facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Φορολογικό νομοσχέδιο: 23+1 μέτρα – ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Βροχή» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020  ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Το «κοκτέιλ» των νέων μέτρων στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στην αγορά και στην κοινωνία, αναμένοντας να φανεί ποια μέτρα θα ωφελήσουν περισσότερο ή λιγότερο τελικά τον στόχο της Ανάπτυξης,  από την 1.1.2020 που θα ενεργοποιηθούν και μετά.
Με το νέο πλαίσιο, μεταξύ άλλων,απαλλάσσονται πλήρως από εισφορά αλληλεγγύης άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, γίνεται εξαίρεση των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.  Επειδή πολλές πολύτεκνες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Είναι μία προσθήκη που, όπως και οι άλλες, θα πρέπει να τύχουν ευρείας στήριξης, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.
Συνοψίζοντας όλα τα νέα μέτρα, όπως διαμορφώθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση και την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε και νέα, λέγοντας στη Βουλή πως η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
Άμεσα πάντως, για τα εισοδήματα από 1.1.2020 και εφεξής, το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε περιλαμβάνει:
1ον) την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί για 20%που είναι σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και για εισοδήματα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Η μείωση αυτή δεν αφορά μόνο όσους έχουν εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά ωφελεί το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται με βάση προοδευτική κλίμακα. Επιπλέον μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Μετά τις παρεμβάσεις αυτές:
–  ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 2 χιλιάδες ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.300 ευρώ και στην περίπτωση αυτή.
– ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 24 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 5.896 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 4.596 ευρώ φόρο.Ο φόρος μειώνεται και εδώ κατά 1.300 ευρώ.
2ον) την αύξηση στο «αφορολόγητο» όριο για κάθε παιδί και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων. Προκύπτει μείωση κατά 810 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 9 χιλιάδες ευρώ.Η αντίστοιχη μείωση για φορολογούμενο με δύο παιδιά είναι 900 ευρώ, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.Για τους τρίτεκνους η μείωση αντιστοιχεί σε 1.120 ευρώ και με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 11 χιλιάδες ευρώ. Κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενο με τέσσερα παιδιά και με το αφορολόγητο όριο να ψάχνεται στα 12 χιλιάδες ευρώ και επίσης για κάθε επιπλέον τέκνο, μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
3ον) τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Είναι ένα μέτρο που ευνοεί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας τους.
4ον) την μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.
5ον)  την μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95%, του φόρου που προκύπτει για τις επιχειρήσεις και αφορά το έτος 2018.
6ον) χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ένα μέτρο που στοχεύει στην αναγέννηση και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα.
7ον) πλήρη απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε σε μόνιμο φόρο, για όλα τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξάρτητα από τη φύση ή τη μορφή της αναπηρίας.
8ον) μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24%, που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.
9ον) μείωση ΦΠΑ για τα κράνη των δικυκλιστών και τα παιδικά καθίσματααπό το 24% στο 13%.
10ον) κατάργηση της εισφοράς 0,6% του ν. 128/1975 στις πιστώσεις εταιρειών “factory” και “leasing”, με στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
11ον) νέο τρόπο φορολόγησης των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, των λεγόμενων “stockoptions”.
Εφόσον οι μετοχές που θα αποκτηθούν από την άσκησή τους διακρατούνται για είκοσι τέσσερις μήνες από τους εργαζόμενους, η υπεραξία από την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών δεν θα προστίθεται στα λοιπά εισοδήματα του εργαζόμενου, προκειμένου να υπαχθεί στη φορολόγηση με βάση την κλίμακα, αλλά θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%. Μάλιστα για τους εργαζόμενους σε νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή σε μικρές ή πολύ μικρές μη εισηγμένες επιχειρήσεις προβλέπεται, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής στο 5%.
Ουσιαστικά,με τον τρόπο αυτό, ο εργαζόμενος έχει άμεσο όφελος και συμμετέχει στην επενδυτική προοπτική της επιχείρησης στην οποία εργάζεται.Είναι μια ρύθμιση που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για να επιστρέψουν στη χώρα μας οι νέοι που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και να ανακοπεί  επιτέλους το “brain drain”.
