facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Iστορικό ρεκόρ: Kάτω από το 2% το ελληνικό δεκαετές ομόλογο

Το φράγμα του 2% έσπασε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, υποχωρώντας στη διαρκεια της ημέρας σε νέο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών (1,994%). Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης η απόδοση του ομολόγου κυμάινονταν στο 1,999%.

Το θετικό κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαικές αγορές ομολόγων και η αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα, τροφοδότησαν το ράλι στην δευτερογενή αγορά με αποτέλεσμα οι αποδόσεις όλων σχεδόν των ομολόγων να σημειώουν σημαντική υποχώρηση.

Οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης καθώς και την επαναφορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (investment grade) στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2020.

Ενδεικτικά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,03% απο Σημαντική είναι η υποχωρηση που καταγράφει και η απόδοση του νέου 7ετούς ομολόγου το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η απόδοση του κυμαίνεται πλέον στο 1,58% από το το 1,9% που ήταν κατά την έκδοση του.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγες 44 εκατ. ευρω εκ των οποίων τα 23 εκατ.ευρω αφοορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετες ομόλογο με 22 εκατ.ευρω .

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 2,004% απο 2,09% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,38% να διαμορφωθεί στο 2,38% απο χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρε ελαφρώς και σήμερα το ευρω εναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαικό νομισμα διαπραμγατευτόταν το απόγευμα στα 1,1142 από τα 1.1152 δολ.που άνοιξε η αγορά.

Η εκτίμηση ότι η Fed δε θα προβεί σε επιθετική μείωση (50 μονάδες βάσης) των επιτοκίων της στη σύσκεψή της (30-31 Ιουλίου) ευνοεί το δολάριο , ενω η αναμενόμενη εξαγγελία πρόσθετων μέτρων επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σύσκεψή της αύριο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ευρώ.

ΔΝΤ: Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,2% το 2019 από 3,3% προηγουμένως και στο 3,5% για το 2020 (προηγούμενη εκτίμηση: 3,6%).

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,307%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,36%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,36% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,402%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1140 δολ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news