facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Προανακριτική Novartis: Δημοσιεύματα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε πίεση υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας

Την συντονισμένη πίεση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2013 - σε μια περίοδο που η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προωθούσε σειρά μέτρων για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης - προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας αποκαλύπτουν δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυγή» που κατέθεσε στην προανακριτική επιτροπή που ερευνά την σκευωρία Novartis ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ειδικότερα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της επιτροπής κατέθεσε:

- πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ στις 2 Μαρτίου 2013 με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς»

- κείμενο στις 17 Ιουλίου 2013 με τίτλο «Δεν πρόκειται να ξαναδείς αυτό το φάρμακο…» που εξυμνεί το «καινοτόμο και τελευταίας γενεάς φάρμακο GILENYA, της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis…». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο δράμα της Ιουλίας, που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, και επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό της ταμείο θα σταματήσει να καλύπτει το συγκεκριμένο φάρμακο που κοστίζει 1.600 ευρώ. «Είμαστε σίγουροι, όμως, ότι κάποια ευαισθησία θα ανακύψει τελικά, εκ μέρους είτε της εταιρείας Novartis είτε των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων» καταλήγει το δημοσίευμα υπογραμμίζοντας ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να πιστέψουμε ότι η απάνθρωπη και εγκληματική ταλαιπωρία της Ιουλίας οφείλεται στο γεγονός ότι η Ιουλία κατάγεται από την Αλβανία».

Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο η Novartis προωθούσε το περίφημο Harvard project, ένα πρόγραμμα προώθησης σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των θέσεων της εταιρείας για ευνοϊκή τιμολόγηση των προϊόντων της.

«Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής οι κεντρικοί στόχοι του project δεν επιτεύχθηκαν από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αλλά υλοποιήθηκαν μετά το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Harvard project πήρε σάρκα και οστά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας που ήταν και στόχοι του project, δηλαδή η έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η υιοθέτηση των 2 χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης ως βάση επετεύχθησαν επι κυβέρνησης Τσίπρα» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μαρκόπουλου, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «είχα δει το Ν. Φίλη ως διευθυντή της Αυγής. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα. Η διαφημιστική συνεργασία με την «Αυγή» κράτησε όλο το διάστημα που ήμουν στην εταιρεία». Κληθείς δε να σχολιάσει το επίμαχο δημοσίευμα για το GILENYA είπε «ήταν πολύ θετικό για την Novartis».

«Στην «Αυγή» εκτός από καταχωρήσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ» είπε σε άλλο σημείο.

Επίσης, ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη. Είπε ότι τον έχει συναντήσει περισσότερες από 3 φορές και ότι «του δώσαμε διαφήμιση και στον ίδιο και στο Hot doc. Έβαλε την διαφήμιση στο τεύχος που έκανε το δημοσίευμα κατά της Pfizer με αποτέλεσμα να μου διαμαρτυρηθεί η ανταγωνίστρια εταιρεία ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Έτσι δεν έβαλα ξανά διαφήμιση και του διαμαρτυρήθηκα. Αυτός έκανε προσεγγίσεις λέγοντάς μου ότι έκανε λάθος αλλά δεν του ξαναέδωσα διαφήμιση».

Ο βουλευτής της ΝΔ κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει για τις συναντήσεις του με τον Αλ. Τσίπρα. «Έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κατανόησε τις θέσεις μας».

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Αυγής» με τίτλο «Ο Αλ. Τσίπρας με φαρμακοβιομήχανους. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν υπόκειται σε περιορισμούς ή εκβιασμούς» και απαντώντας στην ερώτηση αν ποια κυβέρνηση ήταν πιο κοντά στις θέσεις της εταιρείας, ο κ. Φρουζής είπε «σαφέστατα ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατανοούσε καλύτερα».

Δείτε τα δημοσιεύματα που κατέθεσε στην προανακριτική ο Δημήτρης Μαρκόπουλος:


dimosievmata_nov
dimosievmata_nov1
protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news