facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Σύσκεψη δημάρχου -βουλευτών: Όχι άλλοι πρόσφυγες στο Κουτσόχερο

Σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού, μετά τις φήμες και τα δημοσιεύματα περί πιθανής μετακίνησης νέων προσφύγων προς την Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο του Δήμου Λαρισαίων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι βουλευτές κκ Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Άννα Βαγενά, Ευαγγελία. Λιακούλη και Γιώργος Λαμπρούλης. Επίσης η βουλευτής κ. Στέλλα Μπίζιου, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Καλογιάννη, ενώ και ο κ. Βασίλης. Κόκκαλης, ο οποίος βρίσκονταν εκτός Λάρισας, επικοινώνησε με τον δήμαρχο. Τέλος, ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος, κοινοποίησε στον δήμαρχο σχετική ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Δήμαρχος Λαρισαίων προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση προς τους συμμετέχοντες βουλευτές για την κατάσταση στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Κουτσόχερο. Η ενημέρωση αφορούσε στον αριθμό των προσφύγων, τη σύνθεσή τους και τα προβλήματα που παρατηρούνται στην λειτουργία της δομής, με το δήμαρχο να τονίζει πως τον τελευταίο χρόνο τα προβλήματα στο camp του Κουτσοχέρου αυξάνονται και οι αντοχές της τοπικής κοινωνίας έχουν εξαντληθεί.

Ακολούθησε αναλυτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να καταλήγουν στα εξής:

-Εκφράστηκε η κοινή θέση να μην υπάρξει επέκταση της Δομής Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο και να μην αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται σ΄ αυτή.

-Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, τονίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες δομές σε περιοχές της επικράτειας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναλάβει ευθύνες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

-Να επανεξεταστούν θεσμικά τα ζητήματα της καλής λειτουργίας του camp, η οποία έχει διαταραχθεί.

-Να επιδιωχθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα συνάντηση βουλευτών και δημάρχου Λαρισαίων με τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Η επιστολή της Σ.Μπίζιου

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραστώ στην σημερινή σύσκεψη που έχετε συγκαλέσει, με τη συμμετοχή των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, ενός ζητήματος κυρίαρχου πλέον σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.
Δια της παρούσης όμως επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ, δηλώνοντας εκ των προτέρων πως το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις του στην πόλη της Λάρισας είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, σε ότι αφορά την παρακολούθηση του, εκ μέρους μου.
Για το μείζον αυτό θέμα θεωρώ πως υπάρχουν κάποιες θέσεις στις οποίες μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι μας, ως βάση συζήτησης:
Το μεταναστευτικό, ως πρόβλημα, ξεπερνάει τα όρια της πόλης, του νομού, αλλά και της χώρας μας και εντάσσεται σε μια πανευρωπαϊκή στρατηγική, που θα πρέπει επιτέλους να το ιεραρχήσει και να το κατατάξει στα επείγοντα θέματα, για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων.
1) H Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί ένα τεράστιο hot spot φιλοξενίας και εγκατάστασης των προσφύγων, σηκώνοντας μόνη της ένα πανευρωπαϊκό βάρος.
2) Δεν μπορούμε ως χώρα να θεωρούμε a priori όλους τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, ως άτομα που μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας, για όσο χρονικό διάστημα θέλουν, απολαμβάνοντας τα προνόμια της σχετικής νομοθεσίας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στον διαχωρισμό εκείνο που προβλέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
3) Δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καμία περίπτωση το αίσχος της Μόριας και άλλων κέντρων υποδοχής τα οποία συχνά μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών και κολαστήρια, ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ένα κεφάλαιο του μεταναστευτικού το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά.
4) Οφείλουμε όλοι μας να λάβουμε ως δεδομένο πως δεν γίνεται να φορτώνονται τη λύση ενός προβλήματος μόνο τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι ανέφικτο και αδιανόητο.
5) Δεν γίνεται να προχωρήσει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την εξεύρεση μιας λύσης χωρίς την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας. Το μείζον αυτό ζήτημα, οφείλει να εξεταστεί τόσο από την πλευρά των προσφύγων, όσο και από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών οι οποίες δέχονται στην καθημερινότητα τους ανθρώπους χωρίς καμία πολιτιστική αναφορά με τα ήθη και τα έθιμα των κοινωνιών αυτών, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, ανυπέρβλητα προβλήματα στην καθημερινότητα τους.
6) Η Λάρισα έδειξε από την πρώτη στιγμή το κοινωνικό της πρόσωπο, φιλοξενώντας έναν σημαντικό αριθμό προσφύγων. Οφείλουμε να εξετάσουμε όμως πλέον σοβαρά, αν και κατά πόσο μπορούμε να υπερβούμε τον συγκεκριμένο αριθμό, χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και στην τοπική κοινωνία.
7) Τέλος το θέμα του μεταναστευτικού δεν προσφέρεται για κανενός είδους πολιτική ή κομματική εκμετάλλευση, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ή δημοτικής αρχής.
Κύριε Δήμαρχε,
Η ενημέρωση του κυβερνητικού υπουργού αρμόδιου για το μεταναστευτικό κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην από 12/9/2019 δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, βάζει τέλος σε κάθε σενάριο που κάνει λόγο για μεταφορά επιπλέον αριθμού μεταναστών στο νομό της Λάρισας.
Χαιρετίζω την απόφαση της κυβέρνησης καθώς αυτή κινείται στο δρόμο της λογικής.
Θα βρίσκομαι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης όσον αφορά προβλήματα που χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Τι δήλωσε η Ρένα Καραλαριώτου

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου, με αφορμή τη σημερινή σύσκεψη του δημάρχου Λαρισαίων με τους βουλευτές του νομού για το μεταναστευτικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ο κ. Καλογιάννης στην ομιλία του την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στο ΔΩΛ, καθώς και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο γραφείο του, τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων στα μεγάλα θέματα που αφορούν την πόλη, κάτι που επικρότησα και δημόσια. Δυστυχώς σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων ξέχασε τα όσα είχε υποστηρίξει καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου δεν κλήθηκαν στη συγκεκριμένη συνάντηση . Η παρουσία μας θα διευκόλυνε σημαντικά και τη συζήτηση του θέματος την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο . Λυπούμεθα…

Δήλωση Γιώργου Λαμπρούλη- βουλευτήΚΚΕ

Με αφορμή την συναντήσει -ενημέρωση του Δημάρχου Λαρισαίων σε βουλευτές του νομού ,για το ενδεχόμενο εγκατάστασης επιπλέον αριθμού προσφύγων στο ΄΄Κουτσόχερο΄΄,ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρουλης τόνισε.
Το συγκεκριμένο θέμα όπως και η λειτουργία της δομής στο ΄Κουτσοχερο΄΄ αποτελούν μέρος του συνολικότερου προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Η αντιμετώπιση του προϋποθέτει συνδυασμό παρεμβάσεων ,ενεργειών. Πρώτον, την καταπολέμηση των αιτιών, που προκαλούν τις προσφυγικές ροές ,που είναι οι πολεμικές συγκρούσεις στα πλαίσια των οξύτατων ανταγωνισμών στην περιοχή της Μ. Ανατολής και όχι μόνο. Δεύτερον, εναντίωση στις πολιτικές αποφάσεις Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Τρίτον, τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων με ευθύνη του κράτους (και όχι των ΜΚΟ) ,ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και κάλυψης όλων των αναγκών τους και παράλληλα τη γρήγορη έκδοση των απαραίτητων εγγράφων ώστε να προωθηθούν στις χώρες προορισμού τους.

thessaliatv

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news