facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Απτόητη η Τουρκία: Το Γιαβούζ ξεκινά νέες γεωτρήσεις στις 7 Οκτωβρίου νότια της Κύπρου

Νέα επιχείρηση γεωτρήσεων έχει δρομολογήσει η Τουρκία στη Κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ, αδιαφορώντας προκλητικά για τις προειδοποιήσεις που έστειλε νωρίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία, καταδικάζοντας αυτή την ενέργεια.

Σε σημερινή ανακοίνωση σημειώνεται πως η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Η Τουρκία αγνόησε επιδεικτικά την ανακοίνωση της Κύπρου και όπως ανακοινώνει Τούρκος αξιωματούχος θα ξεκινήσει νέο κύκλο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στο μεταξύ Βρετανός υφυπουργός Κρίστοφερ Πίντσερ «επέκρινε» σήμερα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο Βρετανός υφυπουργός.

Ο Πίντσερ πρόσθεσε ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρελαίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντως δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, καθώς και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019, δια των οποίων καλούνται η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news