facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ακριβά φάρμακα: Θετική η απόφαση των φαρμακοποιών για την δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Με 89 ψήφους υπέρ και 25 κατά της πρότασης Κικίλια για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς «έκλεισε» η γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία συγκλήθηκε το πρωί της Κυριακής ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρότι η πρόταση για διάθεση των εν λόγω φαρμάκων από τα φαρμακεία τους χωρίς «επιστημονική αμοιβή» αρχικά δίχασε τους φαρμακοποιούς, τελικά έδωσαν το «πράσινο φως», θέτοντας όμως μία σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες θα συζητηθούν με το υπουργείο Υγείας.

Αρχικά, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου αποτελεί η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος που θα υποστηρίξει αυτή την διαδικασία, ενώ για τα συγκεκριμένα φάρμακα, τα οποία αφορούν σε δυο κατηγορίες ασθενειών απαιτούν να καθορισθεί άμεσα επιστημονική αμοιβή.

«Για λόγους κοινωνικής προσφοράς και στήριξης των ασθενών που ταλαιπωρούνται για την φαρμακευτική τους αγωγή, δίνουμε την δυνατότητα ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος, το αργότερο μέχρι 31.8.2020 για την διάθεση τους χωρίς επιστημονική αμοιβή», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Τέλος, οι φαρμακοποιοί ζητούν από την έναρξη της διαδικασίας να διακοπεί οποιαδήποτε διάθεση φαρμάκων με courier, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα καθορισθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΠΦΣ, η απόφαση αφορά σε από του στόματος θεραπείες για ογκολογικούς ασθενείς και για πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεραπείες αυτές είναι στο σύνολό τους 59, εντούτοις, τον ακριβή αριθμό θα καθορίσει σχετική υπουργική απόφαση.

Όπως ανέφερε ο ΠΦΣ, στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου, κατά το οποίο τα σκευάσματα θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το υπουργείο Υγείας.

Με τη μελέτη αυτή θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από τη διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σε δεύτερο χρόνο.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία θα είναι η εξής:

– O ασθενής προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.

– Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

– Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.

– Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο).

Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

– Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας τη συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

– Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του.

Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news