facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Τασούλας σε Τσίπρα: Ορίστε αντικαταστάτες ή συνεχίζουμε χωρίς εσάς

Το δικαίωμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής να λαμβάνει αποφάσεις που εξασφαλίζουν την νομιμότητα της σύνθεσής επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύννομη και εγγυάται την διαδικασία ώστε να μην ακυρωθεί.

Σε συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε ότι στις δικαστικές υποθέσεις τα αιτήματα εξαίρεσης κρίνονται από υπερκείμενο εισαγγελέα, πρόσθεσε όμως ότι για τις προανακριτικές επιτροπές της Βουλής «λόγω έλλειψης υπερκείμενης αρχής αποφασίζει η πλειοψηφία». Βέβαια, τόνισε ότι πως εάν οι έρευνες της προανακριτικής οδηγήσουν σε πρόταση δίωξης κατά του πρώην υπουργού τότε πριν την συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου θα μεσολαβήσει το Δικαστικό Συμβούλιο που θα αποφανθεί για την αρτιότητα του κατηγορητηρίου, την ενδεχόμενη παραγραφή των αδικημάτων αλλά και για το αν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες έρευνας. Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη αρχή δεν θα ακυρώσει την διαδικασία λόγω της εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Πέραν αυτών ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου αναφέρθηκε και στην αρχική επιστολή του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας πως βασίστηκε σε λανθασμένα νομικά επιχειρήματα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ακύρωση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

«Άλλο η συγκρότηση και άλλο η σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής. Η συγκρότηση αποφασίζεται από την Ολομέλεια. Η σύνθεσή της εγκρίνεται από εμένα μετά από προτάσεις των ΚΟ ενώ τέλος οι αλλαγές στην σύνθεσή της – προκειμένου αυτή να είναι νόμιμη – αποφασίζεται από την ίδια την επιτροπή» ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα μέλη της προανακριτικής έχουν δικαστικές αρμοδιότητες και λειτουργεί υπο καθεστώς ανεξαρτησίας. «Με την απόφαση εξαίρεσης η επιτροπή ασχολήθηκε με την νομιμότητα της σύνθεσή της και όχι της συγκρότησής της. Εγώ δεν μπορώ να τοποθετηθώ για την σύνθεσή της γιατί πλέον είναι ανεξάρτητη» είπε.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Τασούλας έστειλε και δεύτερη επιστολή στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας του να ορίσει τους αντικαταστάτες των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να απαντήσει εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής. Υπο αυτά τα δεδομένα και η συνεδρίαση της προανακριτικής την ερχόμενη Τρίτη οδεύει προς αναβολή.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: Λειτουργεί ως πρόεδρος της πλειοψηφίας

Το περιεχόμενο της πρώτης επιστολής Τασούλα σε Τσίπρα με το οποίο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντικατάστασης Τζανακόπουλου και Πολάκη από την Προανακριτική επιτροπή για τη Novartis και απέρριψε το σκεπτικό του τέως πρωθυπουργού, προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Τασούλας ευθυγραμμίστηκε με την παράνομη όπως την χαρακτηρίζει απόφαση της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Ο Πρόεδρος της Βουλής δυστυχώς σήμερα επέλεξε να λειτουργήσει ως πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι ως Πρόεδρος του συνόλου της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Αντί να αποκαταστήσει τη κοινοβουλευτική τάξη, επιλέγει να ευθυγραμμισθεί με μια καταφανώς παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, που παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Ελπίζουμε να έχει συνυπολογίσει τις θεσμικές και πολιτικές συνέπειες της επιλογής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση δεν θα καταστεί συνεργός σε παράνομες, αντικοινοβουλευτικές και αντιθεσμικές πρακτικές, αλλά θα παραμείνει προσηλωμένος στην τήρηση της νομιμότητας, του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, όπως επιτάσσει πάντα ο ρόλος και η παράδοση της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news