facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Πως θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή

Από την 1η Δεκεμβρίου ισχύει το νέο καθεστώς για τα δημόσια και ιδιωτικά οικοδομοτεχνικά έργα, καθώς προβλέπεται η υποχρεωτική αναγγελία στο ΣΕΠΕ όλων όσοι εργάζονται σε αυτά.

Αυτό ορίζεται σε υπουργική απόφαση που υπέγραψε το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με στόχο να λειτουργήσει και στην οικοδομή το «ηλεκτρονικό μάτι» του συστήματος Εργάνη και να καλυφθεί ένα ακόμη πεδίο όπου εκτιμάται ότι ανθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη απασχόληση.

Πλέον, η διαδικασία της «αναγγελίας του απασχολούμενου προσωπικού επί εκτέλεσης οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έρχου», θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι των δημοσίων έργων θα αναγγέλλονται ηλεκτρονικά, ενώ οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά έργα θα απογράφονται στο σύστημα «Εργάνη».

Μάλιστα, με συμπληρωματικό το έγγραφο το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει πως ο νόμος ορίζει ρητώς πως η υποχρέωση όλων των εργοδοτών που απασχολούν προσωπικό για την εκτέλεση οικοδομικής εργασίας ή τεχνικού έργου (με εξαίρεση τους εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα για τα οποία εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ' ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας για την εκτέλεση οικοδομικού έργου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις Κανονισμού Ασφάλισης του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) θα πρέπει να αναγγέλλουν το απασχολούμενο προσωπικό στις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μέσω του συστήματος Εργάνη, πριν την έναρξη κάθε ημερήσιας απασχόλησης.

Υπόχρεοι εργοδότες τόσο για την Αναγγελία, όσο και για την τήρηση αντιγράφου του εντύπου, στον τόπο εκτέλεσης του έργου, ορίζονται όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία, είναι υπόχρεα για την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου, την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς και την καταβολή των εισφορών.

Ειδικά για τις ΑΠΔ και τις εισφορές, υπόχρεοι κατά περίπτωση είναι οι εξής:

Α) Ο ανάδοχος ή εργολάβος, για οικοδομικό ή τεχνικό έργο του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημοσίων, Κοινοτικών Επιχειρήσεων Δημόσιας ή Κοινής Ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα που εκτελούνται εργολαβικά.

• Ο κύριος του έργου και όλα τα μεσολαβούντα πρόσωπα, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, για ιδιωτικό τεχνικό έργο που εκτελείται από τον κύριο αυτού με τη μεσολάβηση προσώπων με τα οποία αυτός συνεβλήθη και τα οποία αναλαμβάνουν την εκτέλεση τμήματος ή του συνόλου του έργου, εφόσον τα πρόσωπα που μεσολαβούν προσλαμβάνουν και αμείβουν τους απασχολούμενους σε αυτό.

• Ο Δημόσιος Φορέας εκτέλεσης για Δημόσια έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία.

Προσοχή. Όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, η υποχρέωση Αναγγελίας και τήρησης αντιγράφου αυτής υφίσταται αυτοτελώς για κάθε υπόχρεο εργοδότη και για κάθε έργο, πριν την έναρξη των εργασιών του απασχολούμενου προσωπικό.

Εξαιρούνται όσοι εργοδότες εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα ιδιωτικά οικοδομικά έργα με αυτεπιστασία και τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα κατά το σύστημα της αντιπαροχής.

Ως υπόχρεοι εργοδότες σε αυτήν την περίπτωση νοούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία είναι υπόχρεα: α) για την απογραφή οικοδομοτεχνικού έργου, β)για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), καθώς και την καταβολή των εισφορών, ως εξής:

• Ο κύριος ή οι συγκύριοι του κτίσματος που ανεγείρεται, συμπληρώνεται, μεταρρυθμίζεται, επισκευάζεται ή κατεδαφίζεται, για τις οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται από τον κύριο του έργου ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων (εργολάβων, υπεργολάβων).

• Ο κύριος ή οι συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευαστής, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, επί ανάθεσης οικοδομικών εργασιών με εργολαβία κατά το σύστημα της αντιπαροχής.

Οι εργοδότες αυτοί, είναι υπόχρεοι για: α) την τήρηση του «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων» στον τόπο εκτέλεσης του έργου και β) την αναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» του απασχολούμενου μηνιαίως προσωπικού μέχρι και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα της απασχόλησης.

Τέλος, εργοδότες - ιδιοκτήτες, για μικροεπισκευές των κατοικιών τους, όταν δεν απαιτείται άδεια οικοδομικών εργασιών και εφόσον δεν απασχολούν περισσότερους των δυο εργαζομένων, δεν υποχρεούνται στην τήρηση «Βιβλίου Ημερήσιων Δελτίων Απασχολούμενου Προσωπικού στην εκτέλεση οικοδομικών και τεχνικών έργων».

Μετά την ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης, δεν απαιτείται από τους εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων, η υποβολή πίνακα ωρών εργασίας προσωπικού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο εργοδότης θα υφίσταται το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news