facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Προσφυγικό τσουνάμι από τη Συρία: Ξεπερνούν τους 190.000 οι εκτοπισμένοι

Οι φόβοι για τις συνέπειες που θα έχει στο προσφυγικό η τουρκική επίθεση στη Συρία επιβεβαιώνονται. Τα κύματα των προσφύγων από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία «Πηγή Ειρήνης» διαρκώς μεγαλώνουν και τα στοιχεία που μεταδίδουν οι οργανώσεις από τη Συρία αυξάνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων στην Άγκυρα.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος με παρέμβασή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε τον άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης

Εγκατέλειψαν τις εστίες τους 191.069 άνθρωποι!

Η συριακή -υπό την ηγεσία των Κούρδων- διοίκηση στα βορειοανατολικά της Συρίας δήλωσε σήμερα ότι 191.069 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, ως συνέπεια των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η κουρδική αρχή δήλωσε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει διαδοχικά κύματα εκτοπισμού από το Ντεϊρίκ που είναι γνωστό κι ως αλ-Μαλικίγια στα ιρακινά σύνορα προς το Κομπάνι και σε απόσταση 400 χιλιομέτρων προς τα δυτικά.

Ο ΟΗΕ εκτιμούσε την Παρασκευή ότι περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα βόρεια της Συρίας, από την έναρξη των τουρκικών πολεμικών επιχειρήσεων, την Τετάρτη. Ωστόσο τα νεώτερα στοιχεία ανεβάζουν ανησυχητικά τον αριθμό των προσφύγων.

Συριακό Παρατηρητήριο: Νεκροί 30 άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές

Τριάντα άμαχοι και 74 Κούρδοι μαχητές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τουρκικής πολεμικής επιθετικής ενέργειας κατά περιοχών στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

21747522

Εμπάργκο από τους Γερμανούς

Η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών (YPG) στα βόρεια της Συρίας, σύμφωνα με την γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα “Bild Am Sonntag” που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Χάικο Μάας.

“Κατά του υπόβαθρου της τουρκικής επιθετικής ενέργειας στα βορειοανατολικά της Συρίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα εκδώσει νέες άδειες [εξαγωγής] για το σύνολο του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στην Συρία,” δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.

Η Γερμανία εξήγαγε όπλα οικονομικής αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ (268 εκατομμύρια δολάρια) στην Τουρκία το 2018, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων, σύμφωνα με την εφημερίδα.

21746996

Παρέμβαση Μακρόν στον Τραμπ

Η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί «το ταχύτερο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Παρασκευή (11/10), κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του Νταές (σ.σ. η ονομασία του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία) στην περιοχή», να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.

Ο αρχηγός του γαλλικού Κράτους στάθηκε στην «ανάγκη να σταματήσει η τουρκική επίθεση το ταχύτερο. Η Γαλλία και οι ΗΠΑ, που έχουν κοινές ανησυχίες, θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Κινδύνευσαν Αμερικανοί στρατιωτικοί

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

21745955

Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

«Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο Ντι Γουόλτ.

Ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο πως οι τουρκικές δυνάμεις είναι πλήρως ενημερωμένες για το πού βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή επιχειρήσεων, ότι τους δόθηκαν αναλυτικά συντεταγμένες. «Οι πάντες γνωρίζουν ότι είμαστε ο αμερικανικός στρατός» και «επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», διεμήνυσε ο στρατηγός Μάιλι.

Τουρκία: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια στις κυρώσεις

Η Τουρκία δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση που ληφθεί σε βάρος της οποιοδήποτε μέτρο με αφορμή τις στρατιωτικές κινήσεις στη Συρία, είναι το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα στις ΗΠΑ.

Χθες το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι θα ανταποδώσει σε οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί σε βάρος της λόγω των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει «την τρομοκρατία».

Η αυστηρή προειδοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στο μήνυμα των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στη βορειοανατολική Συρία.

«Η Τουρκία μάχεται εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες εγείρουν απειλή για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

21745916

Η θέση του Πούτιν

Η Συρία θα πρέπει να ελευθερωθεί από την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Ο οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στην επικράτεια ενός οποιοδήποτε κράτους, στην περίπτωση αυτή, της Συρίας, θα πρέπει να την εγκαταλείψει. Αυτό αναφέρεται σε όλα τα κράτη,” δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του ( RT, Arabik Sky News, Al Arabiya) αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδονται από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία είναι έτοιμες να αποχωρήσουν, μόλις η νέα νόμιμη συριακή κυβέρνηση ενημερώσει την Μόσχα ότι δεν χρειάζεται πλέον την βοήθειά της.


21747426

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news