facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - 8 τραυματίες

Το σεισμολογικό παρατηρητήριο του Κάντιλι και το Ινστιτούτο Σεισμολογικών Ερευνών ανακοίνωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας.
Η δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 12,6 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το Κάντιλι. Το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε, επίσης, πως το μέγεθος της δόνησης ήταν 5,7 βαθμοί.
Κτίρια σείστηκαν και ζημιές προκλήθηκαν σε δύο τζαμιά, ενώ οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και οι κάτοικοι έτρεξαν να απομακρυνθούν από τα κτίρια.
Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, τη μεγαλύτερη της Τουρκίας, ένιωσαν τα κτίρια να σείονται και είπαν ότι μερικά γραφεία εκκενώθηκαν προσωρινά. Τα σχολεία εκκενώθηκαν αμέσως και έμειναν κλειστά όλη την ημέρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.
«Ο σεισμός πράγματι μας τράνταξε στην αρχή και μετά συνεχίστηκε, ίσως έγινε τόσο αισθητός γιατί το κτίριο είναι πολύ ψηλό», είπε ο 27χρονος Οζγκέ Ετζάν, ένας εργαζόμενος σε χρηματοοικονομική εταιρία στη συνοικία Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης, όπου ο κόσμος είχε βγει έξω από τα κτίρια.
«Παρά το μέγεθος του σεισμού που μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο, δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα ειδήσεις πολύ θλιβερές, απλά για κάποιες μικρές ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι οκτώ άνθρωποι νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το πάνω μέρος ενός μιναρέ κατάρρευσε στο κεντρικό τζαμί της συνοικίας Αβτσιλάρ της Κωνσταντινούπολης, κοντά στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μετέδωσε το CNN Turk προβάλλοντας σχετικές εικόνες.
Άλλος ένας μιναρές κατέρρευσε στη συνοικία Σαριγέρ, ανακοίνωσε το κέντρο διαχείρισης καταστροφών της πόλης.
«Θα υπάρξουν μετασεισμοί. Αυτό που ζητάμε από τους κατοίκους είναι να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές», δήλωσε o Μουράν Νουρλού, επικεφαλής της υπηρεσίας για τους σεισμούς στη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD).
Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ένα σημαντικό ρήγμα και ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον «Big One», τον μεγάλο σεισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το 1999 σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την πόλη Ιζμίτ, 90 χλμ. νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι.


kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news