facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ρουκέτες από τη Συρία έπληξαν Τουρκική πόλη – ΗΠΑ: «Ο Ερντογάν θα το πληρώσει πολύ ακριβά»

Έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.
Τα τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.
Οι SDF ανέφεραν στο Twitter ότι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είπαν σήμερα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.
Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους. Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.  Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.
Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.


Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
«Η ίδρυση ζώνης ασφαλείας εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή» διεμήνυσε νωρίτερα μέσω Twitter ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
«Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τρομοκρατικού άξονα στα σύνορά μας. Όλες οι προετοιμασίες για την επιχείρηση έχουν ολοκληρωθεί» σημείωσε με νόημα ο υπουργός αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους, που συχνά αποκαλούνται τρομοκράτες από την τουρκική πλευρά.


Απειλεί τον Ερντογάν το Αμερικανικό Κογκρέσο

Η έναρξη των επιχειρήσεων των Τουρκικών Ενόπλων δυνάμεων και η επίθεση εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ έφεραν τις έντονες αντιδράσεις του αμερικανικού Κογκρέσου. Ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ  προειδοποίησε μάλιστα πως θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την κίνησή του.
«Προσευχηθείτε για τους Κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ρωσία: Δεν  θα εμπλακούμε στη διένεξη

Την ίδια ώρα η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.
Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.
«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.
mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news