facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής Θάνου και υπολοίπων από το ΣτΕ

Δεν έγινε δεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας το αίτημα αναστολής της απόφασης με την οποία κηρύχθηκαν έκπτωτοι από τα αξιώματά τους η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου και τρία ακόμη πρώην στελέχη της.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του τρίτου θερινού τμήματος διακοπών, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε σήμερα τις αιτήσεις αναστολών της πρώην πρόεδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου όσο και της πρώην αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, αλλά και των μελών Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς.

Αυτό είναι το δεύτερο «όχι» του Συμβουλίου της Επικρατείας για το επίμαχο ζήτημα καθώς στις 22 Αυγούστου 2019, ο προεδρεύων του θερινού τμήματος του ΣτΕ, αντιπρόεδρος Μιχάλης Πικραμένος, είχε απορρίψει την αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να «παγώσει» η απομάκρυνση τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σήμερα το ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 230/2019, κ.λπ.) απέρριψε τον ισχυρισμό των προσφευγόντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την χορήγηση της αναστολής.
Επίσης, απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν διοικητικές εκκρεμότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που επιζητούν λύση, καθώς δεν προσδιορίστηκε ποιές είναι αυτές οι εκκρεμότητες αλλά και αυτές που επικαλούνται είναι στο πλαίσιο των συνήθων καταστάσεων που δεν συνιστούν εξαιρετικό λόγο χορήγησης της αναστολής των προσβαλλόμενων πράξεων. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας έχουν ήδη διοριστεί νέα μέλη στην εν λόγω Επιτροπή τα οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.
Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπογραμμίζει ότι οι λόγοι ακυρώσεως που προβάλλουν οι προσφεύγοντες δεν παρίστανται ως προδήλως βάσιμοι, διότι αφορούν διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν έχουν τύχει επεξεργασίας από τη νομολογία. Παράλληλα, έκρινε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 8ης Απριλίου 2014 την οποία επικαλούνται οι προσφεύγοντες, έχει εκδοθεί επί ερμηνείας και εφαρμογής διαφορετικής οδηγίας, η οποία αφορά σε διαφορετικό ζήτημα (προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).

Η συζήτηση της αίτησης έγινε την περασμένη Παρασκευή και τα υπομνήματα των δυο πλευρών υποβλήθηκαν χθες το βράδυ. Οι προσφεύγοντες ζητούσαν να «παγώσει» η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας. Παράλληλα, κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2019, έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news