facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ξανά με τους αντεξουσιαστές: «Καλά, δεν βρήκαν και καλάσνικοφ»

Το πανεπιστημιακό άσυλο επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί πλέον ξεκάθαρα να προσεταιριστεί την πλευρά των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται για την κατάργησης του, και να εμφανιστεί ως ο «θεματοφύλακας» των ιδεών του χώρου.

Και μπορεί στα χρόνια που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας η Αστυνομία να χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να εμποδίσει (αρκετές φορές με τη χρήση υπέρμετρης βίας) τις διαδηλώσεις κατά των πολιτικών του, ωστόσο πλέον από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως αποφάσισε «να θυμηθεί τον παλιό εαυτό του», πριν το 2015. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να «χαϊδέψει» και τον χώρο των αντεξουσιαστών. Κάπως έτσι μπορεί να ερμηνευτεί άλλωστε η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος με υποτιμητικό ύφος αναφέρθηκε στα ευρήματα της ΕΛΑΣ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως… «δεν βρήκαν και καλάσνικοφ»!

Μάλιστα η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για το θέμα έφτασε και μέχρι την Βουλή, με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να έχει έναν έντονο διάλογο με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε βρεθεί, άλλωστε, τη Δευτέρα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο προκειμένου να δείξει τη συμπαράστασή του κόμματος στους διαδηλωτές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που προσπάθησαν να εισέλθουν στο κλειστό ίδρυμα για να πραγματοποιήσουν συνέλευση, συναντώντας την αντίσταση των ΜΑΤ.

Ο κ. Φίλης έσπευσε, όπως και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, να υποβαθμίσει τη σημασία των ευρημάτων της Αστυνομίας μέσα στη «γιάφκα» που είχαν στήσει αντεξουσιαστές εντός του Οικονομικού Πανεπιστημίου. «Βρέθηκαν τρία ρόπαλα και λέτε ότι έγιναν κέντρα ανομίας», ανέφερε ειρωνικά. «Για τη Νέα Δημοκρατία, το να βρίσκονται κράνη, ρόπαλα, διαρρηκτικά εργαλεία, πέτρες και μάρμαρα μέσα στο πανεπιστήμιο είναι αδιανόητο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων» απάντησε από την πλευρά η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε με έμφαση η υπουργός Παιδείας «εδώ πήγαν να ανοίξουν με αλυσοπρίονο την πόρτα, κι εσείς τους στηρίζετε;» και σημείωσε πως «είναι αδιανόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους με οποιαδήποτε μορφή προσπαθούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Εσείς επιλέγετε να είστε με αυτούς που κάνουν ορμητήρια βίας τα πανεπιστήμια, εμείς είμαστε με αυτούς που τα θέλουν απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Πάντως η ομιλία του κ. Φίλη ήταν ενδεικτική της στάσης που έχει αποφασίσει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας προκλητικά ότι «πέντε χρόνια τώρα τα φαινόμενα ανομίας τα αντιμετωπίσαμε χωρίς επικοινωνιακό σόου. Δεν κυνηγήσαμε κανέναν. Είστε υπόλογη και υπεύθυνη προσωπικά για οτιδήποτε συμβεί στο τριήμερο». Μάλιστα, ειρωνεύτηκε την υπουργό Παιδείας για την επίθεση που δέχθηκαν τα γραφεία της από τα μέλη του Ρουβίκωνα, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως η Νίκη Κεραμέως «φοβάται τις κόκκινες μπογιές»!

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στην πρώην ΑΣΟΕΕ ως «επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Μάλιστα ανέφερε πως «υπουργός Παιδείας δεν θα είναι η κ. Κεραμέως, αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης».

Εκτός από τον κ. Φίλη, αίσθηση προκάλεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου, ο οποίος στην παρατήρηση της Κεραμέως πως οι διαδηλωτές της Ενωτικής Πρωτοβουλίας παραβίασαν την κλειστή είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου με την χρήση κοπτικού μηχανήματος, φώναξε από το βάθος «καλά έκαναν».

Οι δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται λίγες ημέρες μετά την πρόταση του εισηγητή του κόμματος, Σπύρου Λάππα, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αναρωτήθηκε για το «ποιο αδίκημα διαπράττει κάποιος που κουβαλά στην πλάτη του μια βόμβα μολότοφ». Και μπορεί η Όλγα Γεροβασίλη να έσπευσε να δικαιολογήσει τον βουλευτή του κόμματός της, υποστηρίζοντας πως ήθελε απλά να αναδείξει τη διαφορετική αντιμετώπιση των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για άλλες παραβάσεις, η στάση του κόμματος ωστόσο τις επόμενες ημέρες έδειξε πως η «απειλή» του Νίκου Φίλη προς την Νίκη Κεραμέως για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο «πεζοδρόμιο» αποτελεί μάλλον κεντρική στρατηγική. Αμφίβολο ωστόσο παραμένει κατά το πόσο η νέα αριστερή στροφή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να συνυπάρξει άνετα με την ταυτόχρονη πρόθεσή του για άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο. Ίσως βέβαια τα πρώτα στοιχεία για την αποδοτικότητα του project «e-syriza» να έχουν παίξει και αυτά τον ρόλο τους….

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news