facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Μικρότερο προϋπολογισμό ζητούν οι τέσσερις «μικρές Γερμανίες» της Ευρώπης – Βαθαίνει το ρήγμα

Τέσσερις χώρες που ανήκουν στη γερμανική σχολή (χωρίς όμως τη Γερμανία), με κοινό τους ανακοινωθέν αμφισβητούν τις ειλημμένες κοινές αποφάσεις για τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επισημοποιούν το ρήγμα μεταξύ των χωρών που θέλουν μεγαλύτερη ενοποίηση της ΕΕ και αυτών που θέλουν να «φρενάρουν» τη διαδικασία, στερώντας πόρους από κοινά πρότζεκτ.

Με κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, τάσσονται κατά της αύξησης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και υπέρ της αυστηρής περικοπής δαπανών στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ: την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Η ανακοίνωση βρήκε το φως της δημοσιότητας με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τους στόχους του 2021-2027.

Η ανακοίνωση ξεκινά συναινετικά:

«Η συμφωνία πάνω στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2020 αντανακλά πολλές προτεραιότητες που σεβόμαστε και συμφωνούμε, για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή»,

Πολύ γρήγορα όμως ο τόνος αλλάζει:

«Η χρηματοδότηση προτεραιοτήτων με υπεύθυνο τρόπο προϋποθέτει ουσιαστική ιεράρχηση. Μας λυπεί το γεγονός ότι η συμφωνία δεν βασίζεται σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θςεωρούμε ότι το ύψος ρεκόρ των δαπανών είναι πολύ παραπάνω από ότι είναι απαραίτητο και πρέπον – σε σχέση με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε το 2020…», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Έχει τεράστια σημασία να υπάρξουν σαφή περιθώρια για τις απρόβλεπτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν το 2020 (…) Οι αυξήσεις στον προϋπολογισμό μεγαλύτερων προγραμμάτων θα πρέπει να είναι ρεαλιστική και να μην ξεπερνά τα όρια που μπορούν να δικαιολογηθούν. Οι προηγούμενες συμφωνίες θα πρέπει να είναι σεβαστές. Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020 δεν βασίστηκε στην προηγούμενη συμφωνία που προέκυψε από την ενδιάμεση αξιολόγηση του πολυετούς προϋπολογισμού».

Η κοινή ανακοίνωση καταλήγει με αποδοκιμασία για τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες προσωπικού σε διαφόρους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Καλούμε άμεσα το ΕΚ να εφαρμόσει πλήρως την συμφωνηθείσα περικοπή 5% για το προσωπικό – υπενθυμίζοντας ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτεί από όλους τους θεσμούς να μειώσουν με αυστηρότητα τις λειτουργικές τους δαπάνες».

newmoney

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news