απολύσεις απ’ ευθείας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση με αντικείμενο την πορεία και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της συμφωνίας Τράπεζας Πειραιώς ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ που αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Ο Χρ. Μεγάλου «ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση για 24, καταρχήν, απολύσεις, που ήδη υλοποιείται. Κατόπιν αυτού, κάλεσε την ΟΤΟΕ να αναζητηθούν από κοινού εναλλακτικές λύσεις για τους υπόλοιπους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι η τράπεζα επιδιώκει ρήξη και θα την έχει, εφόσον μετά από μήνες προσχηματικής και παρελκυστικής τακτικής δεν αφήνει -και δεν υπάρχει- πλέον κανένα αντικείμενο συζήτησης, σύγκλισης και συνεννόησης».
Η ΟΤΟΕ καταγγέλλει τη διοίκηση της τράπεζας ότι δεν τίμησε την υπογραφή της στη μεταξύ τους συμφωνία η οποία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι «οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».
Από τους 1.300 εργαζομένους του RBU, στην Ιntrum μετακινήθηκαν… εθελοντικά περί τους 850, εκ των οποίων οι 250 με δανειστική σύμβαση -θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στην Intrum ή αν θα… επιστρέψουν στην τράπεζα- και 100 τοποθετήθηκαν άμεσα σε καταστήματα της Πειραιώς κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Περίπου 20 δέχτηκαν να πάνε μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ορισμένοι αποδέχτηκαν την εθελουσία και οι υπόλοιποι που δεν έχουν αποδεχτεί καμία από τις… εναλλακτικές προτάσεις είναι σε υποχρεωτική άδεια.

Επιχείρηση εκφοβισμού

Η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί με τις 24 απολύσεις να εκφοβίσει τους 120 εργαζομένους που παραμένουν στην τράπεζα και να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήξη των δανειακών συμβάσεων με τις οποίες εργάζονται άλλοι 250 εργαζόμενοι.
Η Ομοσπονδία εξάλλου, καταρρίπτοντας το επιχείρημα περί άρνησης συμμόρφωσης σε διευθυντική απόφαση ανακαταμερισμού των θέσεων εργασίας, απαντά πως οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν δεν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στην απόφαση της διοίκησης για μετάθεση γιατί δεν μετατέθηκαν καν. «Δεν υπήρξε απόφαση για μετάθεση. Απλώς ρωτήθηκαν αν θέλουν να μετατεθούν και αρνήθηκαν. Υπήρξε ερώτημα, αλλά όχι απόφαση» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σωτήρης Σαξώνης.
Την κατάφωρη αθέτηση της συμφωνίας που είχε υπογράψει η τράπεζα με τους εργαζομένους σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.
«Οι εκδικητικές απολύσεις έρχονται ως συνέχεια της αναγκαστικής άδειας και των εκβιαστικών πρακτικών σε βάρος των συνολικά 350 υπαλλήλων που αρνήθηκαν τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία προέβλεπε ρητά ότι η μετακίνηση θα ήταν μόνο εθελοντική» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Τράπεζα Πειραιώς οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία στην οποία έχει δεσμευτεί και να εγκαταλείψει κάθε εκβιαστική πρακτική σε βάρος των εργαζομένων. Καλέσαμε επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει και να προστατεύσει τους εργαζομένους από κάθε καταχρηστική ενέργεια εις βάρος τους, αλλά το υπουργείο τήρησε σιγήν ιχθύος. Σήμερα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η στάση του υπουργείου Εργασίας ενθάρρυνε την εργοδοτική αυθαιρεσία. Απαιτούμε την άμεση παρέμβασή του έστω και τώρα για την ανάκληση όλων των απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς, την τήρηση της συμφωνίας διοίκησης-εργαζομένων και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων» κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.
Η ΟΤΟΕ θα ενημερώσει σήμερα το πρωί για τις προκλητικές και απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.
Αύριο 4/12/2019 και ώρα 13.00 θα γίνει συνάντηση με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Στεργίου, στα γραφεία του κόμματος. Ακόμα μεγαλύτερο… ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται να έχει η τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη.
efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news