facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

ΕΕ: Διεκόπη για αύριο η Σύνοδος Κορυφής – Στον «αέρα» η συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι αύριο στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε σχετικώς.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της ΕΕ συνεχισαν όλη τη νύχτα τη διαπραγμάτευσή τους για την κατανομή των κορυφαίων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, χωρίς να υπάρξει συμφωνία κι ενώ η υπόθεση εργασίας ότι θα συγκληθεί νέα έκτακτη σύνοδος γίνεται πλέον από πολλές αντιπροσωπείες.

Έμοιαζε αρχικά πιθανή μια συμφωνία που προέβλεπε πως θα οριζόταν ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ολλανδός σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, αλλά οι διαπραγματεύσεις φάνηκαν να σκοντάφτουν σε δύο από τα άλλα αξιώματα: την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον θώκο του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διαπραγματευτές.

Στόχος ήταν να υπάρξει συμφωνία για τέσσερα κορυφαία αξιώματα, που συμπεριλαμβάνουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απαίτησε ανάμεσα στα πρόσωπα που θα επιλεγούν να είναι δύο γυναίκες, αλλά και να υπάρξει γεωγραφική ισοκατανομή, κάτι που σημαίνει ότι ένα από τα αξιώματα θα το αναλάβει κάποια προσωπικότητα από την ανατολική Ευρώπη.

«Η σύνοδος αυτή ήταν πολύ άσχημα προετοιμασμένη», σχολίασε ευρωπαίους διπλωμάτης, προφανώς δυσαρεστημένος από τις ανεπαρκείς κατ’ αυτόν διαβουλεύσεις που έγιναν πριν υποβληθεί στους 28 η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ.

Ένδειξη της έντασης ήταν ότι η Σύνοδος Κορυφής — σε αυτήν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων δεν δικαιούνται να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα — άρχισε με περίπου τρεις ώρες καθυστέρηση, στις 19:00. Ανεστάλη μιάμιση ώρα αργότερα, για διμερείς διαβουλεύσεις, ενημέρωσε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ.

Επιπλοκή στη συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θέτει εν αμιφιβόλω την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, η οποία έχει προκαλέσει τόσο θόρυβο και ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τρίτης.

Μένει να φανεί αν ο πρωθυπουργός προλαβαίνει να επιστρέψει στην Ελλάδα ή αν θα χρειαστεί να αναβάλει τη συνέντευξη.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news