facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιμέτωπος με αίτημα καθαίρεσης ο Τραμπ

Μπροστά στον κίνδυνο να ξεκινήσει έρευνα του Κογκρέσου με το αίτημα της παραπομπής του με το αίτημα της καθαίρεσης βρίσκεται πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά την απόφασή του να δώσει «χωρίς καμία περικοπή» στη δημοσιότητα τον απομαγνητοφωνημένο τηλεφωνικό διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αργά τα μεσάνυχτα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη διενέργεια επίσημης έρευνας για παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, για την υπόθεση. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τα μέλη του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε παραδεχθεί ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι ανέφερε το όνομα του βασικού πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο μαζί με τον γιο του, επιχειρεί να εμπλέξει σε υπόθεση διαφθοράς στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που έχει καταγγείλει τον Αμερικανό πρόεδρο για προσπάθεια επηρεασμού του Ζελένσκι, δήλωσε ότι επιθυμεί να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter δήλωσε ότι έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθεί αύριο το κείμενο της συνομιλίας του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι όλοι θα δουν ότι «όλα είναι φιλικά και σύμφωνα με τους κανόνες».

Η υπόθεση ήρθε στο φως από μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Υπηρεσιών Πληροφοριών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να διατάξει έρευνα εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν και του πατέρα του, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για υπόθεση διαφθοράς. Ο μάρτυρας δημόσιου συμφέροντος, που σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι «οπαδός των Δημοκρατικών» και διακινεί fake news, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει στο Κογκρέσο.

Τι θέλουν οι Δημοκρατικοί

Η δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνδιάλεξης δεν φαίνεται πάντως ικανή να εμποδίσει την πολύ πιθανή έρευνα του Κογκρέσου εις βάρος του Αμερικανού προέδρου.

Από νωρίς τα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα κάνει δήλωση για την υπόθεση.

Η Νάνσι Πελόσι μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ επιφυλακτική για μια τέτοια κίνηση, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, πλέον είναι έτοιμη να συμφωνήσει και να συνταχθεί με τους συναδέλφους της που εδώ και μήνες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τους New York Times, λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της επικεφαλής των Δημοκρατικών, τα δύο τρίτα των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και ένας ανεξάρτητος έχουν ταχθεί υπέρ της έναρξης της έρευνας. Ειδικότερα, στο σύνολο των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί, υπέρ της έρευνας είναι 172 βουλευτές, 73 είναι εναντίον ή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη και 190 δεν έχουν εκφράσει άποψη.

Όπως δήλωσε και η ίδια, «μόλις έχουμε στα χέρια μας τα στοιχεία, θα είμαστε έτοιμοι. Τώρα έχουμε στοιχεία, είμαστε έτοιμοι».

Δήλωση Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, έκανε μια δήλωση στην οποία αναφέρει ότι όπως εξελίσσεται η υπόθεση αυτή, το Κογκρέσο «δεν έχει άλλη επιλογή» από το να εκκινήσει το Κογκρέσο μια διαδικασία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ με το αίτημα της καθαίρεσης.

Ασκώντας κριτική στους «αβάσιμους ισχυρισμούς» του Αμερικανού προέδρου που τον κατηγορεί για διαφθορά, ενώ τονίζει ότι ο πραγματικός κίνδυνος από τη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ αφορά την ίδια τη χώρα.

Όπως είπε, μια διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου «θα ήταν μια τραγωδία, αλλά θα την έχει προκαλέσει ο ίδιος. Ξέρουμε ποιος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε η ώρα να δείξουμε ποιοι είμαστε εμείς».

Ψήφισμα της Γερουσίας

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, πέτυχε σήμερα να περάσει ψήφισμα με το οποίο ζητείται από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών να δώσουν στο Κογκρέσο και στις αρμόδιες επιτροπές του την καταγγελία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που αφορά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Αν και τη Γερουσία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ο επικεφαλής του κόμματος, Μιτς ΜακΚόνελ, δεν εξέφρασε αντίρρηση στο αίτημα των Δημοκρατικών και το ψήφισμα πέρασε ομόφωνα.

Με πτώση έκλεισε η Γουόλ Στριτ

Εν μέσω ανησυχιών για την πιθανότατα έναρξης της διαδικασίας καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και εξαιτίας σκληρών δηλώσεών του για τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με πτώση.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε στις 26.807,77 μονάδες, μειωμένος κατά 142,22 μονάδες ή -0,53%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, που έκλεισε στις 7.993,63 μονάδες, χάνοντας 118,84 μονάδες ή -1,46%.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.966,60 μονάδες, με πτώση 25,18 μονάδων ή -0,84%.

efsyn

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news