facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Μακρόν για προσφυγικό: Η Ελλάδα έχει δίκιο και η Τουρκία το εκμεταλλεύεται

Σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού, δαπίστωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε «χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό».

Και επισημαίνοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, είπε ότι Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. «Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Η βουλευτής της ΝΔ, η οποία απηύθυνε την ερώτηση στον Γάλλο Πρόεδρο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφέρθηκε στις «ανησυχητικές διαστάσεις» που λαμβάνει η μεταναστευτική κρίση τους τελευταίους μήνες.

Επισήμανε ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει, «αν όχι κάλλιστα διευκολύνει», τις μεταναστευτικές ροές, επιδιώκοντας να πιέσει την Ευρώπη για λόγους οικονομικούς, αλλά και να αποδεχθεί την τουρκική πολιτική στην Συρία, καθώς και για να μην αντιδράσει στις κατάφορες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Και ρώτησε τον Εμ. Μακρόν ποια θα είναι η πολιτική της Γαλλίας στο θέμα αυτό της μεταναστευτικής κρίσης, «για το οποίο όλος ο κόσμος συμφωνεί ότι ο διαμερισμός του βάρους είναι απαραίτητος για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική».

Ο Γάλλος Πρόεδρος συμφώνησε ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μια αύξηση στην μετανάστευση και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη. Επίσης συμφώνησε ότι η «Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα αυτό για να πιέσει», σημειώνοντας ότι «δεν θα ήταν σωστό να υποκύψουμε στην πίεση αυτή».

Επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει διαμερισμός του βάρους, «συνιστά βασικό μεταρρυθμιστικό άξονα της μεταναστευτικής μας πολιτικής», προσέθεσε εκτιμώντας ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα μας βοηθήσει να επισπεύσουμε την διαδικασία αυτή».

Αναφερόμενος στην επίδραση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, είπε πως το 2015, όταν οι μεταναστευτικές ροές ήταν στο αποκορύφωμα τους «υπήρχε σοβαρή έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Και τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ακόμα το κομμάτι που λείπει», είπε ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό και μια αποτελεσματική συνοριακή ευρωπαϊκή πολιτική που θα μας επιτρέψει να προστατέψουμε τα σύνορά μας.

«Η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου. Η Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε.

Προσέθεσε πως όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τα άτομα που έρχονται στην Ευρώπη και όχι μόνο οι χώρες υποδοχής, «αλλιώς θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση που οι εισροές θα είναι απαράδεκτα υψηλές για τις χώρες υποδοχής αλλά και η κατάσταση απάνθρωποι για όλους αυτούς τους πρόσφυγες».

Σημείωσε ακόμη πως το κόστος αφομοίωσης τους πρέπει επίσης να διαμοιρασθεί από όλη την Ευρώπη καθώς και ότι «πρέπει να βελτιώσουμε τις διαδικασίες στην ζώνη Σενγκεν, και ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες» και κατέληξε:

«Συνεπώς, δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε το βάρος για τις χώρες υποδοχής, αλλά και να μειώσουμε αυτές τις δύσκολα διαχειρίσιμες ροές. Χρειαζόμαστε μια ειλικρινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα οδηγεί τους μετανάστες πίσω στις χώρες τους. Πρέπει λοιπόν να βρούμε πράγματι ένα καλύτερο τρόπο να διαμοιραζόμαστε και να σηκώνουμε το βάρος αυτό».

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news