facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Σκυλακάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετακύλησε στους φορολογούμενους το βάρος της περίθαλψης μεταναστών

«Σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το πολύ μεγάλο χρέος που έχουμε αλλά το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε

Στους Έλληνες φορολογούμενους μετακύλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το βάρος της νοσοκομειακής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών αν και όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα έπρεπε να εξαιρεθούν.

Κατά την συζήτηση του απολογισμού της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής υποστήριξε πως λόγω «λαθών επιμέλειας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσμετρούσε τις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης μεταναστών και προσφύγων στις συνολικές δαπάνες της κυβέρνησης, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τα έξοδο και άρα τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

«Υπήρχαν και λάθη επιμέλειας όπως στα νοσοκομεία που δεν κατέγραφαν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές δαπάνες και δεν έβγαιναν από τις δαπάνες της κυβέρνησης όπως μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας. Στα στοιχεία που πήραμε και ρωτήσαμε τα νοσοκομεία σχετικά μας είπαν για παράδειγμα ότι στο νοσοκομείο Λέσβου δεν υπήρχαν καταγραμμένες δαπάνες για μετανάστες και πρόσφυγες. Υπολογίστε ότι αυτά είναι λεφτά που φορολογούμε τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ το βάρος της περιόδου 2016-2018 στους φορολογούμενους

Πέραν αυτού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι το συνολικό οικονομικό βάρος που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016 – 2018 στους φορολογούμενους ανέρχεται σε τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος δε, υποστήριξε ότι το περίφημο μαξιλαράκι δεν απέφερε τίποτα για τους Έλληνες πολίτες καθώς εξασφαλίζει μόνο τους δανειστές.

«Την περίοδο 2016 – 18 υπήρξε 11,4 δις ευρώ υπερπλεονάσμα. Δηλαδή άνω του στόχου. Αυτά τα χρήματα δεν πήγαν για διανομή μερίσματος καθώς αυτό δινόταν από τα συμφωνημένα πλεονάσματα. Στην ίδια περίοδο είχαμε 18 δις ευρώ αύξηση ληξιπρόθεσμων. Σύνολο 30 δις ευρώ φορολογικό βάρος επιπρόσθετα από τα βάρη των συμφωνημένων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060. Τα 30 δισ. ευρώ βάρος διέλυσαν την ανάπτυξη. Το 2016 υπήρχε στόχος για ανάπτυξη 2,7% και είχατε 1,4%» ανέφερε για να προσθέσει: «Σήμερα το μείζον πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι το πολύ μεγάλο χρέος που έχουμε αλλά το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχουμε. Ποσοστό επενδύσεων 12% του ΑΕΠ με μέσο όρο Ευρώπης στο 20%.

Για να αποκατασταθεί το κεφάλαιο - κάλυψη αποσβέσεων θα έπρεπε να έχουμε 16% ποσοστό επενδύσεων. Αυτό μειώνει την πραγματική παραγωγική ικανότητα της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει όλο και λιγότερο γιατί οι επενδύσεις είναι λιγότερες από τις αποσβέσεις. Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται θέσεις εργασίες, χάνουμε τεχνολογική πλοήγηση, χάνοντας την δυνατότητα να φέρουμε νέο κεφάλαιο μειώνουμε και την καινοτομία. Το κενό μεταξύ δυνητικής παραγωγικότητας και πραγματικής μειώνεται. Αυτό είναι που συνέβη και το 2017».

«Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει»

Αναφορικά με το μαξιλάρι 4 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση είπε ότι «με βάση την συμφωνία που ισχύει μέχρι το 2060 και δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 40 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό; Από κάθε χρονιά μπορούμε να χρησιμοποιούμε μόνο τις εισπράξεις της χρονιάς μειωμένες με το πρωτογενές πλεόνασμα και τα άλλα μπορούν να πάνε μόνο για το χρέος (τοκοχρεολύσια). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μαξιλάρι είτε είναι στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε στον πλανήτη Άρη είναι μακριά σε σχέση με τις δαπάνες που θα κάνουμε την περίοδο 2020 – 2059. Αυτή είναι η δυσάρεστη πραγματικότητα. Το μαξιλάρι είναι καλό για τους δανειστές αλλά δεν μας καλύπτει».

«Μήπως θα έπρεπε να έχουμε ούτως ή άλλως το μαξιλάρι λόγω του τεράστιου χρέους;» αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο για να εξηγήσει: «Θέτω 3 αριθμούς: Το 2014 η μικρή έξοδος στις αγορές έγινε με επιτόκιο 4,75. Τον Μάρτιο του 2019 η τελευταία έξοδος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με επιτόκιο 3,85. Σε 5 χρόνια μείωση μικρότερη του 1%. Η τελευταία έξοδος της σημερινής κυβέρνησης τον περασμένο Οκτώβριο έγινε με επιτόκιο 1,5. Μέσα σε 6 μήνες είχαμε πτώση 2 μονάδων. Αν είχαμε το μαξιλάρι γιατί δεν εμφανίστηκε η μείωση τον Μάρτιο; Αυτό που έγινε ήταν η αλλαγή της πολιτικής»

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news