facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Πομπέο: Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις

Μήνυμα ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από κοινού με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια μετά τη συνάντησή τους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας και τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η ελληνική πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πώ ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτέλεσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».


Σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Πομπέο είπε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ θα είναι νόμιμες, βάσει διεθνούς δικαίου. Ως ΗΠΑ ξεκαθαρίσαμε ότι επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα γίνονται με βάσει διεθνείς κανόνες, τόνισε ο κύριος Πομπέο, προσθέτοντας πως «είπαμε στην Τουρκία ότι δράσεις σε διεθνή ύδατα είναι αναπόδεκτες και θα αναλάβουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να είναι νόμιμες όλες οι ενέργειες που γίνονται».





Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζήτησε με τον κύριο Μητσοτάκη για το θέμα. 

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου είχε θέσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή».





Δένδιας: Η συνεργασία μας συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στη νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ τόνισε ότι αυτή δεν είναι συγκυριακή.

"Η χώρα μας μετά από μία δεκαετία εσωστρέφειας, λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα".

Στο σημείο αυτό έκανε μνεία στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μια απόφαση που, όπως τόνισε, "έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή".

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε τη σημασία της στρατηγικής αναβάθμισης της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επισήμανε ότι "αυτή καθαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας" επισημαίνοντας ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο, καθώς και ότι "το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο Δεύτερος Γύρος του οποίου, εκκινεί τη Δευτέρα".

Και πρόσθεσε: "Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης Ελλάδος και ΗΠΑ να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον".

Στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σήμερα, όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας, η συνεργασία των δύο χωρών εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, έως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και, φυσικά, τα θέματα ενέργειας. Ως προς την ενέργεια, όπως υπογράμμισε "το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας" αποσαφηνίζοντας ότι "για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας".

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news