facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Σταϊκούρας: Πρώτη γραπτή κρούση προς την Κομισιόν για πρωτογενή πλεονάσματα

Την πρώτη κρούση προς τους Θεσμούς για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάγκη μείωσής τους φέρεται πως έκανε λίγες μέρες μετά την εκλογή της η Ελληνική Κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το ζήτημα στην τυπική επιστολή που αποστέλλει το υπουργείο προς την Κομισιόν, κάθε εξάμηνο για την ανανέωση της ενισχυμένης εποπτείας. Σε αυτήν καταγράφονται τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοικτά στην οικονομία ή δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τις θετικές προοπτικές που πλέον υπάρχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να απέστειλε την επιστολή τόσο στον κοινοτικό Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί όσο και στον Ντέκλαν Κοστέλο, στην οποία περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση επιθυμεί να κινηθεί στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, κάτι που αναλύθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, στην επιστολή το Υπουργείο Οικονομικών κάνει μια έμμεση αναφορά στα πλεονάσματα και την ανάγκη επαναϋπολογισμού της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους, με την οποία συνδέονται στην απόφαση του 2018. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε αναφορά και στη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνωρίζει την ύπαρξη περιορισμένων κινδύνων και αδυναμιών, ωστόσο τονίζει το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και το οποίο αποτυπώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, στην επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%, καθώς και στη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές με καλύτερους όρους.

Μεταξύ των βασικών αξόνων της κυβερνητικής πολιτικής που αναλύονται στην επιστολή περιλαμβάνονται η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η ανάληψη δράσεων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news