facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Βρούτσης για δημοσίους υπαλλήλους: Αύξηση ποσοστού αναπλήρωσης, κατάργηση πλαφόν, νέες επικουρικές

Εξαγγελίες για τους δημοσίους υπαλλήλους έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε:

-Θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν4387/16, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει, από τώρα, το πόσο.

-Θα καταργηθεί το πλαφόν των 1300 ευρώ για το άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης.

-Θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είχε χθες, 30/10/2019, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ύστερα από αίτημά της. Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έθεσε, στον Υπουργό, όλα τα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα εργασιακά, τον συνδικαλιστικό νόμο, το ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, τα ΒΑΕ, το μητρώο πραγματικών δικαιούχων κ.ά.

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας συνοψίζονται στα εξής:

Υπεραμύνθηκε του «αναπτυξιακού» νόμου και των ρυθμίσεων, που αυτός προβλέπει για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Δήλωσε πως ο Νόμος θα εφαρμοστεί πλήρως, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα. Θεωρεί, δε, ότι ο «αναπτυξιακός νόμος» είναι ωφέλιμος για τη χώρα. Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιλογή του σωματείου. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του, ως προς αυτό, είναι συνεπείς, αφού το 2018, στη βουλή, είχαν ψηφίσει τον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που καθιέρωνε το 50%+1 για την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων.

Απαντώντας στο αίτημα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση -όπως προεκλογικά έλεγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και ο Υφυπουργός Εργασίας στις συναντήσεις του με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία- ο Υπουργός δήλωσε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει ως έχει. Δήλωσε, δε, ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι Δημόσια, Καθολική και Υποχρεωτική. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ.

Για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, που ήταν προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις -τέλος του έτους, αρχές του νέου- με τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφώνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα:

Θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν4387/16, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει, από τώρα, το πόσο.

Θα καταργηθεί το πλαφόν των 1300 ευρώ για το άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης.

Θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση.

Ανέφερε ότι οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 058.000 και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δήλωσε ότι ενίσχυσε τη Διεύθυνση συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 υπαλλήλους και θα ενισχύσει και το Γενικό Λογιστήριο με υπαλλήλους, άγνωστο πότε και με πόσους. Δήλωσε, επίσης, ότι από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Στο αίτημά μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έδωσε καμία απάντηση.

Τέλος, για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων δεσμεύθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί παράταση -πέραν της 1ης Νοεμβρίου- και θα ενημερώσει για αυτό την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα συνεδριάσει, τις αμέσως επόμενες μέρες, και αφού εκτιμήσει τις απαντήσεις του Υπουργού θα αποφασίσει για την παραπέρα πορεία και δράση της.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news