facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Χατζηδάκης: Μονιμότητα τέλος για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ

Μέτρα για την κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και τα διευθυντικά στελέχη, αμοιβές στελεχών της εταιρείας που θα καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης αλλά και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα επωμιστεί η ΔΕΗ κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο λειτουργίας της Επιχείρησης που παρουσίασε αμέσως μετά την ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα είναι μόνιμοι αλλά θα έχουν πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις με σκοπό η ΔΕΗ να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. «Θα προβλέπεται συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην έγκριση της νομιμότητας. Ο αριθμός των νέων προσλήψεων θα καθοριστεί από την ίδια την ΔΕΗ και προφανώς δεν θα γίνουν σε μία δόση».

Ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε πως δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων αλλά τόνισε πως δεν υπήρχε πρόθεση να θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των σημερινών εργαζομένων.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου εντάσσεται και ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός της ΔΕΠΑ για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, η έναρξη της οποίας προσδιορίζεται τέλη του χρόνου με αρχές του 2020.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νόμου για την ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε 10 μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η επιχείρηση να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους.

Ειδικότερα:

-Καταργείται η μονιμότητα για τους νέους υπαλλήλους και γίνονται ευέλικτες οι προσλήψεις.

-Καταργείται η μονιμότητα των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.

-Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά. Οι αμοιβές των 80 ανώτατων στελεχών του ομίλου ακριβώς λόγω της τριετούς θητείας θα καθορίζονται από το ΔΣ της ΔΕΗ έπειτα από πρόταση ειδικής Επιτροπής Αμοιβών.

-Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα διοίκησης της εταιρείας. Οι βοηθοί διευθυντές θα μπορούν να προσλαμβάνονται και αυτοί από την αγορά αλλά με τους μισθούς της ΔΕΗ.

-Θα ενεργοποιηθεί σχέδιο εθελούσιας εξόδου που θα επιβαρύνει αποκλειστικά τη ΔΕΗ και όχι τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μειωθεί το κόστος της επιχείρησης. Υπολογίζεται πως η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος των εθελουσίων εξόδων άμεσα. Όπως επισημάνθηκε το κόστος αυτό μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε δύο – τρία χρόνια. Στόχος είαι να εφαρμοστεί το μοντέλο εθελούσιας που ακολουθήθηκε στον ΟΤΕ την περίοδο 2012 – 2014. Για αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως θα υπάρχουν κίνητρα, τα οποία θα είναι λελογισμένα στο πλαίσιο των αντοχών της εταιρείας. Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ο υπουργός παρέπεμψε στο ευρύτερο σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

-Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των εργαζομένων για καλύτερη διαχείριση του προσωπικού ώστε κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινηθούν.

-Επιτρέπονται εθελοντικές μετακινήσεις προς το δημόσιο με την στήριξη και άλλων υπουργείων όπως το Εσωτερικό.

-Εισάγεται ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες. Η ΔΕΗ ακολουθεί σήμερα μια γραφειοκρατία διαδικασία που προφανώς είναι ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Η νέα ρύθμιση θα είναι κάτω από τα κοινοτικά όρια (περίπου 5 εκατ. Ευρώ) αλλά με προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και για τις συμβάσεις θα προβλέπεται ειδική επιτροπή ελέγχου.

-Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση. Εισάγεται η Επιτροπή Αμοιβών και Προσλήψεων, η οποία εισηγείται σχετικά προς το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και την επιτροπή ελέγχου και εποπτείας των προμηθειών στην οποία θα συμμετέχουν και ανεξάρτητα μέλη.

-Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε έκπτωση 75% που καταλαμβάνει το σύνολο του τιμολογίου, η νέα έκπτωση θα είναι 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.

Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμος Θωμάς ανακοίνωσε ότι θα γίνει εταιρικός μετασχηματισμό της εταιρείας που θα επιτρέψει να γίνει γρήγορα και με ελκυστικό τρόπο η ιδιωτικοποίηση. Το σχέδιο προβλέπει την δημιουργία δύο εταιρειών, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, οι οποίες θα ακολουθήσουν παράλληλες διαγωνιστικές διαδικασίες. Η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων θα παραμείνει χωριστή εταιρεία που θα είναι στον έλεγχο του δημοσίου σε ποσοστό 100%. Η διαδικασία προβλέπει την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Η ιδιωτικοποίηση φέρνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν καλύτερα τα δίκτυα διανομής. Η διείσδυση του φυσικού αερίου ήταν σχετικά μικρή και τώρα θα αντληθούν νέα κεφάλαια για να επεκταθούν. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από σειρά διεθνών επενδυτών», επισήμανε κατά την παρουσίαση του νόμου στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς .

Ο τρόπος που έχει οργανωθεί το σχέδιο νόμου, όπως είπε ο υφυπουργός, επιτρέπει την ταχεία διάσπαση των εταιρειών. Για τα χρέη της ΔΕΠΑ υποστήριξε πως η εταιρεία έχει ρευστότητα, ενώ για τις οφειλές υπάρχουν προβλέψεις και συνεπώς δεν επηρεάζεται η καθαρή θέση της εταιρείας.

Το επενδυτικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο υποστήριξε ο κ. Θωμάς ο οποίος επισήμανε πως στο πλαίσιο της απολιγντιτοποίησης δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news