facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Μεταναστευτικό ώρα μηδέν: «Μόνοι πάνω στην ακτογραμμή» οι Έλληνες κομάντος - Διακοσμητικός ο ρόλος της FRONTEX - Στα… λόγια το ΝΑΤΟ

«Μόνοι πάνω στην ακτογραμμή» δηλώνουν οι Έλληνες κομάντος οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί τον τελευταίο μήνα με την αποστολή ελέγχου και αποτροπής των μεταναστευτικών ροών στα ακριτικά μας νησιά.

Μέσα στο σκοτάδι με μοναδική βοήθεια το ραντάρ του φουσκωτού MAGNA, τις θερμικές κάμερες και την εμπειρία τους, καλούνται να εντοπίσουν κάθε κίνηση.

Είτε πρόκειται για μια μικρή βάρκα χωρίς φώτα που μεταφέρει μετανάστες είτε για κάποιο τουρκικό πλωτό, συχνά οπλισμένο και μεγαλύτερο σε όγκο το οποίο τους πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής.

Το πρόσφατο περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό στα στενά της Μυκάλης στην Σάμο, η οποία κινήθηκε επιθετικά και ανάγκασε τους αμφίβιους να οπλίσουν το «50αρι» πολυβόλο είναι χαρακτηριστικό των κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

«Εμείς και οι λιμενικοί» λένε χαρακτηριστικά καλούμαστε να αποφασίσουμε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την επόμενη κρίσιμη «τιμονιά».

Όταν η Αθήνα αναγκάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες μετά την εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών να ρίξει στη μάχη της αποτροπής τους επίλεκτους βατραχανθρώπους οι γείτονες κάθε άλλο παρά ενθουσιάστηκαν και φρόντισαν αμέσως να το δείξουν.

Οι αμφίβιοι καταδρομείς αποφασίστηκε να ενισχύσουν τις προσπάθειες του λιμενικού σώματος που παλεύει για περισσότερο από 5 χρόνια στα θαλάσσια σύνορα από τότε που ξέσπασε και κορυφώθηκε το κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Στήριξη μόνο στα λόγια

Τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι στηρίζουν μόνο στα λόγια την προσπάθεια της Ελλάδας να ελέγξει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Τα πλοία της FRONTEX περισσότερο διακοσμητικό παρά αποτρεπτικό ρόλο έχουν, όπως καταγγέλλουν όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στις «θερμές» περιοχές του Αιγαίου ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στις τουρκικές ακτές.

Ειδικά τις νύχτες και τις πρώτες πρωινές ώρες όταν οι διακινητές επιχειρούν να περάσουν «καραβιές» προσφύγων και μεταναστών, απέναντι τους βρίσκουν σχεδόν πάντα μόνο πλωτά του λιμενικού και των αμφίβιων καταδρομέων.

Όσο για τα πλοία του ΝΑΤΟ τα οποία υποτίθεται ότι συνδράμουν μέσω της δύναμης SNMG2 τόσο τα ελληνικά πλωτά και εναέρια μέσα αλλά και αυτά της FRONTEX στις περισσότερες περιπτώσεις είτε είναι δεμένα σε λιμάνια είτε πλέουν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα Ελληνικά νησιά.

Ενδεικτική της στάσης που κρατά το ΝΑΤΟ φροντίζοντας να τηρεί γραμμή ίσων αποστάσεων ήταν η δήλωση του Γιενς Στόλτενμπεργκ πρόσφατα στην Αθήνα ότι τα πλοία της Συμμαχίας δεν βρίσκονται στο Αιγαίο ως δύναμη αποτροπής αλλά ως δίαυλος ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ-Ελλάδας-Τουρκίας-FRONTEX.

Και ως είθισται, όταν η κατάσταση ξεφεύγει, οι ένοπλες δυνάμεις και κυρίως τα επίλεκτα στελέχη τους, καλούνται να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα».

Ενδεικτικό είναι ότι οι μονάδες των αμφίβιων καταδρομέων αναγκάζονται να διαθέσουν προσωπικό και μέσα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών περιορίζοντας εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές τους δραστηριότητες.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news