facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Ισπανία: Ασθενές προβάδισμα των Σοσιαλιστών - Άνοδος της δεξιάς

Δίχως εκπλήξεις αναμένονται τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στην Ισπανία. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, με καταμετρημένο το 20% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγούνται με ποσοστό 29%, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), με ποσοστό περίπου 20%, το ακροδεξιό Vox με ποσοστό περίπου 14%, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos συγκεντρώνουν ποσοστό 5,5%, ενώ οι Unidas Podemos 10%.

Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το exit poll που δημοσίευσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE, το PSOE κερδίζει τις περισσότερες έδρες στη βουλή, όχι όμως την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ειδικότερα, το PSOE όχι μόνο φαίνεται να απέχει από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών, αλλά συγκεντρώνει και λιγότερες από τις 123 έδρες που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του Απριλίου (114-119).

Πιο ισχυρό απεναντίας – και σαφώς ωφελημένο από την κρίση της Καταλονίας – εμφανίζεται το Vox, το οποίο εξασφαλίζει 56-59 έδρες, διπλάσιες από τις έδρες που εξασφάλισε τον Απρίλιο (24), ενώ το PP έρχεται δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.

Οι Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου. Ομοίως και οι Ciudadanos, οι οποίοι είχαν 57 έδρες στις εκλογές του Απριλίου και σήμερα δεν φαίνεται να εξασφαλίζουν περισσότερες από 14-15 έδρες.

Η απογοήτευση και η απάθεια φαίνεται πως είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής κάλπης στην Ισπανία, τέταρτης κατά σειρά σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η μειωμένη συμμετοχή συγκριτικά με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δίχως συγκλονιστικού απροόπτου, ούτε αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα δώσει την πολιτική λύση που τόσο έχει ανάγκη η Ισπανία.

Οι εκλογές έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σχεδόν κατά 100.000 τον περασμένο μήνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας από 2,3% σε 1,9% για το τρέχον έτος και από 1,9% σε 1,5% για το 2020.

Οποιαδήποτε ταχεία λύση στο αδιέξοδο φαίνεται απίθανη. Το PSOE δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του Podemos την τελευταία φορά και οι Ciudadanos, οι οποίοι απέκλεισαν αποφασιστικά το ενδεχόμενο να βοηθήσουν τον Σαντσέθ τον Απρίλιο, φαίνονται εξίσου πρόθυμοι αλλά πολύ αδύναμοι για να παίξουν ρόλο ρυθμιστή.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, των Podemos, προσέφερε και πάλι τη στήριξή του στο PSOE, υποστηρίζοντας τώρα ότι οι πρόσφατες διαφωνίες τους ανήκουν στο παρελθόν.

Οι επαναληπτικές εκλογές ωστόσο διενεργήθηκαν εν μέσω των νέων εντάσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας. Σημείο καμπής υπήρξε η καταδίκη σε ποινές φυλάκισης των εννέα ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία το 2017.

Το θέμα έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, με τη δεξιά να πιέζει τον απερχόμενο πρωθυπουργό να αναστείλει το καθεστώς ευρείας αυτονομίας της Καταλονίας ή να αποπέμψει τον αυτονομιστή πρόεδρο.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news