facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Ερντογάν: Τον Γενάρη στη Βουλή η πρόταση για αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Προκλήσεις κάθε μέρα από Τουρκία - Το μήνυμα της Αθήνας

Ακόμα και χθες, ανήμερα των Χριστουγέννων, η Άγκυρα συνέχισε να προκαλεί με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, συνολικά έξι τουρκικά F-16 προχώρησαν σε παραβιάσεις και ισάριθμες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τα τουρκικά μαχητικά δραστηριοποιήθηκαν στο βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά, τα οποία προχώρησαν σε μια περίπτωση σε εμπλοκή με τουρκικά αεροσκάφη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα από το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων, την ακριτική Κάσο: «Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την αταλάντευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητά, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας».

Εντωμεταξύ, το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης συνεχίζει να προκαλεί διπλωματικές αναταράξεις. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στην Τύνιδα, συνάντησε τον Τυνήσιο ομόλογό του Καΐς Σαγιέντ, με τον οποίο συζήτησαν τα πιθανά βήματα και τη συνεργασία των δύο χωρών τους για τη Λιβύη. Ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του Ανώτατου Συμβουλίου Λιβυκών Πόλεων και Φυλών, για να συζητήσει μια πιθανή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι «η Τυνησία θα μπορούσε να έχει "πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή" για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγο σχετικά με το σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης»! Με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη η Άγκυρα ήθελε «να προκαλέσει συναγερμό σε Ελλάδα και Κύπρο για να στείλει μήνυμα ότι είναι έτοιμη να επιβάλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες». Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται την εκτίμηση πολλών αναλυτών.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news