facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Μεταναστευτικό: Ασφυκτιούν τα νησιά - «Όχι» σε δεύτερη Μόρια το μήνυμα από τη Χίο

Σε δυσεπίλυτο γρίφο που προκαλεί εντάσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας εξελίσσεται το μεταναστευτικό με την κυβέρνηση να καλείται να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που ασφυκτιούν από τις συνεχείς αφίξεις μεταναστών και προσφύγων με βάρκες από τα τουρκικά παράλια και τις αντιδράσεις από αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας στις οποίες επιχειρείται ή πραγματοποιείται μεταφορά ατόμων από τα νησιά.

Το πρωί της Δευτέρας κάτοικοι των Καμποχώρων της Χίου βγήκαν στους δρόμους αποκλείοντας τη δίοδο των οχημάτων προς τη ΒΙ.ΑΛ., ως μία πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας στον εγκλωβισμό χιλιάδων ατόμων στο Κ.Υ.Τ. του Χαλκειούς και στην ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής φιλοξενίες στις πέριξ ιδιωτικές εκτάσεις.

Οι κάτοικοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να βγάζει εκτός κάδρου τη Χίο, δίνοντας βάση μόνο στη Λέσβο και στη Σάμο λέγοντας «όχι» στη δημιουργία μιας δεύτερης Μόριας στη Σάμο καθώς, σύμφωνα με το politischions.gr στο ΚΥΤ στον Χαλκειό ζουν περίπου 6.000 μετανάστες, όταν στα Καμπόχωρα ζουν 1.000 μόνιμοι κάτοικοι.




«Η κανονικότητα της ζωής στο Χαλκειός έχει χαθεί»

Τη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους κατοίκους του Χαλκειούς δήλωσε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων σε επικοινωνία του με τον Γ.Γ. για τη διαχείριση του μεταναστευτικού έλαβε δεσμεύσεις ότι μετά τη Σάμο και τη Λέσβο σειρά αυτή την εβδομάδα έχει η Χίος και η Κως.

 

«Επιτέλους να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης»

Για τραγικές καταστάσεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι κοινωνίες των Καμποχώρων έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όχι μόνο αποσυμφόρησης αλλά και κλεισίματος της ΒΙ.ΑΛ.. «Λύσεις της μετακίνησης πληθυσμού δεν αποτελούν λύση γιατί οι ροές είναι συνεχείς και ανεξέλεγκτες τους τελευταίους μήνες. Η λύση πρέπει να είναι ριζοσπαστική και σε κεντρικό επίπεδο. Η Ν.Δ. πρέπει επιτέλους να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις», ανέφερε.

Οι επιχειρήσεις αποσυμφόρησης των νησιών συνεχίζονται πάντως και σήμερα. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο. Λίγο πριν τις 9.00 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 2 μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο. Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις είναι προγραμματισμένο να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας.

6f82bab1c3868dfd1aa4bc6b82340718
f745c01d09791d9ffd31e9f455214368
db8256cc330ba74b8c53081e8291eb8f
2c71007fd63184f27ad3fb9e78932507

Δήμαρχος Σκύδρας στον ΘΕΜΑ 104,6: Φέρνουν μετανάστες 400 μέτρα από το κέντρο της πόλης

Μιλώντας για το κύμα αντιδράσεων στον δήμο της, η δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου επίσημανε στον ΘΕΜΑ 104,6 το πόσο αμβλύνει την κατάσταση το γεγονός ότι το πρώην στρατόπεδο Σκύδρας βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τις εργατικές κατοικίες, με το Κέντρο Υγείας, με εγκαταστάσεις αθλητικών συλλόγων, με σταβλικές εγκαταστάσεις, με αποθήκες, με το τελωνείο και με επιχειρήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο χώρος είναι μόλις 400 μέτρα από το κέντρο της πόλης.

Αν και η δήμαρχος Σκύδρας καταδίκασε τις ακραίες εκφράσεις, εξέφρασε ωστόσο την έντονη ανησυχία της για τη αγωνία, την αναστάτωση και τον φόβο των ντόπιων γιατί είναι δικαιολογημένο όπως είπε «όταν ανοίγουμε την τηλεόραση και ακούμε συνεχώς για επεισόδια, για επιθέσεις, για προσπάθειες διάφορων παράνομων πράξεων, με δεδομένο ότι υπάρχει μία άλλη κουλτούρα σε αυτούς τους ανθρώπους, υπάρχει αυτός ο φόβος και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, να μην είμαστε υποκριτές, νομίζω ότι είναι δικαιολογημένος αυτός ο φόβος».

Σημείωσε, δε, ότι δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των ανθρώπων που πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή τους ούτε για το αν θα είναι Σύριοι ή πρόσφυγες  ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντηση της με τον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος, όπως είπε η κ. Ιγνατιάδου, αφού είδε τους ισχυρισμούς της τοπικής αρχής και τις δυσκολίες που προκύπτουν,κατάλαβε πως υπάρχει πρόβλημα και σε συνεννόηση με τον κ. Στεφανή η Σκύδρα είναι εκτός σχεδιασμού.   . 

Γερμανικά ΜΜΕ: «Καταστροφική» η κατάσταση στη Μόρια

Καταστροφική παραμένει η κατάσταση στη Μόρια, γράφει η γερμανική Die Zeit σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την μεταφορά προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική χώρα. 

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει και την έντονη δυσφορία των τοπικών αρχών στα νησιά του Αιγαίου που λένε ότι έχουν γίνει ένα είδος ...χωματερής. 

Στο μεταξύ, γερμανικά δημοσιεύματα διερωτώνται αν πολλοί από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου θα πάνε σύντομα στην Γερμανία μεταφράζοντας με αυτό τον τρόπο την επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους. 

«Οι μετανάστες μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ηπειρωτική χώρα... Οι συνθήκες στο προσφυγικό καταυλισμό της Μόρια είναι ακόμα καταστροφικές. Η κυβέρνηση της Αθήνας μεταφέρει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από τον υπερπλήρη καταυλισμό της Μόρια στην ηπειρωτική χώρα... Στη Μόρια εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 10 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αν και ο συγκεκριμένος προσφυγικός καταυλισμός έχει σχεδιαστεί μόνο για τρεις χιλιάδες άτομα. 
«Οι αιτήσεις άσυλου διεκπεραιώνονται με πολύ αργό ρυθμό και ορισμένοι μόνο από τους απορριφθέντες αιτούντες έχουν απελαθεί. Η νέα συντηρητική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να επιταχύνει και τα δύο», σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα. 

«Τις επόμενες 15 ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει 5.000 μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα», δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Associated Press.

«Τα άτομα αυτά πρέπει να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, καθώς η τουριστική περίοδος έχει τελειώσει. Στόχος είναι ότι ο αριθμός των μεταναστών σε κάθε έναν από τους 54 νομούς της Ελλάδας να μην υπερβαίνει το 0,8% του πληθυσμού», προσθέτει. 

«Ο αριθμός των προσφύγων στο Αιγαίο αυξάνεται πάλι - σύντομα θα έρθουν στην Γερμανία;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα του κρατιδίου Σλέσβιγκ Χόλστάιν «SHZ» σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους στη χώρα μας. 

«Ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Μπόρις Πιστόριους μετέβη στην Ελλάδα όπου είχε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μέλη προσφυγικών οργανώσεων, δυνάμεων ασφαλείας, αξιωματούχους του ΟΗΕ και εκπροσώπους των ΜΚΟ», υποστηρίζει το επίμαχο δημοσίευμα.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news