facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Σημαντική εξέλιξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών. Δημοπρατείται η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς έως την Λ.Πάρνηθος

Ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αχαρνών και των όμορων δήμων αποτελεί η δημοπράτηση εντός του Σεπτεμβρίου της «Διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς από τη συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων έως την λεωφόρο Πάρνηθος».

Μετά από πολυετή προσπάθεια, παρεμβάσεις, συζητήσεις και καθυστερήσεις διακηρύχθηκε , επιτέλους, η διαδικασία για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου το οποίο αποσκοπεί στην ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Δυτικής Αττικής και ειδικότερα των Δήμων Αχαρνών και Φυλής, ολοκληρώνοντας τη διευθέτηση του συνολικού μήκους του ρέματος Εσχατέας.

Η διευθέτηση του εν λόγω τμήματος του ρέματος Εσχατέας θα παρέχει τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των δικτύων αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου και των Αχαρνών και θα καταστεί δυνατή η διευθέτηση του ανάντη τμήματος του ρέματος καθώς και των συμβαλλόντων σε αυτό κλάδων της Πικροδαφνέζας και του Αγίου Γεωργίου.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω επιμέρους έργα:

— έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίου Γεωργίου, μήκους 170 m., ανάντη της εκβολής του στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Αγίου Πέτρου, στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 4,00×2,50 μ,

— έργα διευθέτησης του ρέματος Πικροδαφνέζα, σε μήκος περί τα 1.500 m, μεταξύ των οδών Αναπαύσεως και Εθνικής Αντιστάσεως στον Δήμο Αχαρνών. Η διευθέτηση προβλέπει την κατασκευή ορθογωνικού οχετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, διαστάσεων 2,50×3,00 μ. Ο αγωγός διευθέτησης προβλέπεται κατά μήκος της οδού Αγίου Διονυσίου και εκβάλλει στο ρέμα Εσχατιάς, στο ύψος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως,

— έργα ανάπλασης χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου, με επιφανειακές διαμορφώσεις επί των κλειστών ορθογωνικών οχετών και δημιουργία μικρής επιφανειακής τάφρου, για τη συλλογή των τοπικών ομβρίων.

Στην τελική του μορφή το αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος της Εσχατιάς, θα καλύπτει τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων από την Πάρνηθα μέχρι τις Τρεις Γέφυρες, ώστε εν συνεχεία από το τμήμα που είναι διαμορφωμένο τα νερά να φτάνουν, μέσω του Κηφισού, μέχρι τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Επίσης, ο ελεύθερος χώρος πάνω από την κλειστή διευθετημένη περιοχή του Ρέματος της Εσχατιάς, θα ενταχθεί στο αστικό πράσινο της περιοχής. Η διαμόρφωση της επιφάνειας, άνωθεν του αγωγού ρέματος Εσχατιάς που κατασκευάζεται στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου, θα επιτελεί διττό σκοπό: αφ’ ενός την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και αφ΄ ετέρου τη μεταβολή του χώρου, που καλύπτει τον αγωγό συλλογής ομβρίων, από κενό «αδιαμόρφωτο» χώρο, σε περιοχή πρασίνου, ανάπτυξης δραστηριοτήτων, ενοποίησης του αστικού ιστού.

Η «νεκρή διαχωριστική ζώνη» που υπάρχει σήμερα μπορεί να μετατραπεί σε μια περιοχή ζωντανή με δυνατότητες καθημερινής χρήσης για τους κατοίκους.

Στην πραγματικότητα, η εκπλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και η αστική ανάπλαση και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος πάνω από την επιφανειακή διαμόρφωση του Ρέματος της Εσχατιάς είναι αλληλένδετα και απολύτως αναγκαία και επείγοντα έργα.

Παράλληλα έργα

Σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δ. Αχαρνών και νυν Περιφερειακό Σύμβουλο Θανάση Κατσιγιάννη, ο οποίος ασχολήθηκε συστηματικά με τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης των Αχαρνών, εφόσον ξεκινήσει η διευθέτηση του ρέματος ο δήμος πρέπει να συνδέσει την πόλη με το δίκτυο απορροής ομβρίων, κατασκευάζοντας αγωγούς καθώς και τις δύο βασικές δεξαμενές ανάσχεσης στην οδό Κολοκοτρώνη χωρητικότητας 14.000 κυβικών µέτρων και στην πλατεία Καράβου χωρητικότητας 22.500 κυβικών µέτρων.

Ειδικότερα για την κεντρική δεξαμενή ανάσχεσης στην οδό Κολοκοτρώνη είναι έτοιμη η μελέτη και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας, ενώ εκκρεμεί η μελέτη για τη δεξαμενή ανάσχεσης στην πλ. Καράβου πίσω από την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση ομβρίων και δεξαμενών ανάσχεσης του δήμου Αχαρνών θα υπάρχει θωράκιση του Παλαιού οικισμού από πλημμύρες από τις εξωαστικές και από τις αστικές λεκάνες απορροής.

Επιπλέον αναμένεται πολύ σύντομα και η προκήρυξη του έργου της Καναπίτσας (περ. 23 εκ. ευρώ) , το οποίο μεταξύ άλλων θα εξασφαλίσει και την αντιπλημμυρική προστασία της Καραμανλή και των όμορων συνοικιών.

Μετά την θετική εξέλιξη της διευθέτησης του τμήματος της Εσχατέας που αφορά στις Αχαρνές ο κ.Κατσιγιάννης, όπως τονίζει, αισθάνεται δικαιωμένος. «Αυτό το έργο το πιστώνεται η απερχόμενη δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός . Ωστόσο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΓΔ του Υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη. Την Δντρια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου κα. Γεωργία Καστραντά και τον Δημοτικό Σύμβουλο Μαρίνο Μουκάνη που συνεργάστηκε με την Τεχνική Σύμβουλο του έργου για τη σύνταξη των Κτηματολογικών διαγραμμάτων στην περιοχή Αυλίζα- Άγιος Αθανάσιος. Ο κ. Μουκάνης και ο υποφαινόμενος συμμετείχαμε σε σύσκεψη με στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να αποφασιστεί η χαμηλότοκη δανειοδότηση 50% του έργου για να ξεμπλοκάρει το έργο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν θέσει κριτήρια σχετικά με την Κοινωνική Πολιτική του δήμου και τις δυνατότητες βελτίωσης των όρων διαβίωσης κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων από την υλοποίηση του έργου.

doxthi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news