facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Κικίλιας: Νέο πόρισμα με οικονομικές ατασθαλίες από τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ

Συνέχεια στις αποκαλύψεις για την προηγούμενη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατέθεσε ένα νέο πόρισμα, αυτή τη φορά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε αυτό το ΓΛΚ εμφανίζεται να έχει εντοπίσει πλήθος οικονομικών παραβάσεων και κακοδιαχείρισης του ταμείου του ΚΕΘΕΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Κικίλιας ανέφερε στη Βουλή:

«Καταθέτω το πόρισμα-έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων ΚΕΘΕΑ στο σύνολό τους από το ΓΛΚ και τους ελεγκτές του για την ελεγκτική περίοδο 1.7.2018 – 30.6.2019 περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και είχε την πολιτική εποπτεία του ΓΛΚ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας για να απαριθμήσει ορισμένες από τις παραβάσεις:

Μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε το ΓΛΚ κάνει λόγο σε ευρήματα και κάνει συστάσεις για την οικονομική διαχείριση του φορέα:

– Μη ρεαλιστική κατάρτιση προϋπολογισμού εξόδων

– Να μην γίνονται δεσμεύσεις ποσών που δεν χρησιμοποιούνται

– Συστήνει να τηρούνται οι νόμοι μετά από εύρημα ότι η δαπάνη έγινε πρώτα και μετά επιχείρησαν να την νομιμοποιήσουν

– Να τηρούνται οι διατάξεις κατά την εξόφληση δαπανών

– Τα χρηματικά εντάλματα του ΚΕΘΕΑ κύτταρο τα ήλεγχε το ίδιο πρόσωπα. Δηλαδή αυτός που ενέκρινε τις δαπάνες και αυτός που έκανε την εκκαθάριση ήταν το ίδιο πρόσωπο

– Τα χρηματικά εντάλματα δεν έφεραν τα στοιχεία εκείνου που τα υπέγραφε. Ποιος έχει την ευθύνη;

– Μη τήρηση προβλεπόμενων διαδικασιών για προμήθειες από το ΚΕΘΕΑ σχήμα – χρώμα

– Ελλιπή δικαιολογητικά

– Μεγάλο ποσοστό απευθείας αναθέσεων και μη ύπαρξη προγράμματος προμηθειών. Που είναι η καλή οργάνωση οικονομικών που μας λέγατε;

– Μη ανάρτηση στην Διαύγεια των χρηματικών ενταλμάτων του 2017. Ολου του έτους

Σταματώ εδώ. Νομίζω ότι κατανοείτε την ανάγκη οργανωμένης και δομημένης διοίκησης για να ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ. Αυτό θα έπρεπε να είναι πρόταση όχι μόνο του Υπ Υγείας αλλά και όλων κομμάτων. Ελπίζω να μην υπάρξει συνέχεια».

Οι νέες αποκαλύψεις του κ. Κικίλια έφεραν την αντίδραση του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τα ευρήματα, αλλά προτίμησε να επικρίνει τον υπουργό για την απόφασή του να αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος κατά την διαδικασία της ακρόασης των φορέων.

«Σήμερα έχουμε ακρόαση φορέων και αν ισχύουν αυτά που λέει ο υπουργός, για σεβασμό οφείλουμε να τους ακούμε και όχι να σπεύδει ο υπουργός να ενισχύσει το αφήγημά του για φαυλότητα και κακοδιαχείριση και να συνεχίζει τον δημόσιο εξευτελισμό του ΚΕΘΕΑ», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news