facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Επίθεση της Τουρκίας στη Γαλλία για την απαγόρευση της μαντίλας

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα ως μέτρο που εισάγει διακρίσεις ένα σχέδιο νόμου που ενέκρινε η γαλλική Γερουσία με σκοπό την απαγόρευση της μαντίλας κατά τις σχολικές εξόδους.

Το κείμενο αυτό είναι «το τελευταίο μέχρι σήμερα παράδειγμα διακρίσεων και μιας προσέγγισης που έχει σκοπό να περιθωριοποιήσει τους μουσουλμάνους», εκτίμησε σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το νομοσχέδιο που απαγορεύει στους γονείς να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα, όταν συνοδεύουν τις σχολικές εξόδους των παιδιών τους, παρουσιάστηκε στη γαλλική Γερουσία από τη δεξιά αντιπολίτευση και εγκρίθηκε την Τρίτη έπειτα από θυελλώδη συνεδρίαση.

«Θα ήταν πιο επωφελές να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, εκτιμώντας πως το κείμενο που ενέκρινε η Γερουσία «παραβιάζει ένα από τα πιο βασικά θεμελιώδη δικαιώματα».

Το κείμενο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου υπάρχει προεδρική πλειοψηφία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επισήμως κοσμικό κράτος, η Τουρκία του Ισλαμο-συντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ως ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο.

Τον Μάρτιο του 2017, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ότι διεξάγει «σταυροφορία» κατά του Ισλάμ έπειτα από μια δικαστική απόφαση που επέτρεπε σε μια επιχείρηση να απαγορεύσει τη μαντίλα στον χώρο εργασίας.

Οι κυβερνήσεις του ακύρωσαν προοδευτικά από το 2003 την απαγόρευση της μαντίλας στους θεσμούς, επιτρέποντας στις γυναίκες να φορούν μαντίλα στα πανεπιστήμια και στο κοινοβούλιο και, τα τελευταία χρόνια, στη δημόσια υπηρεσία και στα λύκεια, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των υπερασπιστών του κοσμικού κράτους που ίδρυσε το 1923 ο Μουσταφά Κεμάλ.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news