facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Ψαλιδισμένες συντάξεις έως 450 ευρώ λόγω … πεπαλαιωμένου λογισμικού

Με Λερναία Ύδρα μπορούν να χαρακτηριστούν τα προβλήματα που εντοπίζονται καθημερινά στον υπολογισμό των συντάξεων μετά την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου. Ένα διορθώνεις, δυο νέα εντοπίζονται.

Άλλη μια κατηγορία περίπου 2.500 ασφαλισμένων σε Τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, που έχουν καταβάλλει ιδιαίτερα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αντιμετωπίζει πρόβλημα στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων της, λόγω έλλειψης του κατάλληλου λογισμικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν χαμηλότερες μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές έως και 450 ευρώ το μήνα. Οι ασφαλισμένοι, για άλλη μια φορά, στρέφονται στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους και την αναδρομική καταβολή των επιπλέον ποσών.

Όπως αποκαλύπτει στο mononews.gr, ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος «Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν περίπου στους 2.500 συνταξιούχους που έκαναν αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 και βλέπουν τώρα τις συντάξεις τους να εκδίδονται με την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι το ΙΚΑ δεν έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των προγραμμάτων που εκδίδουν τις συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, προκειμένου να ενσωματώσουν όλες τις απαιτούμενες παραμέτρους και αφορά σε περίπου 2.500 περιπτώσεις συνταξιούχων που προέρχονται από τις τράπεζες, αλλά τις πρώην ΔΕΚΟ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν συντάξεις μικρότερες από αυτές που δικαιούται έως και 450 ευρώ το μήνα. Η εν λόγω δυστοκία είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί από τον συνταξιούχο, ενώ το σχετικά μεγάλο ποσό σύνταξης δημιουργεί την πεποίθηση ότι όλα έχουν γίνει νομότυπα, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο.

Συγκεκριμένα η στρέβλωση εντοπίζεται στο πλαφόν του ΙΚΑ για τις εισφορές το οποίο και εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι και την έξοδο. Το ΙΚΑ για την περίοδο από το 2002 μέχρι το 2015 είχε στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση πλαφόν εισφορών στα 2.400 ευρώ περίπου. Οι ασφαλισμένοι σε φορείς που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ όπως τα ταμεία των τραπεζών δεν είχαν πλαφόν εισφορών καταστατικά και κατέβαλλαν εισφορές για το σύνολο των αποδοχών τους τουλάχιστον για την περίοδο από το 2002 έως το 2008. Αυτό όμως δεν αποτυπώνεται στις νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές της περιόδου από το 2002 κι έπειτα υπολογίζονται με βάση το πλαφόν του ΙΚΑ των 2.400 ευρώ.

Επί παραδείγματι συνταξιούχος από την πρώην Ιονική – Λαϊκή έχει συντάξιμες αποδοχές της περιόδου 2002 – 2018 στο ποσό των 659.000 ευρώ. Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης με τη χρήση του πλαφόν που έχει καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα αναγνωρίζει αποδοχές συντάξιμες 554.000 ευρώ με συνέπεια η μεικτή σύνταξή του ασφαλισμένου από 2.245 ευρώ που θα έπρεπε να είναι, να περιορίζεται στα 1.830 ευρώ.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Ρίζος, η εν λόγω δυστοκία και το λάθος στον υπολογισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο όπως επισημαίνει απαιτείται συνέπεια και προσοχή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να αποτυπωθούν οι πραγματικές συντάξιμες αποδοχές κάποιου και να του καταβληθεί η πραγματική σύνταξη με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει. Ιδιαίτερη προσοχή στα οριστικά ποσά των συντάξεων τους θα πρέπει να επιδείξουν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον χώρο των τραπεζών (Εθνική, Ιονική – Λαϊκή κλπ), αλλά και των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ), καθώς κρίνεται απαραίτητο να επαληθεύσουν τα τελικά ποσά που λαμβάνουν.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news