facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Έρχεται το τέλος των αναλήψεων μικρών ποσών από τα γκισέ – Ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο χρεώσεων!

Απέναντι στο ενδεχόμενο χρεώσεων για αναλήψεις -συγκριτικά μικρών ποσών- από το γκισέ, βρίσκονται όσοι από τους αποταμιευτές δεν έχουν ακόμα στο πορτοφόλι τους –ή δεν χρησιμοποιούν- cash card.

Οι τράπεζες, καθώς βαδίζουν και μάλιστα γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή, παίρνουν σειρά από πρωτοβουλίες για να «μπλοκάρουν» τις συναλλαγές στο γκισέ και οι κάθε είδους εργασίες να πραγματοποιούνται μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 55% των συναλλαγών που καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά οι ταμίες των τραπεζών είναι οι αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών, με τις περισσότερες πράξεις να αφορούν μικρά ποσά.

Οι αποταμιευτές λοιπόν θα πρέπει να επιλέξουν, είτε να προχωρήσουν στην άμεση έκδοση χρεωστικής κάρτας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, είτε να προχωρήσουν στην κλασσική μέθοδο ανάληψης από το γκισέ, που όμως πλέον έχει ελάχιστο όριο ανάληψης και αυτό ορίζεται στα 400 ευρώ. Κάτι δηλαδή σαν capital controls από την …ανάποδη, αφού επιτρέπεται η ανάληψη σχετικά μεγάλων ποσών.

Προχθές, συνάδελφος μου, χρειάστηκε να «σηκώσει» ένα μικρό ποσό από κατάστημα συστημικής τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο, από λογαριασμό που δεν είναι συνδεδεμένος με χρεωστική κάρτα.

Πάει στο ταμείο και ζητά 100 ευρώ.

-Δεν γίνεται να σηκώσετε 100 ευρώ, λέει η ταμίας, στο γκισέ από 401 ευρώ και πάνω. Για 100 ευρώ να πάτε στο ΑΤΜ.

-Μα δεν έχω κάρτα, απαντά η συνάδελφος μου.

-Δεν πειράζει θα σας την εκδώσουμε αμέσως, απαντά η ταμίας….

-Και αν δεν θέλω να έχω κάρτα;

-Τότε θα πρέπει να κάνετε ανάληψη για 401 ευρώ, ήταν η απάντηση.

Και φυσικά η γυναίκα σήκωσε τη μία μέρα 401 ευρώ και την επομένη πήγε και κατέθεσε τα 301 ευρώ….

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το ρεπορτάζ. Μιλώντας με τα αρμόδια στελέχη των τραπεζών διαπιστώσαμε πως:

Δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει και χρέωση, για εκείνους που επιμένουν να πηγαίνουν στο γκισέ –και να απασχολούν προσωπικό της τράπεζας- για να κάνουν μία ανάληψη 50 ή 100 ευρώ. Προς το παρόν βέβαια δεν υπάρχουν όρια για αναλήψεις που πραγματοποιούν άτομα μεγάλης ηλικίας (άνω των 80 ετών).

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι χρεώσεις προς το παρόν για τις αναλήψεις δεν υπάρχουν.

Και αυτό επειδή με Πράξη Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος αναλήψεις και καταθέσεις θεωρούνται βασικές τραπεζικές εργασίες και εξαιρούνται χρεώσεων.

Όμως το θέμα έχει απασχολήσει τις τράπεζες. Σκέφτονται να επιβάλλουν κάποιου είδους χρεώσεις. Όμως υπάρχει «φραγή» από την ΤτΕ και για αυτό έχουν βάλει όριο στο ελάχιστο ποσό ανάληψης.

Όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στο mononews.gr «στρέφουμε την πελατεία μας στα εναλλακτικά δίκτυα. Μπορούν με ασφάλεια και ταχύτητα να κάνουν όλες τις εργασίες, πληρωμές, αναλήψεις, καταθέσεις, μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια. Και για αυτό σε πρώτη φάση έχουμε βάλει όριο στο ελάχιστο ποσό που μπορεί να σηκώσει κάποιος από το ταμείο»….

«Οι χρεώσεις ρυθμίζουν την αγορά» λέει άλλο τραπεζικό στέλεχος και εξηγεί πως ενώ υπάρχει η δυνατότητα οι πληρωμές πχ της ΔΕΗ να γίνονται μέσω των ΑΤΜ ή των αυτόματων μηχανών πληρωμών που έχουν εγκαταστήσει όλες οι τράπεζες, σημαντικό μέρος της πελατείας επιμένει να πληρώνει στο γκισέ. Για παράδειγμα συστημική τράπεζα αρνείται να δεχθεί τέτοιες πληρωμές στο ταμείο, με αποτέλεσμα οι πελάτες της να στρέφονται για τη συγκεκριμένη πληρωμή στα ταμεία άλλων τραπεζών….

Όλα αυτά διαμορφώνονται μέσα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο πορεύονται οι ελληνικές τράπεζες, έχοντας επενδύσει και επενδύουν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Την περίοδο 2018-2021 οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις ύψους 1δις ευρώ για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους.

Άλλωστε όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο «πόλεμος» κατά των μετρητών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη , λειτουργώντας βέβαια και υπερασπιστικά, ως προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Μπορεί να ξενίζει όλη η πρακτική, αλλά η συντριπτική πλειονότητα όσων συναλλάσσονται με τις τράπεζες διαθέτουν ήδη στο πορτοφόλι τους κάρτες αναλήψεων μετρητών.

Η μικρή μερίδα που δεν διαθέτει cash card θα χρειαστεί να ακολουθήσει τη νέα εποχή. Που είναι ψηφιακή και με λίγα έως καθόλου μετρητά στις καθημερινές συναλλαγές.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ζήτημα των προμηθειών παραμένει φλέγον και έχει επισημανθεί κατ΄ επανάληψη από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητώντας από τις τράπεζες να εξορθολογιστούν οι χρεώσεις

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news