facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Αναβάθμιση από Standard &Poor’s -Σταϊκούρας: Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα

Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+», και με θετικές προοπτικές («outlook»), ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Στις βασικές αιτιάσεις του οίκου αξιολόγησης για την αναβάθμιση, όπως γράφει το newmoney.gr, περιλαμβάνονται ο περιορισμός των δημοσιονομικών κίνδυνων και η άρση των κεφαλαιακών έλεγχων.

Ακόμη το γεγονός ότι ο οίκος θεωρεί θετικό το outlook, σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντικές προοπτικές για νέα αναβάθμιση εντός 12 μηνών, που θα την φέρει πιο κοντά στην «επενδυτική κατηγορία», εάν κι εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Ο οίκος προβλέπει μέση ανάπτυξη 2,5% την τριετία 2019-2022, κυρίως λόγω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης. Την ίδια στιγμή, έχουν μειωθεί τα ρίσκα για τον προϋπολογισμό μετά τις δικαστικές αποφάσεις για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Έρχεται, δε, από έναν «αυστηρό» αξιολογητή, την S&P, που ως προς την Ελλάδα είχε γρήγορα αντανακλαστικά στις υποβαθμίσεις, αλλά ήταν αργή στις αναβαθμίσεις σε σχέση με τις άλλες δύο κυρίαρχες εταιρείες αξιολόγησης -τη Moody’s και την Fitch.

Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, από Β, σε Β+, είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018. Η Ελλάδα δηλαδή παρέμεινε στην κλίμακα Β+ επί 16 μήνες.

Από το βράδυ της Παρασκευής, η Ελλάδα είναι στο ΒΒ-. Αυτό σημαίνει ότι απέχει πλεον κατά τρία «σκαλοπάτια» από την επενδυτική κατηγορία που ξεκινάει από τη βαθμολογία ΒΒΒ-.

Δήλωση Σταϊκούρα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα» σχολίασε τη θετική είδηση για την ελληνική οικονομία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συμπλήρωσε: «Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου. Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις».

«Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία. Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της» κατέληξε.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news