facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Υπ. Οικονομικών: Η εφορία θα βλέπει και θα ελέγχει ηλεκτρονικά τα βιβλία των επιχειρήσεων

Την ηλεκτρονική τήρηση και αποστολή στην ΑΑΔΕ των βιβλίων εσόδων – εξόδων όλων των επιχειρήσεων, εγκαινίασαν σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Από το απόγευμα της Πέμπτης βγαίνει «στον αέρα» η νέα πλατφόρμα myDATA στον ιστότοπο aade.gr στην οποία όλοι οι υπόχρεοι θα καταχωρούν –πιλοτικά από το δ΄τρίμηνο του 2019- όλα τα τιμολόγια για τις συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών .

«Πρόκειται για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να προετοιμάζεται το 2013 και τίθεται σήμερα σε εφαρμογή» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας το νέο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι επιτηδευματίες θα δηλώνουν όσα τιμολόγια ή άλλα παραστατικά εκδίδουν και, αμέσως μετά, θα ενημερώνεται αυτόματα η καρτέλα του εκδότη, αλλά και η καρτέλα του λήπτη. Μέχρι το α΄ μισό του Σεπτεμβρίου, η ΑΑΔΕ θα δεχθεί τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις φορέων της αγοράς για αλλαγές ή βελτιώσεις στην πλατφόρμα. Αν δεν διαπιστωθούν προβλήματα, η καθολική χρήση θα καταστεί υποχρεωτική από το 2020.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Πιτσιλής «στόχος είναι να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις, με απλοποίηση ή απαλλαγή από δηλώσεις, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους».

Κατ’ αρχήν οι δηλώσεις προτείνεται να υποβάλλονται έως την 20η ημέρα του επομένου μήνα από την περίοδο υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ στην οποία αφορούν τα τιμολόγια.

Η εφαρμογή αφορά όλους ανεξαιρέτως του υπόχρεους σε βιβλία εσόδων-εξόδων, ακόμα και τις πιο μικρές ή ατομικές επιχειρήσεις για τις οποίες έχει προβλεφθεί ειδική φόρμα.

Αυτό θα βοηθά:

- να συμπληρώνονται αυτομάτως και οι αντισυμβαλλόμενοι τα βιβλία τους

- να επιταχυνθούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε περίπτωση ύποπτων ασυμφωνιών

- να επισπεύδονται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους.

Μεταξύ άλλων απλοποιούνται οι διαδικασίες υποβολής δηλώσεων φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ, χαρτοσήμου, αποδιδόμενων φόρων, ενώ οδεύει προς κατάργηση η Συγκεντρωτική Δήλωση Τιμολογίων πελατών - προμηθευτών (ΜΥΦ).

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news