facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Εισβολή στη Συρία: Ρώσοι και Σύροι «στο πλευρό» των Κούρδων - Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί

Συνεχίζεται η ρωσική ρουλέτα από την Άγκυρα, καθώς κλιμακώνει το σφυροκόπημα και τραβά τόσο το σκοινί που έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με τη Μόσχα. Η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα, με τη σκακιέρα να εμπλουτίζεται, μετά τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, και με έναν ακόμη παίκτη: τη Ρωσία. Γριφώδες παραμένει, πάντως, ποιος θα βγει ο μεγάλος ηττημένος από τη σύγκρουση στη βόρεια Συρία.

Με μια πρώτη ανάγνωση, θα έδειχνε κανείς τους Κούρδους, ύστερα και από την αιματοχυσία που προκάλεσε η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Με μια πιο δεισδυτική ματιά, όμως, θα έκλινε κανείς προς τη μεριά της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η εικόνα όσων βοηθούν τους Κούρδους και κατ'επέκταση συμβάλλουν στην αποτροπή τέλεσης εγκλημάτων πολέμου. 

Η νεότερη εξέλιξη θέλει ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν την περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, από τον συριακό στρατό, γύρω από το κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία.

Εκλαμβάνεται πλέον ως de facto η ισχυρή παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι στρατιώτες που υπολογίζεται να εγκαταλείψουν τη Συρία ανέρχονται στους χίλιους. 

Από τη Μόσχα, πάντως, εν μέσω κατηγοριών για την πολιτική Τραμπ σχετικά με την εγκατάλειψη των Κούρδων, διαμηνύεται ότι δεν θα επιτρέψουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις. 

Την ίδια στιγμή η εικόνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να ενισχύεται καθώς ο κατά τη Δύση στυγνός δικτάτορας εμφανίζεται ως προστάτης των Κούρδων. Οι Κούρδοι, από τη μεριά τους, αποδέχονται τη βοήθειά του αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: θάνατος ή συναίνεση. 

Κατά συνέπεια, Ρωσία και Συρία εμφανίζονται ως προστάτες των Κούρδων που αποτρέπουν την έναρξη νέας ανθρωπιστικής κρίσης. 

«Δεν θα επιτρέψουμε τον πόλεμο» υπογραμμίζει ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο οποίος άσκησε κριτική στην Άγκυρα χαρακτιρίζοντας απαράδεκτες τις στρατιωτικές της ένεργειες. 

Χάρτης με τις περιοχές που ελέγχει ο Ασαντ 

Το υπουργείο Αμυνας της Συρίας δημοσίευσε χάρτη, για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχο τους την πόλη Τάμπκα και το παρακείμενο αεροδρόμιο στην επαρχία της Ράκα, ενώ κατέλαβαν σειρά γεφυρών στο Ευφράτη και δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

syria-map-russia
Στον χάρτη φαίνεται ότι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού περιήλθαν δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί της πόλης Τάμπκα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ετ-Τάμπκα και μια σιδηροδρομική γέφυρα. Στην περιοχή της Ράκα η Δαμασκός έθεσε υπό τον έλεγχο της δύο γέφυρες στον Ευφράτη.

syria-map-russia-amynas
Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, όπου μαίνονται οι σφοδρές μάχες.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε, στην αρχή, κάνει λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη και οκτώ τραυματίες. Σε δελτίο Τύπου, εξήγησε ότι ο ένας εκ των τραυματιών «υπέκυψε (στα τραύματά του) παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν» για να σωθεί η ζωή του.

Το υπουργείο δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, όταν επλήγησαν από βλήματα όλμου. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά βομβαρδίζοντας θέσεις των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Με τον απολογισμό αυτό, αυξάνεται σε έξι ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Έξι άμαχοι νεκροί από πυρά κουρδικών δυνάμεων

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν από πυρά πυροβολικού και από πυραύλους αυτοκατευθυνόμενους δι'υπερύθρων που εκτόξευσαν κουρδικές δυνάμεις ενάντια σε κατοικημένες περιοχές στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι «τρομοκράτες» έπληξαν την γειτονιά Γκαντούρα της περιοχής Τζαραμπλούς, που ελέγχεται από τη συριακή αντιπολίτευση, πρόσθεσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση.

