facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την αποδοκιμάζει και το Κρεμλίνο

Την ανησυχία του εκφράζει και το Κρεμλίνο για το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, δίνοντας έμφαση στην αποτροπή δημιουργίας μιας έκρυθμης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ρωσική κριτική για τις προκλήσεις της Τουρκίας φτάνει, παρά το ρωσοτουρκικό διπλωματικό φλερτ, και ύστερα από τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία καθιστά σαφές ότι οι ενέργειες της Άγκυρας αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο, έστειλε η Μόσχα.

«Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Κληθείσα να σχολιάσει το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε πως μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο προς το παρόν δεν ανακοινώνεται.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει ειδική αναφορά στην εκτίμηση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι το έγγραφο μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης για τη διευθέτηση του Λιβυκού ζητήματος στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι ανακύπτουν πολλά ζητήματα και άμεσα προς τον αλ Σάρατζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης).

Όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα ασφάλειας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως η εμφάνισή του έδωσε την αφορμή για ισχυρισμούς περί αποπειρών της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, στην αντιπαράθεσή της με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, όπως και μέσω της απροκάλυπτης παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

Η ανακοίνωση της κ. Ζαχάροβα καταλήγει ως εξής: «Ελπίζουμε ότι τα δύο μέρη των προαναφερθέντων μνημονίων θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και θα αποστούν από πράξεις που θα επιδείνωναν περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο συνολικά».

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news