facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Στέλνεται η επιστολή για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Την επιστολή με την οποία η Ελλάδα ζητά πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 2,9 δισ. ευρώ, που οφείλει στο ΔΝΤ, υπέγραψε σήμερα και αποστέλλει στον ESM και τον EFSF ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Το θέμα ετέθη στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να γίνει συζήτηση επ’ αυτού, την κίνηση όμως καλωσόρισε λίγο αργότερα με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι την ολοκλήρωσή της, καθώς απαιτείται μια σειρά εγκρίσεων, τόσο από τον ESM όσο και από εθνικά κοινοβούλια, καθώς και το Eurogroup.

Υπολογίζεται ότι μέσω της πρόωρης αποπληρωμής των συγκεκριμένων δανείων, τα οποία βαρύνονται με επιτόκιο 4,91%, το Δημόσιο θα εξοικονομήσει σε ετήσια βάση τόκους ύψους 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Σταϊκούρας: Αμεσα κέρδη 70 εκατ. από την πρόωρη αποπληρωμή

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:

1. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.

2. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.

3. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.

4. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας», σημείωσε.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news