facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Καταδίκη της επιθετικότητας της Τουρκίας!

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο κοινό τους ανακοινωθέν, καταδίκασαν τις κλιμακωτές, προκλητικές, παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και Κυριαρχία και Κυριαρχικά Δικαιώματα της Κύπρου.

Αυτό περιλαμβάνει κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Δένδια, Χριστοδουλίδη και Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Δένδιας: ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων».

Τριπλό «χαστούκι» στην Τουρκία

Οι τρεις υπουργοί επισήμαναν, επίσης, ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και αποσταθεροποιούν ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συμφώνησαν ακόμη την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την πορεία της συνεργασίας τους και χαιρέτισαν την ίδρυση του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου ως καταλύτη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Είχαμε τη χαρά, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, να δεχθούμε τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Shoukry , στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μας, μίας συνεργασίας εξαιρετικά σημαντικής για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τα συμφέροντα των χωρών μας.

Συζητήσαμε, όπως καταλαβαίνει κανείς, τα ενεργειακά αλλά και όλα τα ευρύτερα θέματα πολιτικής της περιοχής, ενόψει μάλιστα της Συνόδου που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου, με παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου, του κ. Αναστασιάδη και του Προέδρου της Αιγύπτου, βεβαίως, του κ. Sisi.

Μετά, συνεχίσαμε με τη διμερή με την Αίγυπτο: πάρα πολλά κοινά θέματα, πάρα πολλά πράγματα να συζητήσουμε, μία χώρα ιστορικά φίλη της Ελλάδας στην οποία προσβλέπουμε, μέσα στα πλαίσια του νέου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, του ανοίγματός μας σε όλο τον κόσμο μετά την κρίση.

Επίσης, κανονίσαμε να ξεκινήσουμε πάλι τις επαφές για να μπορέσουμε να καθορίσουμε τις οικονομικές ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Κάτι το οποίο θα έχει εξαιρετική σημασία, και θα αποτελέσει παράδειγμα, για τις άλλες χώρες, καλής γειτονίας και καλής επίλυσης προβλημάτων ή θεμάτων», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου, Αιγύπτου την Παρασκευή (27.9.2019) στη Νέα Υόρκη.

newsit

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news