facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Πρόγραμμα εθελουσίας με 15.000 ευρώ μπόνους

Τους εργαζόμενους που είναι από 55 ετών και πάνω, έχουν δηλαδή λιγότερα από 5 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη, θα αφορά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ότι πρόκειται να «βγάλει» η ΔΕΗ προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος της, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ως κίνητρο για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, η ΔΕΗ θα αναλάβει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές των ετών μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για όσους εργαζόμενους απέχουν έως και 5 χρόνια από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος η ΔΕΗ θα δεσμεύεται ότι, εκτός από ένα εύλογο μπόνους αποχώρησης (της τάξης των 15.000 ευρώ), θα τους πληρώνει εκείνη το σύνολο των ασφαλιστικών τους εισφορών. Είναι η ίδια ακριβώς πρακτική που εφάρμοσε με επιτυχία ο ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014, αλλά και πρόσφατα.

Εχοντας κάνει κάποιους βασικούς υπολογισμούς, η ΔΕΗ έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πληρωμή των εισφορών για όσους απέχουν μια 5ετία από τη σύνταξη αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση. Το κόστος, μάλιστα, μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε 2 με 3 χρόνια. Για τους εργαζόμενους που χρειάζονται περισσότερα από 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και οι οποίοι θα «περισσέψουν» από τη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης (κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων κ.λπ.), θα εφαρμοστεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων αλλά και κινητικότητας, συνολικά, σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Τεχνίτης, για παράδειγμα, από το εργοστάσιο του Αμυνταίου, που θα κλείσει μέσα στο 2020, θα μπορεί να μετακινηθεί στον δήμο, στην περιφέρεια ή σε άλλο φορέα της ευρύτερης περιοχής.

Η γενική φιλοσοφία είναι να υπάρξει άρση των σχετικών περιορισμών, ώστε να διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων και να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών και της μητρικής ΔΕΗ. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, θα επιτρέπονται πλέον οι εθελοντικές μετακινήσεις εργαζομένων από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε σχετική συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας θα υλοποιηθεί με δέκα δράσεις.

Τα δέκα μέτρα είναι τα εξής:

– Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, θα έχουν πλέον ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Η συμμετοχή του ΑΣΕΠ θα αφορά στον έλεγχο της μονιμότητας μόνο όχι στην πρόσληψη.

– Καταργείται η μονιμότητα των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών της ΔΕΗ και θα έχουν 3 έτη συμβόλαια, ενώ θα προέρχονται και από την αγορά.

– Εισάγονται κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά και οι αμοιβές θα καθορίζεται από ειδική Επιτροπή και το ΔΣ της ΔΕΗ ώστε να μην απαξιώνεται η επιχείρηση από την απώλεια καλών στελεχών.

– Ενισχύονται και τα μεσαία στελέχη.

– Τίθενται οι προϋποθέσεις για εθελουσία που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και όχι ασφαλιστικά ταμεία και φορολογούμενους. Το κόστος της εθελουσίας θα αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια και θα ακολουθηθεί το μοντέλο του ΟΤΕ.

– Ενθαρρύνεται η κινητικότητα από τη ΔΕΗ προς συγγενείς εταιρείες, όπως ΔΕΔΔΗΕ.

– Επιτρέπονται μεταφορές εργαζομένων προς τον δημόσιο τομέα, εν όψει της απολιγνιτοποίησης κάτι που αφορά τις νεότερους εργαζόμενους που δεν θα φύγουν με εθελουσία.

– Ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες. Εισάγεται η Επιτροπή Ελέγχου των προμηθειών.

– Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση για τη ΔΕΗ

– Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει έκπτωση 75% που αφορά ανταγωνιστικό σκέλος και ρυθμιζόμενες χρεώσεις, πλέον θα υπάρχει έκπτωση 30% μόνο για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news