12ον)  αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης για τις παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους με τη μορφή εταιρικού αυτοκινήτου, όπου πλέον θα υπάρχει φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα, με βάση τη λιανική τιμή προ φόρων και με νέους και πολύ πιο δίκαιους φορολογικούς συντελεστές ανά κλιμάκιο. Περαιτέρω, εξαιρούνται από τη φορολόγηση ως εισοδήματος τα οχήματα που παραχωρούνται αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς, με λιανική τιμή προ φόρων ως 17 χιλιάδες ευρώ.
Υπέρ των εργαζομένων είναι και τα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής ευθύνης όπως για παράδειγμα η έκπτωση, προσαυξημένη κατά 30%, από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεωνγια τις δαπάνες που αφορούν σε χορήγηση καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οποίες σημειωτέον δεν θα υπολογίζονται ως εισόδημα για τον εργαζόμενο.
13ον)  απλοποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογική κατοικία και νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500 χιλιάδων ευρώ.
14ον) απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύηςτων τόκων εταιρικών ομολόγων, εισηγμένων στην οργανωμένη αγορά.
15ον) αναστολή ΦΠΑ για τις οικοδομές με άδεια από την 1η Ιανουαρίου 2006, εντάσσοντας την αναστολή και την αντιπαροχή.
16ον) αναστέλλεται ο φόρος της υπεραξίας για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, που κατά κοινή διαπίστωση θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την κτηματαγορά.
17ον) μείωση φόρου 40% για δαπάνες υπηρεσιών που αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, με συνολικό ύψος δαπάνης στις 16 χιλιάδες ευρώ, ισόποσα κατανεμημένεςσε περίοδο τεσσάρων ετών. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της διαβούλευσης απαλείφθηκε η διάταξη με την οποία οι ιδιοκτήτες έχαναν την έκπτωση 5% από το εισόδημα ακίνητων.
18ον) περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο εξής μισθωτοί, συνταξιούχοι,ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.Για το συγκεκριμένο μέτρο έχουν προβλεφθεί εξαιρέσεις για κατηγορίες πολιτών που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Ωστόσο δεν θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και το ποσό της διατροφής στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος.Το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών μειώνεται στο 20% του πραγματικού εισοδήματος, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Σε φορολογούμενους που έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί πλην του ακατάσχετου, το όριο δαπανών περιορίζεται στα 5.000 ευρώ.
19ον) την εφάπαξ διαγραφή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι πολίτες μέχρι το ποσό των 10 ευρώ, η παρακολούθηση των οποίων συσσώρευε υψηλό διοικητικό κόστος για το δημόσιο.Το μέτρο αυτό ωφελεί πάνω από 500.000 πολίτες. Επιπλέον, καθιερώνεται και περιοδική διαγραφή ποσών οφειλής έως 1 ευρώ.
20ον)  την επέκταση της προθεσμία για την υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς, από τους έξι μήνες  που ίσχυε μέχρι σήμερα, στους εννέα μήνες, προκειμένου να διευκολύνουμε τους πολίτες.
21ον) νέο μέτρο στήριξης για τον κλάδο των μικρών οινοπαραγωγών. Σύμφωνα με αυτό θα επιστρέφεται ή θα διαγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, που βεβαιώθηκε μέχρι την τελευταία ημέρα ισχύος του φόρου, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2018, εφόσον δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση.
22ον)  ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες για δωρεές προς φορείς ή κοινωφελή ιδρύματα μέσα από τη χορήγηση μεγαλύτερης μείωσης φόρου, η οποία πλέον θα ανέρχεται σε ποσοστό 20% (για δωρεές άνω των 100 ευρώ). Μέχρι σήμερα η μείωση αυτή ήταν 10% και απεδείχθη στην πράξη ότι δεν λειτουργούσε.
23ον) μετάταξη από τον συντελεστή 13% στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6% των φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με δυσίατα νοσήματα.
24ον) φορολογική ελάφρυνση των πολύτεκνων οικογενειών μέσω της εξαίρεσης των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων τους από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Πολλές πολύτεκνες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, τα οποία επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Είναι μία προσθήκη που, όπως και οι άλλες, θα πρέπει να τύχουν ευρείας στήριξης, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.
newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news