facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

WSJ: H Google «υπέκλεψε» δεδομένα υγείας από εκατομμύρια Αμερικανούς

Στην καταγγελία πως η Google χρησιμοποίησε ένα «μυστικό πρόγραμμα», σε συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας των ΗΠΑ, προκειμένου να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται προσωπικές πληροφορίες για την υγεία εκατομμυρίων Αμερικανών σε 21 πολιτείες, προχώρησε η Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές με γνώση της υπόθεσης, πρόκειται για το πρόγραμμα με την ονομασία «Project Nightingale». Η Google ξεκίνησε την προσπάθεια της το 2018 σε συνεργασία με την Ascension, το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα υγείας στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας τον ρυθμό συγκέντρωσης δεδομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Τα στοιχεία που φέρεται να στόχευε η Google αφορούσαν μεταξύ άλλων αποτελέσματα εργαστηρίων, διαγνώσεις γιατρών και αρχεία από νοσηλεία, ενίοτε και το πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ούτε οι ασθενείς ούτε οι γιατροί φέρεται να είχαν ενημερωθεί, αναφέρει η WSJ.

Τουλάχιστον 150 υπάλληλοι της Google έχουν ήδη πρόσβαση σε ένα μεγάλο μέρος των στοιχείων για δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς, αναφέρει η WSJ επικαλούμενη πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Οι Amazon.com Inc., Apple Inc. και Microsoft Corp. επίσης προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, χωρίς να έχουν συνάψει συμφωνίες αυτού του μεγέθους, αναφέρει η WSJ.

Ορισμένοι υπάλληλοι της Ascension έχουν θέσει το θέμα της συγκέντρωσης και κοινοποίησης των στοιχείων αυτών, τόσο σε τεχνολογικό όσο και ηθική βάση, αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας ότι εμπειρογνώμονες σε θέματα ιδιωτικότητας φαίνεται να έχουν αναφέρει ότι αυτό επιτρέπεται με βάση τον ομοσπονδιακό νόμο του 1996 (Health Insurance Portability and Accountability Act), ο οποίος επιτρέπει στα νοσοκομεία να μοιράζονται τα στοιχεία με επιχειρηματικούς εταίρους, χωρίς να ενημερώνουν τους ασθενείς. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί οι πληροφορίες να χρησιμοποιούνται «αποκλειστικά για να βοηθήσουν τον καλυπτόμενο φορές να διενεργήσει τις λειτουργίες υγειονομικής περίθαλψης».

Η Google στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιεί τα στοιχεία, εν μέρει, για να σχεδιάσει νέο λογισμικό το οποίο στηρίζεται από προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη το οποίο εστιάζει στον κάθε ασθενή για να προτείνει αλλαγές στην αντιμετώπιση του. Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στη WSJ ότι το σχέδιο συμμορφώνεται πλήρως με τον ομοσπονδιακό νόμο για την υγεία και προβλέπει ισχυρές προστασίες για τα δεδομένα των ασθενών. Ένας εκπρόσωπος της Ascension δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news