Οι κουρδικές δυνάμεις επίσης επιτέθηκαν στην περιοχή Αζάζ, εκτοξεύοντας τέσσερα βλήματα πυροβολικού που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ακόμη αμάχων.

Χθες, κουρδικές δυνάμεις τραυμάτισαν τρία παιδιά σε μια ξεχωριστή επίθεση στην Τζαραμπλούς.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τη δράση τους στη βορειοανατολική Συρία

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.

«Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προωθήθηκε και πήρε τον έλεγχο της συριακής πόλης Μάνμπιτζ σε μια ανάπτυξη που έχει στόχο να αντικρούσει την τουρκική επιχείρηση.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν να συγκληθεί εκ νέου, κεκλεισμένων των θυρών, το Σώμα για να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία και η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας, ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Η προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, επί του θέματος σηματοδοτήθηκε από διαιρέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου και την έκδοση μιας ανακοίνωσης μονάχα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης.

Κατόπιν, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Παρασκευή ένα ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.

Αντιστέκονται οι Κούρδοι στην τουρκική εισβολή - Σφοδρές συγκρούσεις στη Μανμπίτζ

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις τόσο γύρω από την πόλη Μπανμπίτζ όσο και γύρω από το Ρας αλ-Αίν με τους Κούρδους να αντιστέκονται και σε ορισμένες περιπτώσεις -σύμφωνα με το Συριακο Παρατηρήτηριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- να απωθούν τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις -ο ντε φάκτο στρατός των Κούρδων στη βόρεια Συρία- «εξαπέλυσαν μια μεγάλη αντεπίθεση στο Ρας αλ-Αίν χρησιμοποιώντας τούνελ και μια συνεχή παροχή ενισχύσεων».

Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων που βρίσκεται στην περιοχή μετέδωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονταν και την Τρίτη παρά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι έχει καταλάβει την πόλη αυτή.

Οι Σύροι υποστηρίζουν ότι από την τουρκική εισβολή έχουν χάσει τη ζωή τους 70 άμαχοι και 135 μαχητές του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού με την τουρκική πλευρά να ανακοινώνει την «εξουδετέρωση 595 τρομοκρατών».

Εξίσου σφοδρές είναι οι μάχες και γύρω από την πόλη Μανμπίτζ με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ανακοινώνει ότι οι Κούρδοι αντιστέκονται σθεναρά στις τουρκικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, μετά την απόφαση των Αμερικανών να γυρίσουν την πλάτη στους Κούρδους ανακοινώνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος, υπάρχουν πληροφορίες ότι τα στρατεύματα έχουν παγιδευτεί σε ορισμένους δρόμους λόγω της προέλασης των Τούρκων μισθοφόρων. Για την αποχώρησή τους από ορισμένα σημεία πιθανότατα να χρειαστεί αεροδιακομιδή, όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Πάνω από 275.000 οι εκτοπισμένοι

Την ίδια στιγμή σοκάρει ο νέος απολογισμός της κουρδικής πλευράς σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν υποχρεωθεί να μετακινηθούν από τις εστίες τους προκειμένου να γλιτώσουν από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τους Κούρδους ο συνολικός αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε 275.000 ανάμεσα στους οποίους περισσότερα από 70.000 παιδιώ.

«Καμπάνα» για τρεις Τούρκους υπουργούς

Ο Ντόναλτ Τραμπ αποφασίζει να αναλάβει πιο ενεργό δράση και να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων ώστε να τιμωρήσει την Αγκυρα για την «Πηγή Ειρήνης».

Τρεις Τούρκοι υπουργοί -της Ενέργειας, της Άμυνας και των Εσωτερικών- είναι τα πρώτα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά το διάταγμα Τραμπ με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος εξήγησε ποια τιμωρητικά μέτρα σχεδιάζει για την Τουρκία μετά τη συνεχιζόμενη εισβολή στο έδαφος της βόρειας Συρίας.

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τουρκία. Οι κυρώσεις θα είναι, συνάμα, οικονομικές τη στιγμή που θα αφορούν και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news