facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2019

Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία για τις παρανομίες του «Γιαβούζ»

Για πρώτη φορά βγάζουν το διπλωματικό λεκτικό οι ΗΠΑ και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τους λεονταρισμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ.

''Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου ''Γιαβούζ'', το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή.Παροτρύνουμε τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το ''Γιαβούζ'' από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας'', αναφέρει το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στο Προεδρικό η τοποθέτηση των Αμερικανών έφερε χαμόγελα ικανοποίησης.

''Μας ενισχύει σίγουρα η επισήμανση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι μόνο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εξουσία να αποφασίζει για γεωτρητικές εργασίες'', ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν καμία σκιά τόσο στα όρια της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και στο ποιος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις.

''Μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων'', σημειώνουν.

Οι Τούρκοι, προς το παρόν, δεν αισθάνονται καμία πίεση από τις λεκτικές αναφορές ή τα χλιαρά μέτρα των Βρυξελλών. Το Γιαβούζ συνεχίζει την πορεία του, οι Τούρκοι στέλνουν και το Ορούτς Ρέις και αγοράζουν συνεχώς υποστηρικτικά πλοία.

''Φαίνεται για μια ακόμα φορά ότι η διεθνής κοινότητα, με αυτή την τοποθέτηση των ΗΠΑ, αποδοκιμάζει και είναι αντίθετη με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και την αποσταθεροποιητική δράση που έχει αναλάβει'', πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό συνεχίζεται η χαρτογράφηση των θέσεων που θα ανάψουν το πράσινο φως για διαπραγματεύσεις. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Λουτ - Αναστασιάδη κινήθηκε πάνω σε αυτή την βάση και πλέον σε 15 μέρες περίπου θα διαφανεί με την παρουσία της κ. Λουτ πως θα πάμε στην τριμερή της Νέας Υόρκης.



sigmalive

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news