facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πομπέο από το «Σταύρος Νιάρχος»: Δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας οι παράνομες γεωτρήσεις

Ακόμα ένα μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία, αυτή τη φορά μιλώντας στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», έστειλε ο Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και επιδιώκουν την εφαρμογή της, προστατεύοντας παράλληλα την εθνική κυριαρχία. Όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα πως οι παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου δεν είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας.

Ο Πομπέο δεν θέλησε πάντως να συνδέσει την υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τρίγωνο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σε συνδυασμό με την εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το επενδυτικό ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγωγό EastMed και τα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για την πλήρη εκμετάλλευσή του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, καλώντας την Ελλάδα να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνει πιο ευέλικτη η νομοθεσία. Όπως μάλιστα ανέφερε, χαρακτηριστικά, «βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε».

Ο Μάικ Πομπέο τόνισε πως η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα των γειτονικών της χωρών. Ανέφερε δε πως το Ιράν επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας μάλιστα σε έκρηξη του προσφυγικού. Σε ό,τι αφορά δε την Κίνα και με αφορμή επενδύσεις της στην Ελλάδα (π.χ. Cosco-ΟΛΠ), τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη την έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό κίνδυνο και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει «τις σωστές αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια είπε πως παραμένουν μια περιοχή στρατηγικού ανταγωνισμού και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα θετικό βήμα για τη σταθερότητα της περιοχής.

Μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών στην ομιλία: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Επενδύσεων και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο Μαριάννα Βαρδινογιάννη

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news