facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Μόρια: Καθιστική διαμαρτυρία 200 γυναικών - Ζητούν να φύγουν

Σκηνικό ασφυξίας δημιουργεί ο υπερπληθυσμός στη Μόρια, με τον εκνευρισμό των προσφύγων και μεταναστών, για τις επικρατούσες συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας, να είναι έκδηλος. Ειδικά μετά την τραγωδία της Κυριακής, η σύγχυση στον καταυλισμό - «κολαστήριο» έχει αυξηθεί δραματικά. «Scorched hearts» («καμένες καρδιές»)... οι λέξεις που αναγράφονται στα χαρτόκουτα που κρατούν οι γυναίκες οι οποίες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στη Μόρια.

Διεκδικούν να φύγουν από τη Μόρια, να έχουν ασφάλεια κατά τη διαμονή τους εκεί, ενημέρωση για τον αριθμό των νεκρών κατά τα χθεσινά επεισόδια και «δικαιοσύνη».

Οι περίπου 200 γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες με τα παιδιά τους, ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Όπως έγινε γνωστό, σκοπός τους ήταν να κατεβούν διαδηλώνοντας στην πόλη της Μυτιλήνης, όμως ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας τις σταμάτησαν 300 περίπου μέτρα από την κύρια είσοδο του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας,

Λόγω της διαμαρτυρίας αυτής, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την περιφερειακή οδό Παναγιούδας - Λάρσου προς το κέντρο του νησιού.

Υπουργικό Συμβούλιο: Αποσυμφόρηση της Μόριας στο επόμενο δίμηνο

Σχέδιο για την αποσυμφόρηση της Μόριας μέσα στο επόμενο δίμηνο τίθεται σε εφαρμογή, όπως αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες των επιστροφών και να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020.

Η αποσυμφόρηση στη Μόρια θα επέλθει μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών για το άσυλο - το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και τη μεταφορά προσφύγων σε διαμερίσματα στην ηπειρωτική χώρα, μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γερμανία για προσφυγικό: «Κλειδί» η αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία

Τη στήριξή του προς την Ελλάδα εκφράζει το Βερολίνο μετά την τραγωδία στη Μόρια, ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Η επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, όπως προβλέπεται από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, είναι «ένα κλειδί» προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος της κατάστασης στα ελληνικά νησιά, σημείωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

«Στην Μόρια χάθηκαν δύο ζωές σε μια φωτιά. Πρόκειται για τραγωδία που συγκλονίζει και εμάς και η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων. Κατά βάση, παρακολουθούμε με μεγάλη ακρίβεια την πολύ δύσκολη κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία έχει αναλάβει η νέα ελληνική κυβέρνηση και εργάζεται τώρα εντατικά για λύσεις -και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται έτοιμη να παράσχει ουσιαστική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα στην Λέσβο.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news